Opleidingen details Cie Deskundigheidsbevordering Huisartsen Groningen, IA06-390
Berenloop congres sportgeneeskunde 2018: Leidinggeven, Duiden & Doen (ID nummer: 339731)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1 en 26 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

1 Opening congres – positioneren thema (leidinggeven in de sportwereld, duiden en doen) van het congres – Frank Baarveld, huisarts
Leerdoel: Aan het einde van deze opening van de cursus is de deelnemer op de hoogte van het maatschappelijke belang van sport en de zoektocht naar verbeteringen van topsport medische zaken en analyse van ervaringen met blessures via het principe van de leercirkel van Kolb. 

2 Analyse van blessures tijdens de WK voetbal 2018 in Rusland – Max Christern, journalist, Edwin Goedhart, sportarts KNVB/Ned Voetbal elftal & GertJan Verbeek, voetbaltrainer/-analist
Leerdoel: Aan het einde van de workshop is de deelnemer op de hoogte van ins & outs van veel blessures ontstaan tijdens mondiale sportevenementen in 2018.
Analyse van het ontstaan van deze blessures is de kern van deze workshop.
Leerpunt: Veel blessures, ook in een contactsport als voetbal, zijn te wijten aan te snelle opbouw in te korte tijd. Door op een gedoseerde wijze te trainen zijn blessures te voorkomen.

3 Leiderschap vanuit een persoonlijk perspectief
Spreker: Rien van Hemert, huisarts Utrecht
Medisch leiderschap staat in de belangstelling, en dan is het oppassen geblazen. Een nieuw inzicht? Een containerbegrip? Een nieuw speeltje? Gaat het over ons?
Het Platvorm Medisch Leiderschap (Twente) verstaat onder medisch leiderschap: verandering in de gezondheidszorg mogelijk maken middels jezelf, anderen en de maatschappij.
Een twaalftal competenties zijn beschreven.
1. Leiden vanuit visie
2. Persoonlijke ontwikkeling
3. Voorbeeldgedrag
4. Zichtbaarheid
5. Verantwoordelijkheid nemen
6. Invloed uitoefenen
7. Coachen en aansturen van individuen
8. Verbinden
9. Organiseren 
10. Verbeteren van zorgkwaliteit
11. Duurzaam inzetten van middelen
12. Ondernemen en innoveren 
Carina Hilders, bijzonder hoogleraar Medisch Management en Leiderschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vindt het belangrijk om af te wisselen tussen de hardere en de zachtere kanten van leiderschap: niet alleen van bovenaf leiding geven, maar vooral ook ruimte geven aan de kennis en ervaring van medewerkers. En niet te vergeten: goed medisch leiderschap is ook persoonlijk leiderschap, met aandacht voor uzelf en uw eigen leven.
Tijdens deze workshop gaan we bekijken wat het ons zegt, hoe we er in staan. Wat het voor een ieder betekent. Is het niet zo dat er een zekere hiërarchie zit in de competenties? Dat je zonder eerst aan elementaire competenties te werken nooit het gewenste leiderschap kunt uitwerken. En wat is gewenst? En waarom? Omdat de beroepsgroep of de maatschappij dat vraagt? Het is goed je drijfveren te kennen, wellicht zijn die persoonlijker dan je denkt. Of vanuit verschillende perspectieven misschien tegengesteld? En blijkt dat je niet voor alles geschikt bent. Jezelf als uitgangspunt nemen vraagt wellicht nader onderzoek, spiegelen, jezelf (h)erkennen.
Deze workshop eindigt in een ongewone praktische setting waardoor je feedback krijgt over enkele persoonlijke kanten van jezelf.

4 Speeddaten met paarden – een buitensessie
Mevr Jaeike Stienstra, Fysiotherapeut en paardencoach op Terschelling
Leerdoel: Reflectie op uw eigen functioneren. De in blok 3 besproken thema’s worden in de praktijk
getoetst. In direct contact met paarden wordt u een spiegel voorgehouden over uw eigen aandeel in het
functioneren als leidinggevende/teamwerker.

5 State of the art sportgerelateerde problemen
Spreker Prof Dr J(Hans) Zwerver, hoogleraar Sportgeneeskunde UMCG
Sporten en bewegen is in het algemeen gezond maar brengt ook risico’s van blessures met zich mee. IN Nederland lopen sporters jaarlijks naar schatting 4,4 miljoen acute of chronische blessures op. Dit leidt regelmatig tot sport- en werkverzuim, met hoge (in)directe kosten. De spreker zal de nieuwste inzichten van diagnostiek en behandeling van sportgerelateerde problemen presenteren
Leerdoel: Na deze voordracht hebben de deelnemers meer kennis van en inzicht in:
• Actuele stand van zaken epidemiologie van sportblessures
• Etiologie, mechanismen en therapien van diverse sportblessures
Leerpunt: Actuele informatie stand van zaken sportgerelateerde problematiek

6 Practice bij doing
Onder leiding van Gerry Visser (ultralangeafstandsloopster & journalist) & Gert Jan Verbeek (voetbaltrainer en – analist) zullen de cursisten meegenomen worden in een praktijk training onder het motto: practice bij doing is welhaast de ideale vorm van leren. In dit geval hoe kan men in de praktijk preventieve handelingen verrichten om sportblessures te voorkomen. Ook de opbouw van de training wordt besproken en geoefend.

7 Hoe gaat dat die sportmedische begeleiding van individuele topsporters?
Sprekers: Dr Gee van Enst, topsportarts & drs Max Christern, journalist.
Aan de hand van de jarenlange ervaring van Gee van Enst als ‘schaatsdokter’ in het team van Jacques Orie komen diverse aspecten van sportmedische begeleiding van individuele topsporters ter sprake.
Een interactieve workshop olv beide sprekers. Ook de ethische discussie wordt gevoerd over screening, keuringen, genetische duiding, zin en onzin van screening etc
Leerdoel: De cursisten kunnen na afloop van deze workshop nader de context van sportsporters en hun blessures duiden en hebben inzicht gekregen in morele overwegingen van individuele hulpvragers en hulpverleners in de (top)sport
Leerpunt: Blijf bij jezelf als zorgverlener bij (top)sporters met een blessure.

(Meerdaags) Congres
 
300
inschrijfgeld is kostendekkend: begroting van hotel etc is separaat van de cursuskosten geregeld. Sprekers ontvangen beperkte vacatievergoeding, ‘reiskosten vergoeding, kost en inwoning’
Tijd19:00 - 17:30
Locatie

IA06-houder

Paterswoldseweg 806
9728
GRONINGEN
050-3666444