Opleidingen details SpoedZorgNet AMC
Thema-avond Acute Verloskunde (ID nummer: 340944)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en) en/of MIO open inschrijving / accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
A. Geaccrediteerde bij- en nascholing313-11-2018 t/m 12-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Thema-avond Acute Verloskunde

De thema-avond ‘Acute Verloskunde’ is een symposium dat SpoedZorgNet AMC organiseert. Het onderwerp dat deze avond centraal staat is Acute Verloskunde. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: shock, prematuren, acute zorg aan zwangeren en verschillende casuïstiek.

 

Voorzitter:

  • Erica Staal, verloskundige

 

Doelgroep:

De avond richt zich primair op eerstelijns verloskundigen, klinische verloskundigen, verpleegkundigen O&G, gynaecologen, ambulancemedewerkers, SEH-verpleegkundigen, SEH-artsen en andere disciplines betrokken bij de geboortezorg, zoals kraamverzorgenden.

 

Onderwerpen:

 

  • Getallen: waar hebben we het over?

Hoe vaak komen acute verloskundige indicaties voor? Bij welke groepen en met welke afloop? Deze presentatie zet de inhoud van deze thema-avond getalsmatig in perspectief door middel van getallen uit de landelijke Perinatale Registratie (plus uitleg hoe de getallen worden verzameld)

 

 

  • Shock herkennen en handelen

Zwangeren die te maken krijgen met een acute verloskundige indicatie (bijv. fluxus) kunnen in shock raken. Door de zwangerschap compenseert het lichaam langer voor shock dan bij niet-zwangeren. In deze presentatie wordt uitgelegd hoe dit werkt en waar zorgverleners op moeten letten.

 

 

  • Acute zorg aan zwangeren: een casus

Een 1e lijns verloskundige presenteert een zeer indringende, recente casus over een zwangere met een aortadissectie. De presentatie wordt interactief gemaakt door de aanwezigen te laten aangeven wat zij op bepaalde momenten zelf zouden doen/beslissen.

 

 

  • Stuitligging, en dan?

Ook buiten het ziekenhuis kunnen zorgverleners worden geconfronteerd met een onverwachte stuitligging van het kind. Vervoer naar het ziekenhuis is dan de normale route. Maar stel nu dat een hulpverlener zich toch genoodzaakt ziet het anders op te lossen? Een gynaecoloog die veel ervaring heeft opgedaan met fysiologisch geboren laten worden van kinderen in stuitligging komt ervaringen en tips delen.

 

 

  • Prematuren: do’s en don’ts

Het gebeurt regelmatig dat een (dreigende) partus prematurus in de 2e lijn geboren wordt. Een kinderarts-neonatoloog heeft hier onderzoek naar gedaan en presenteert naast de uitkomsten hiervan ook praktische punten die cruciaal zijn voor de uitkomsten van de premature neonaat, en waar alle hulpverleners op moeten letten, zoals het op temperatuur houden. Hoe kun je dat het beste doen en hoe vooral niet?

 

 

  • Perimortem sectio

Een gynaecoloog behandelt aan de hand van twee totaal verschillende casus rondom de perimortem sectio twee thema’s: 1) hoe voorkom je een onterechte sectio in de hectiek van een reanimatie? 2) hoe gaat een perimortem sectio in zijn werk?

  • Leerdoel: kennis opdoen over perimortem sectio én attenderen op het checken van de juistheid van informatie, ook in stresssituaties.
  • Referentie:

https://www.ntvg.nl/artikelen/reanimatie-van-een-zwangere-pati%C3%ABnt/volledig

0
Bestand  
Programma Thema-avond Verloskunde V1.1.pdf30-10-2018 15:0952 KB
Hoofdniveau
congres / symposium / cursus / opleiding / workshop
13-11-2018
Tijd17:00 - 20:30
LocatieAmsterdam Zuid-Oost (NL) (Toon kaart)

SpoedZorgNet stimuleert en faciliteert alle ketenpartners in de acute zorg met als doel om ervoor te zorgen dat de acute patiënt in Noord-Holland / Flevoland zo snel mogelijk de best beschikbare kwaliteit van zorg ontvangt op de juiste plaats, in zowel dagelijkse als in opgeschaalde situaties. SpoedZorgNet is verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie AMC te Amsterdam dat in 2008 door de minister van VWS is aangewezen als één van elf traumacentra / acute zorgnetwerken in Nederland. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) ondersteunt deze elf netwerken.

Meibergdreef 9
1105 AZ
Amsterdam
Postbus 22660
1100 DD
Amsterdam
020 5663285