Opleidingen details RID academie
Dyslexie (ID nummer: 341880)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing715-1-2019 t/m 15-4-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Deze cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst gaat over dyslexie en comorbiditeit. Tijdens deze cursus gaan we in op de doelgroep kinderen met dyslexie en co-morbide problematiek. We gaan in op de relatie tussen dyslexie en bijkomende ADHD, autismespectrumproblematiek, hoogbegaafdheid en NT2 problematiek. Wat weten we over deze groep kinderen vanuit wetenschappelijk onderzoek? Is diagnostiek en behandeling van dyslexie mogelijk voor deze groep kinderen? Wanneer worden de lees- en spellingproblemen verklaart door de dyslexie en wanneer door de bijkomende problematiek? Vanuit casussen en een wetenschappelijk perspectief, maken we een vertaling naar praktische handvatten voor in de praktijk.

De tweede bijeenkomst staat  in het teken van het beleven van dyslexie en de sociaal-emotionele gevolgen die dit kan hebben voor kinderen en volwassenen. Door middel van ervaringsoefeningen, worden logopedisten zo dicht mogelijk bij het gevoel gebracht dat dyslectische kinderen ervaren in hun welbevinden bij het lezen en spellen. Door deze ervaringsoefeningen, gecombineerd met zelf gemaakte videobeelden van interviews met kinderen én volwassenen met dyslexie, wordt benadrukt dat erkenning en een goede begeleiding van leerlingen met dyslexie van groot belang is. Vervolgens wordt een vertaalslag gemaakt naar het belang van psycho-educatie en de inzetbaarheid hiervan in de praktijksituatie. Als er bij een kind sprake is van dyslexie kan dit op veel gebieden invloed hebben, zoals op sociaal emotioneel gebied. Logopedisten leren met het kind in gesprek gaan en krijgen hierbij praktische handvatten aangereikt. Door middel van het G-schema wordt een methode aangeboden om aan de slag te gaan met kinderen die een negatief zelfbeeld hebben als gevolg van een stoornis.

Cursus
 NVLF - Logopedisten
-cursisten zijn op de hoogte van de relatie tussen dyslexie en co-morbide problematiek, zoals die bekend is vanuit wetenschappelijk onderzoek
-cursisten weten hoe je bij de diagnostiek onderscheid kunt maken in lees- en spellingproblemen die veroorzaakt worden door dyslexie of co-morbide problematiek
-cursisten kunnen in hun dagelijkse praktijk beter aansluiten bij kinderen met dyslexie en bijkomende problematiek

-cursisten weten welk impact dyslexie heeft op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen
-cursisten kunnen psycho-educatie inzetten bij kinderen met dyslexie en hun ouders
-cursisten kunnen het G-schema inzetten bij kinderen die een negatief zelfbeeld hebben ten gevolge van dyslexie
Mw. M. Wilterdinck, MsC.
8
0
125
De cursus wordt in-company gegeven: totaal 2500 bij een maximum van 20 deelnemers
15-1-2019 t/m 31-1-2019
Locatie
OpmerkingenWaarschijnlijk wordt de cursus gegeven in een gezondheidscentrum in Lichtenvoorde
Bijeenkomsten
 Logopedisten - ScholingDatumTijd
Bijeenkomst 1: dyslexie en comorbiditeit3,515-01-201913:00 - 17:00
Bijeenkomst 2: de impact van dyslexie3,531-01-201913:00 - 17:00

De RID academie is onderdeel van het RID-dyslexie/dyscalculie. Wij geven cursussen aan leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten etc op het gebied van dyslexie en dyscalculie.
Jansbinnensingel 1
6811 AJ
Arnhem
026 442 3294