Opleidingen details St. PEGD
PEGD seminar: Cardiale en respiratoire aandoeningen bij de hond (ID nummer: 342079)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Gezelschapsdieren5 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Algemene informatie
Honden met cardiorespiratoire verschijnselen zijn in meerdere opzichten een uitdagende patiëntengroep die een eigen specifieke aanpak vergt. Zo is het niet altijd even makkelijk om te achterhalen of we te maken hebben met een primair respiratie- of primair hartprobleem bij een hoestende of benauwde hond. Tijdens dit seminar zullen verschillende symptomen van cardiorespiratoire aandoeningen bij de hond worden belicht: hoesten, syncope, hartruis en ascites. Tot slot zullen aan de hand van interactieve casuïstieken verschillende cardiorespiratoire problemen worden besproken.

Onderstaande onderwerpen zullen probleemgericht benaderd worden:
1. Hoesten en benauwdheid: Hebben we te maken met een primair luchtprobleem, een hartaandoening, of allebei?
2. Syncope: Hoe werk ik flauwvallen bij de hond op? Wat zijn de meest voorkomende onderliggende oorzaken, en hoe kunnen deze behandeld worden?
3. Hartruis (bij verder asymptomatische hond/pup): kan ik een hond met een hartruis gewoon onder narcose brengen voor een castratie of tandbehandeling, of is toch aanvullend onderzoek nuttig? Wat zijn de aanvullende onderzoeken die ik zelf in de praktijk kan doen?
4. Ascites: Wat zijn de verschillende oorzaken van rechter hartfalen, en hoe maak ik het onderscheid? Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
5. Casuïstieken

Doelgroep
Gezelschapsdierenartsen, niveau I-II.

Onderwijsdoel
Eerste lijns gezelschapsdierenartsen leren onderscheid te maken tussen cardiale dan wel respiratoire achtergrond van de getoonde symptomen. Tevens de juiste diagnose en behandeling instellen en het leren gestructureerd opwerken van veelvoorkomende problemen (probleemgericht benadering): hoesten, syncope, ascites, hartruis.

 Dierenartsen
Regulier
Lezing / Refereerdagdeel
Fysieke bijeenkomst
 Gezelschapsdieren
15
175
n.v.t.
Er zijn geen richtlijnen op dit gebied beschikbaar. Nadruk op evidence based veterinary medicine.
300
Bestand  
2019-5-9-programma.pdf1-4-2019 15:37137 KB
9-5-2019
Tijd12:30 - 18:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren (GGG), onderdeel van de KNMvD en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. 

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) hebben, na het wegvallen van de stichting PAOD, de taak op zich genomen om nascholing voor dierenartsen en paraveterinairen te organiseren. Op 22 januari 2009 is hiervoor de Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) opgericht. 

Het doel van de Stichting PEGD is hoogwaardige nascholingen te bieden voor gezelschapsdierenpractici en paraveterinairen, waarbij de nadruk ligt op de directe toepasbaarheid in de praktijk. Hiertoe biedt PEGD jaarlijks een uitgebreid nascholingsprogramma, waarbij naast lezingen ook interactieve workshops en modulaire, meerdaagse cursussen worden georganiseerd.

KvK 30253603

Postbus 421
3990 GE
Houten
030-6348900