Opleidingen details Health[e]Foundation
Refugee Care[e]Education - Blended - POH(-GGZ) 2019 (ID nummer: 340897)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen152-4-2019 t/m 1-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Aanleiding nascholing:
Voortdurende oorlogsomstandigheden drijven steeds meer vluchtelingen naar Europa en daarbuiten, al blijft de overgrote meerderheid in de regio. In 2015 vroegen 43.093 mensen asiel aan in Nederland in 2016 waren dat er 18.171. Op veel asielaanvragen werd positief beslist (80% in 2015). Over de gezondheid van deze relatief nieuwe groep vluchtelingen is nog niet veel bekend, maar ook zij zijn niet bekend met ons systeem van zorg.
De psychische problemen van migranten door trauma’s uit oorlogsgebieden, de lange reis en na aankomst stapelen zich op. De effecten van conflict en ontheemding op de geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn van Syriërs zijn enorm. Onderliggende ziekten en psychische problemen zullen tijdens periodes van stress vroeger of later naar boven komen. De meegemaakte conflicten alsook de zorgen over de Syrische situatie in combinatie met de dagelijkse stress (armoede, werkloosheid, gebrek aan basisbehoeften en diensten, zorgen over geweld en uitbuiting, discriminatie etc) maken vluchtelingen extra kwetsbaar voor psychosociale problemen. Een slechte (geestelijke) gezondheid heeft bovendien een negatief effect op de integratie in het nieuwe thuisland.  Daarom is vroege herkenning en behandeling van psychische problemen voor deelname aan de arbeidsmarkt en het aanleren van de nieuwe taal, essentieel. Gezondheidsvoorlichting en kennis van de gezondheidsrisico’s van vluchtelingen is van belang voor het leveren van goede zorg. Vandaar dat Health[e]Foundation een Refugee Care[e]Education cursus heeft ontwikkeld om POH’s betrokken bij de zorg van vluchtelingen/statushouders bij te scholen. Naast POH’s is de e-learning ook geschikt voor  huisartsen en andere zorgverleners.

Cursus:
De cursus bestaat uit verschillende onderdelen: een worshop en/of een e-learning. Afhankelijk van de setting waarin de cursus wordt aangeboden kan een cursist de e-learning volgen met/of zonder een combinatie met een workshop (graag maken we het voor de deelnemers mogelijk om voor ieder onderdeel apart accreditatie te ontvangen, zodat als iemand niet op de workshop aanwezig kan zijn, degene wel punten voor de e-learning kan ontvangen).
De e-learning bevat 8 modules, waarvan 1 module specifiek in gaat op de lokale situatie en aanbevelingen voor efficiënte doorverwijzingen i.v.m. psychische problematiek. De eerste lokale module is gericht op regio Amsterdam, maar zal uiteraard per regio aangepast worden.  De thema’s van de andere modules zijn; zorgverlener-patiënt interactie, infectieziekten, geestelijke gezondheid, veerkracht en gezondheid van vluchtelingenkinderen, seksuele en reproductieve zorg, chronische ziekten en gezondheidsbevordering. Elke module bevat achtergrond/theoretische informatie, praktische tips, links naar nuttige websites en handvatten hoe te handelen in de praktijk. Een module begint met een pre-test en eindigt met een post test. In de module worden de participanten door middel van video’s, vragen, vraagstukken, casussen geactiveerd om de theorie te verwerken en te implementeren in de praktijk. De workshop bevat inhoudelijke presentaties en praktijk discussies en casuïstiek bespreking komen aan bod. Refugee Care[e]Education is in nauwe samenwerking met Arq, Pharos, GGD-GHOR, Radboud UMC en GGD Amsterdam tot stand gekomen. Zie het toegevoegde programma voor meer detail.  

Leerdoelen:

  • Meer kennis over gezondheid van nieuwe groep vluchtelingen
  • Meer kennis over communicatie met vluchtelingen
  • Herkennen en behandelen van veelvoorkomende problemen bij vluchtelingen (met extra focus op geestelijke gezondheidsproblemen en problemen onder jonge vluchtelingen)
  • Kennis hoe adequaat door te verwijzen
  • Kennis over waar ze meer informatie of hulp kunnen verkrijgen over deze specifieke doelgroep vluchtelingen
  • Verkrijgen van praktische handvaten om vluchtelingen ondanks de uitdagingen goede zorg te bieden

Impact:
Deze cursus voor zorgverleners stelt hen in staat om de juiste kwaliteit van zorg te leveren aan vluchtelingen die hier tijdelijk zijn of zij die zich in Nederland vestigen. Door het geven van meer achtergrondinformatie over vluchtelingen/statushouders en specifiek advies hoe gezondheidsproblemen te herkennen, behandelen, verwijzen en hulp te verlenen, kunnen ernstige gezondheidsproblemen worden voorkomen. Met de betere gezondheid kan men zich sneller integreren, de taal leren en werk vinden.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
LV POH-GGZLandelijke Vereniging Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (LV POH-GGZ)
NVvPONederlandse vereniging van praktijkondersteuners
1 2 3
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenCursus zal plaatsvinden in Utrecht, locatie voor workshop volgt nog
Bijeenkomsten
 Scholing AlgemeenAantal urenTijd
E-learning deel. Zelfstudie van in totaal 12 uur1212
Afsluitende avond workshop3318:00 - 21:00

Health[e]Foundation is in 2003, door Prof. Dr. Fransje van der Waals en Joep Lange opgericht en is gevestigd bij het AMC in Amsterdam. Accurate en state-of-the-art informatie is essentieel voor alle gezondheidszorgwerkers wereldwijd. Om al deze gezondheidswerkers van up-to-date kennis te voorzien is de stichting begonnen met het opzetten van blended learning programma’s. Eerst over infectie ziekten en armoede gerelateerde aandoeningen, vervolgens ook moeder en kind behandeling, preventie en voorlichtingsprogramma’s. We streven ernaar om gezondheidswerkers bij te scholen om het mogelijk te maken dat iedereen adequate en kwalitatieve zorg en behandelingen ontvangt. 

Meibergdreef 5 Building "De Bascule / Panama" Door D - Room PC0-520
1105 AZ
Amsterdam
Postbus 22660
1100 DD
Amsterdam
+31 (0)20 566 5467