Opleidingen details Stichting Orthomoleculaire Educatie (SOE)
Orthica Expert Clinic Een evenwichtig darmmicrobioom; hoe ver reikt onze invloed? (ID nummer: 339244)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Diëtisten - Scholing420-11-2018 t/m 20-11-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Overdracht van bacteriën van moeder op kind begint al tijdens de zwangerschap maar vindt grotendeels plaats tijdens de geboorte. De wijze van geboorte en de  keuze voor fles- of borstvoeding zijn belangrijke factoren in de vorming van het prille darmmicrobioom. Er ontstaat een steeds beter inzicht in de relatie tussen de ontwikkeling van het darmmicrobioom in het vroege leven en gezondheid later. Toch weten we nog niet precies wat nu een gezond microbioom kenmerkt, of ziektebeelden oorzaak of gevolg zijn van een veranderd microbioom en hoe we het microbioom in de ‘juiste’ richting kunnen bijsturen.

De afgelopen decennia is er een spectaculaire toename aan kennis beschikbaar gekomen over het intestinale microbioom (darmbacteriën) en de rol ervan bij gezondheid en ziekte. Dit komt met name door het beschikbaar komen van nieuwe moleculaire  technieken die nauwkeurig de samenstelling van complexe microbiele niches zoals die de darm in kaart kunnen brengen. In deze Expert Clinic wordt de laatste kennis over de samenstelling en dynamiek van het microbioom bij kinderen besproken, zowel in gezondheid als bij aandoeningen van het maagdarmkanaal. Juist bij darmaandoeningen wordt namelijk verondersteld dat microbiële veranderingen een belangrijke oorzakelijke rol spelen. Kennis over de samenstelling van het microbioom in gezondheid, vanaf de geboorte tot aan de volwassenheid, is noodzakelijk om de rol ervan bij ziekte te kunnen duiden. Deze kennis kan worden gebruikt voor de toepassing van microbioomanalyse als diagnostische test in de klinische praktijk, voor het vervolgen van ziekteactiviteit en het voorspellen van opvlammingen van chronische ontstekingsziekten van de darm. Bovendien kan deze kennis leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën die gericht zijn op beïnvloeding van het microbioom en het beloop van ziekte.

Microbioom analyses zijn duur en tijdrovend en daarom minder geschikt als  diagnostische test voor aandoeningen die snel opgespoord moeten worden. In deze Expert Clinic worden nieuwe technologieën besproken om het microbioom in kaart te brengen, zoals de elektronische neus (eNose). De geur van een gasmengsel wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vluchtige organische componenten (VOCs), deze kunnen worden gemeten met een eNose. VOCs worden geproduceerd door darmbacteriën en reflecteren dus de samenstelling van het microbioom, maar ook de functie en interactie met de gastheer. VOC analyse inzicht geeft in de samenstelling maar ook  de functie van deze darmbacteriën.

 

Kinderarts Tim de Meij maakt je deelgenoot van zijn kennis uit onderzoek naar het prille microbioom en zijn ervaringen uit de dagelijkse praktijk. Hij promoveerde op ‘Verlies van gezonde bacteriën bij chronische darmontsteking bij kinderen’. Hij ontdekte dat gezonde kinderen een aantal darmbacteriën delen, oftewel een vergelijkbaar kernmicrobioom hebben. Dit kernmicrobioom is aangetast bij kinderen met IBD en bijvoorbeeld jeugdreuma.

Hij zal het hebben over  de dynamiek van bacteriegroepen in de darm, de huidige kennis van een gezond microbioom en de nieuwste analysetechnieken (de eNose en Is-PRO). Ook zal hij vragen beantwoorden als: ‘wat kunnen we met de huidige kennis over het microbioom, welke interventiemethodes hebben we tot onze beschikking en wat kunnen we daarvan verwachten? ‘Verder zal hij de laatste wetenschappelijk inzichten delen over de relatie tussen het microbioom en ziektebeelden. En natuurlijk zal hij zijn verhaal met  voorbeelden uit de praktijk illustreren.

 

Workshop
 NVD - Diëtisten
Algemene Leerdoelen
Leerdoelen:
Na deze Expert Clinic kan de deelnemer volgende vragen beantwoorden:
- Wat kenmerkt een gezond microbioom?
- Welke factoren beïnvloeden de samenstelling en kolonisatie van het microbioom?
- Welke ziektebeelden zijn geassocieerd met veranderingen van het microbioom?
- Hoe kunt u als zorgverlener het microbioom positief beïnvloeden dan wel beschermen tegen schadelijke invloeden?
- Voor welke ziektebeelden is er bewijs voor het gebruik van probiotica? Welk type, dosering, duur en andere praktische tips
- Hoe kan het microbioom gebruikt worden in de dagelijkse medische praktijk in de diagnostiek en behandeling van (gastro-intestinale) aandoeningen op de kinderleeftijd?
- Wat zijn de toekomstperspectieven? Wat zijn de mogelijkheden van nieuwe technieken, zoals eNose, om het microbioom te meten?
Bestand  
PDF aanvraagformulier.pdf16-10-2018 11:05142 KB
PDF programma dia.pdf17-10-2018 11:52135 KB
Dr. Tim de Meij en Andrea van Vuuren
4
0
30
Studenten opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer en Therapie 15,00
Tijd16:00 - 21:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd16:00 - 21:30
LocatieHoorn (NL) (Toon kaart)

Tijd16:00 - 21:30
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

Tijd16:00 - 21:30
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd16:00 - 21:30
LocatieAlmere (NL) (Toon kaart)

Stichting Orthomoleculaire Educatie (SOE)

Onze missie is om kennis over de relatie tussen gezondheid en ziekte aan de ene kant, en voeding en voedingssuppletie aan de andere kant, inzichtelijk te maken en te verspreiden. Wij zijn ervan overtuigd dat suppletie van voeding gezondheid in het algemeen kan verbeteren, maar dat het ook in bepaalde periodes en bij bepaalde condities noodzakelijk is.
Dat willen we bereiken met educatieve producten en diensten en door een platform te bieden voor verschillende disciplines en stromingen. Nieuwe instrumenten moeten ons helpen om onze kennis breder te verspreiden.
Vanuit de basis, door SOE en Folia Orthica gelegd, verzekert Stichting Orthomoleculaire Educatie ons de toekomst met als opdracht de draagkracht te vergroten en een bredere toegankelijkheid te creëren.
 

Wormerweg 1
1311 XA
Almere
Postbus 10295
1301 AG
Almere
036 - 5460930