Opleidingen details St. PEGD
PEGD workshop voor paraveterinairen: Anesthesiologie: monitoring van de patiënt (ID nummer: 342077)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Paraveterinair5 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Algemene informatie
Ies Akkerdaas zal in deze 5 uur durende workshop de principes van elektrocardiografie, capnometrie, bloeddruk en pulsoximetrie bespreken. De waarde van deze vier typen van monitoring voor de bewaking van de anesthesie zal worden behandeld op basis van normaalbeeld en pathologische beelden. De nadruk ligt op de mogelijkheden van interpretatie van de monitoring als ook de beperkingen.  Tevens komt, in het kader van afwijkende beelden, de samenhang met andere aspecten, zoals diepte van anesthesie, verstoring van de spontane ademhaling en de cardiovasculaire functie, aan de orde. Naast het bespreken van de theorie zullen er in kleine groepjes opdrachten worden gegeven die met behulp van de aanwezige monitoring kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor worden praktische vaardigheden geoefend en tegelijkertijd inzicht verkregen over het functioneren van de betreffende monitor.
De monitoren:
•  De anesthesist, deze is het meest waardevolle onderdeel van de bewaking.
•  Pulse-oximeter, deze geeft weer wat de zuurstofsaturatie van het hemoglobine is. Zuurstofsaturatie geeft de mate van oxygenatie aan, of met andere woorden, hoe goed de longen zuurstof leveren aan het bloed. Ook wordt de hartfrequentie weergegeven.
•  ECG, een ECG laat de elektrische activiteit van het hart zien. Geeft continu hartfrequentie en ritme. ECG-stickers worden op het grote zoolkussen van de poten geplaatst. Goed contact is belangrijk.
•  Bloeddruk, Non-invasief a.Doppler. De sensor wordt geplaatst op de huid vlakbij een perifere arterie. Deze registreert een ultrasoon echosignaal van verplaatsing van rode bloedcellen en zet dit om in een ruisend geluid. Een manchet wordt craniaal van de sensor geplaatst en langzaam opgeblazen. Zodra de bloedstroom in de arterie stopt is de systolische bloeddruk bereikt en is het geluid verdwenen. b. Oscillometrisch (SurgiVet). Deze meetmethode is ook gebaseerd op metingen met een manchet om de poot. Het manchet detecteert veranderingen in de bloeddruk gerelateerd aan de hartslag. De veranderingen van de bloeddruk worden tijdens de meting gevolgd om een meetresultaat (systolisch (SAP), diastolisch (DAP) en gemiddeld (MAP) te geven.
•  Capnometrie, meet de hoeveelheid CO2 van in- en uitademingslucht van de patiënt. Op het scherm is meestal een golfbeweging zichtbaar en getallen worden weergegeven. De CO2 concentratie aan het einde van de expiratie (Et CO2 ) geeft een goede indruk van de arteriële CO2 druk. Capnometrie geeft informatie over de effectiviteit van de ventilatie van de patiënt, het functioneren van het anesthesieapparaat en de anesthesiediepte. Ook geeft capnometrie, samen met bloeddrukmeting, de eerste waarschuwing bij het falen van de circulatie.

Doelgroep & leerdoel:
De paraveterinair die in de praktijk al assisteert bij de anesthesie en meer vaardigheid wil krijgen in het beoordelen van de bewakingsapparatuur. Het streven is dat de paraveterinair na het volgen van deze cursus zelfstandig de patiënt onder anesthesie kan monitoren. Dit alles natuurlijk onder toezicht van de dierenarts en uiteraard afhankelijk van de ervaring en bevoegdheid van de desbetreffende paraveterinair.

 

 Paraveterinairen
Regulier
Workshop / Practicum
Fysieke bijeenkomst
 Gezelschapsdieren
10
25
n.v.t.
300
19-3-2019
Tijd12:30 - 18:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren (GGG), onderdeel van de KNMvD en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. 

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) hebben, na het wegvallen van de stichting PAOD, de taak op zich genomen om nascholing voor dierenartsen en paraveterinairen te organiseren. Op 22 januari 2009 is hiervoor de Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) opgericht. 

Het doel van de Stichting PEGD is hoogwaardige nascholingen te bieden voor gezelschapsdierenpractici en paraveterinairen, waarbij de nadruk ligt op de directe toepasbaarheid in de praktijk. Hiertoe biedt PEGD jaarlijks een uitgebreid nascholingsprogramma, waarbij naast lezingen ook interactieve workshops en modulaire, meerdaagse cursussen worden georganiseerd.

KvK 30253603

Postbus 421
3990 GE
Houten
030-6348900