Opleidingen details RIVM/Centrum voor Infectieziektebestrijding
Scholing Rijksvaccinatieprogramma BES-eilanden (ID nummer: 339742)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Infectieziektebestrijding415-1-2019 t/m 14-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De deelnemer heeft na de bijscholing kennis van wat de Cold Chain is, waarom het belangrijk is en om de kwaliteit van de vaccins zo hoog mogelijk te houden. De volgende onderwerpen komen tijdens de scholing aan bod:

  • GDP in the supply chain;
  • Cold chain; 
  • Falisfied medicine;
  • Vaccins uit het RVP;
  • Geneesmiddelen wetgeving

De scholing zal als volgt zijn opgebouwd:

1e uur, module 1. Vaccins & vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma
Deze module gaat in op de diverse typen vaccins die bestaan (o.a. levend verzwakt, polysaccharide, subunit, etc.) en hoe deze types zich verhouden tot de vaccins die in gebruik zijn in het Rijksvaccinatieprogramma. Van ieder vaccintype worden de voor- en nadelen in gebruik behandeld. De vaccintypes hebben vaak een directe relatie tot het ziektebeeld waarvoor de vaccinatie dient. Alle ziektebeelden uit het Rijksvaccinatieprogramma worden kort behandeld, alsmede toekomstige ontwikkelingen voor dit programma. De module biedt tevens achtergrondkennis die van belang is voor het volgen van module 3 aangezien vaccintypes en -opbouw en cold chain beheer een directe relatie hebben.

2e uur, module 2. Geneesmiddelwetgeving & Good Distribution Practice
In deze module wordt de structuur geschetst van de Europese en Nederlandse geneesmiddelwetgeving op het gebied van productie, opslag en distributie. Via historische voorbeelden wordt de noodzaak van de wetgeving en de ontwikkeling behandeld, waarna de structuur aan bod komt (hoe verhoudt welk stuk wetgeving zich tot een ander stuk). De structuur en inhoud van de EU Guideline 2013/c 343/01 Good Distribution Practice (GDP) wordt verder uitgediept. Hiermee wordt de cursist zich bewust van de verschillende onderwerpen die belangrijk zijn in de opslag (en distributie) van geneesmiddelen. Er wordt ingegaan op praktische vraagstukken die van belang zijn voor het betreffende gebied (BES-eilanden/Curaçao) met betrekking tot deze richtlijn, waarbij aandacht is voor het verschil tussen best/common practice en de dagelijkse praktijk die toepasbaar is in het Caribisch gebied.

pauze

3e uur, module 3. Cold Chain
In deze module wordt uitgelegd wat Cold Chain betekent, waarom cold chain beheer van belang is bij de opslag van vaccins (en eventuele andere geneesmiddelen), en hoe men hiermee omgaat. Dit 'omgaan met' bestaat enerzijds uit praktische adviezen (op basis van RIVM Richtlijn Vaccinbeheer, 2018) met betrekking tot koelkasten en implementatie van GDP of van GDP afgeleide kwaliteitseisen en anderzijds uit het inleren van omgaan met afwijkingen van de koude keten. Hierbij wordt de theoretische achtergrond behandeld die de basis vormt om afwijkingen te kunnen beoordelen. Via interactieve vraagstelling van problemen die uit de praktijk komen, worden de cursisten geprikkeld om zelf de juiste oplossingen of denkrichting te bepalen voor problemen met de koude keten.

4e uur. Geneesmiddelvervalsingen.
In dit uur wordt ingegaan op de groeiende problematiek rondom geneesmiddelvervalsingen. Hieraan ligt geen specifiek handboek, artikel of richtlijn ten grondslag. De module gaat in op de definitie van geneesmiddelvervalsingen conform de WHO en Europese wetgeving en wat dat voor gevolgen kan hebben in de praktijk. Voorts wordt via een fictieve praktijksituatie (ontleend aan QP-Forum 2016 Madrid, bijdrage Engelse Inspectoraat voor de Volksgezondheid (MHRA) voorbeelden gegeven welke aanwijzingen er kunnen zijn voor geneesmiddelvervalsingen. De grote lijn van EU Directive 2011/62/EU (Falsified Medicine Directive) wordt behandeld alsmede nieuwe ontwikkelingen op het gebied van preventie. De module sluit af met een Q&A en een korte documentaire van CNN waarin de schaalgrootte en ernst van het probleem (wereldwijd) verder wordt toegelicht.

Na iedere module is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De ervaring leert dat module 3 doorgaans meer tijd kost dan 1 uur en dat dat module 1 en 2 wat korter duren; in gezamenlijkheid duren de modules 4 uur (behalve voor de kinderartsen op Curacao waarvoor alleen module 2 en 3 worden gegeven). De combinatie module 2+3 vormt ook onderdeel van de scholing bij de NSPOH en wordt jaarlijks ook door mij gegeven bij de NSPOH.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
Infectieziekten en Preventieve ZorgVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
JeugdverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
(Meerdaagse) Nascholing
 
0
HoofdniveauSubniveau
M&GJeugdgezondheidszorg
M&GInfectieziekten
23-1-2019
Tijd08:30 - 13:00
LocatieKralendijk (BQ) (Toon kaart)

21-1-2019
Tijd08:15 - 12:30
LocatieWillemstad (CW) (Toon kaart)

21-1-2019
Tijd13:00 - 17:30
LocatieWillemstad (CW) (Toon kaart)

18-1-2019
Tijd8:30 - 13:00
LocatieStatia (BQ) (Toon kaart)

15-1-2019
Tijd08:00 - 17:00
LocatieSaba (BQ) (Toon kaart)

De missie van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM is signalering, bestrijding en preventie van infectieziekten ten behoeve van de volksgezondheid in Nederland.

 

Afgeleid van deze missie heeft het CIb de volgende taken:


Inzicht verkrijgen in de infectieziekten door het uitvoeren van diagnostiek, surveillance en wetenschappelijk onderzoek
Landelijk uniformeren van preventie, versterken van waakzaamheid en snelle reactie bij mogelijke uitbraken door coördinatie van de infectieziektebestrijding en internationale samenwerking en door regie op de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma
Bevorderen van effectieve infectieziektebestrijding en –preventie door het adviseren van professionals en ministeries, het verlenen van subsidies en het geven van voorlichting aan het publiek.
Naast de taken gericht op de infectieziektebestrijding is het CIb verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering van landelijke screeningsprogramma's voor zwangeren en pasgeborenen en fungeert het CIb als referentielaboratorium voor die programma's.
 

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9
3721 MA
Bilthoven
Postbus 1
3720 BA
Bitlhoven
030-274911