Opleidingen details St. PEGD
PEGD workshop voor paraveterinairen: Hygiëne, instrumentarium reinigen en steriliseren (ID nummer: 342080)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Paraveterinair5 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Algemene informatie
Als paraveterinair ben je verantwoordelijk voor uiteenlopende aspecten van de dierenartsenpraktijk, waaronder het schoonmaken van de instrumenten na een ingreep en ervoor te zorgen dat deze weer kunnen worden gebruikt. Achter deze handelingen gaat een wereld van kennis schuil die de kwaliteit van jouw werk en die van je werkgever ingrijpend kan verbeteren.

Deze workshop heeft tot doel je met nieuwe kennis en inzichten van de microbiologie (de natuur- en scheikunde achter het desinfectie- en sterilisatieproces en instrumentenleer) handvatten te bieden voor:
– het achterhalen van de best haalbare methoden van praktijkhygiëne;
– het hergebruiken van medische hulpmiddelen, met het laagste risico;
– het opstellen van protocollen op maat, afgestemd op jouw praktijk. Want geen praktijk is gelijk, per situatie moet worden vastgesteld wat het juiste is en vaak onder niet ideale omstandigheden.

Naast de praktijkhygiëne, en het proces om tot een steriel eindproduct van een medisch hulpmiddel te komen, gaat de workshop ook over het instrumentarium, reusable en non-reusable. Hoe controleer je een instrument en waarop? Wanneer is dit niet meer bruikbaar, wat zijn daarvan de consequenties en hadden deze voorkomen kunnen worden? Ook wordt aandacht besteed aan flexibele en rigide endoscopen. Wat moet je doen met instrumenten die door de fabrikant zijn geïndiceerd voor eenmalig gebruik, kan je die hergebruiken en zo ja, hoe en hoe vaak? 

Doelgroep
Paraveterinairen die meer willen weten over het desinfectie- en sterilisatieproces, instrumentenleer en praktijk hygiëne in het algemeen.

Onderwijsdoel
De deelnemer heeft na afloop een brede kijk op: hygiëne in de dierenartsenpraktijk, reiniging, desinfectie en sterilisatie van instrumenten en medische hulpmiddelen en veel voorkomende bijkomstigheden rondom deze  onderwerpen zodat hij of zij hiermee in de eigen praktijk kan komen tot werkzame en verantwoorde protocollen.

 

 Paraveterinairen
Regulier
Workshop / Practicum
Fysieke bijeenkomst
 Paraveterinair
5
25
n.v.t.
300
Bestand  
2019-5-14-programma.pdf15-4-2019 10:32136 KB
14-5-2019
Tijd13:00 - 18:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren (GGG), onderdeel van de KNMvD en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. 

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) hebben, na het wegvallen van de stichting PAOD, de taak op zich genomen om nascholing voor dierenartsen en paraveterinairen te organiseren. Op 22 januari 2009 is hiervoor de Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) opgericht. 

Het doel van de Stichting PEGD is hoogwaardige nascholingen te bieden voor gezelschapsdierenpractici en paraveterinairen, waarbij de nadruk ligt op de directe toepasbaarheid in de praktijk. Hiertoe biedt PEGD jaarlijks een uitgebreid nascholingsprogramma, waarbij naast lezingen ook interactieve workshops en modulaire, meerdaagse cursussen worden georganiseerd.

KvK 30253603

Postbus 421
3990 GE
Houten
030-6348900