Opleidingen details Amphia Ziekenhuis / Amphia
Symposium Stroke service Breda “Ontwikkel je kennis” 2018 (verpleegkundige specialisten) (ID nummer: 339193)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten429-11-2018 t/m 28-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

(leer)Doelstelling voor de gehele scholing:

Middels het symposium ontwikkel je kennis georganiseerd op 29 november2018, (vóór professionals betrokken bij de zorg en behandeling van de CVA patiënt binnen de Stroke service Breda,) nieuwe kennis ontwikkelen en delen ter verdieping en verbetering van de kwaliteitszorg. Deze komt ten goede aan de patiënt en tevens aan de kennis en ontwikkeling van de betrokken verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.

Dit blijkt uit:

Kennis ontwikkelen en delen binnen de Stroke Service Breda in de vorm van een symposium ter verdieping en verbetering kwaliteit van zorg voor de CVA patiënt binnen de diverse schakels van de keten gericht op EBP, medische wetenschap en best practice.

Deze scholing is aantoonbaar mede bestemd voor de verpleegkundig specialist vanwege de veelzijdigheid van het programma aanbod wat een uitwerking is van meerdere Canmeds rollen. Zie doelstelling per deelonderwerpen. De competentie samenwerking loopt als een rode draad door het programma heen, de verpleegkundig specialist is daarbij een onmiskenbare factor in zorg en behandeling voor de CVA patiënt. Deze is de schakel tussen patiënt en wetenschap, patiënt en behandelteam en patiënt en toegang tot zorg en behandeling.

Er zal worden voldaan aan:

een sluitende aanwezigheidsregistratie.competente docenten/sprekers. Ten minste 25% daarvan voldoet aan ten minste één van de volgende criteria:

- tenminste drie jaar relevante praktijkervaring;

- aantoonbaar werkzaam of betrokken bij de beroepsgroep;

- onderwijservaring.

Doelstelling per deelonderwerpen:

 

Welkom en inleiding

Kort welkom en introductie van innovatie binnen de CVA keten

 

Trots op Breinlijn

Sinds 1 oktober is Breinlijn actief, een gratis hulplijn welke is ontstaan vanuit

Een intensief samenwerkingsverband tussen diverse instellingen in de regio, waar

Patiënten, professionals en naasten een antwoord of toeleiding vinden in hun zoektocht

naar hulp. Een weergave van de weg naar de implementatie van Breinlijn.

Innovaties in de arm handgroep en Yes oefenapp  waar staan we nu
Innovatie binnen de keten wordt belicht waarbij knowledgebroker projecten vanuit het kennisnetwerk CVA worden gepresenteerd. Het implementatieproces wordt daarin meegenomen met successen en verbeterpunten.

EHealth biedt volgens velen kansen voor meer efficiëntie en effectiviteit in de gezondheidszorg, en wordt hierdoor gezien als een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van duurzame zorg. In de gezondheidszorg is hierdoor steeds meer interesse in het gebruik van EHealth

Ervaringsdeskundige aan het woord: CVA zorg en innovatie
Een ervaringsdeskundige die tevens voorzitter is van de patientenvereniging hersenletsel.nl verteld zijn ervaringsverhaal na het doormaken van een CVA en hoe dit zijn leven veranderd heeft in vele opzichten. Hij belicht hierbij de behoefte aan ondersteuning in het herstel met veelal onzichtbare gevolgen en zal vanuit het standpunt vanuit de “patiënt” zorg en behandeling belichten.

De innovatiemarkt
Innovaties binnen de regio en CVA keten worden aan elkaar gepresenteerd. Een mooie manier van kennisontwikkeling en genoeg goede voorbeelden om mee naar de eigen praktijk mee te nemen en tijd om hier samen over te spreken. De verpleegkundige én verpleegkundig specialist wordt op de hoogte gesteld van nieuwe wetenschap en best practice CVA zorg o.a posterpresentaties, innovatieprojecten. Knowledgebrokerprojecten.

De behandeling in de acute fase en de initiatie van de nieuwe trials
Medische presentatie met een initiatie van aankomende en lopende medische studies op het gebied van nieuwe innovatieve behandelmogelijkheden (Trials met betrekking tot intra arterieel trombectomie, wake up strokes)(competentie kennisontwikkeling en onderzoek).

Constraint- Induced- Movement- Therapy; Er waren eens 2 apen...
Wat is CIMT, forced use.. wat zeggen de richtlijnen over deze behandeling en hoe passen we deze toe? (kennisontwikkeling en onderzoek, samenwerking)

Angst en paniek na CVA; innovatief of niet?
Angst en paniekstoornissen die ontstaan na plotselinge ziekte zoals CVA. Hoe te herkennen door de behandelaar en de noodzaak deze vroegtijdig te signaleren en behandelen vanwege de negatieve invloed van deze stoornissen in en op het herstel na CVA, mogelijkheden en aanbod betreft psychosociale hulpverlening in de CVA zorg en de toegevoegde waarde van de VS bij angst en paniekstoornissen als verwijzer De verpleegkundig specialist kan deze samenwerking initiëren en optimaliseren ten behoeve van de patiënt in signalering en doorverwijzing bij de patiënt met psychosociale klachten die zijn ontstaan na het CVA ter bevordering van herstel, kwaliteit van leven en revalidatie na CVA (Organisatie van zorg (klinisch redeneren en klinisch handelen)(gezondheidsbevorderaar)

Innovatie, zorg of zegen?

Het bureau zorginnovatie verzorgt een presentatie over innovatie in de zorg en behandeling. Ze nemen ons mee in de toekomst, hoe de zorgvraag steeds complexer wordt en hoe de professionele zorg daarbij genoodzaakt is om mee te veranderen om te kunnen voorzien in een dekkend en sluitend zorgaanbod. Maar hoe kan je al op korte termijn met innovatie aan de slag?  Processen van transformatie van zorg en de rol van interprofessionele samenwerking in CVA zorg en het belang van een implementatie strategie met een link tussen beleid en de werkvloer. De rol van de VS als zijnde gezondheidsbevorderaar, verhoging van kwaliteit van leven en initiator op het gebied van toekomstgericht werken wordt getriggerd .

Aanvang: 12.00 uur ontvangst met een netwerklunch en inschrijven

 

13.00 Welkom en inleiding

E. Olsthoorn-Verheesen MANP, Ketenregisseur Stroke Service Breda/ Verpleegkundig Specialist neurologie, Amphia

 

13.05  Trots op Breinlijn 

N. van Hoof, ergotherapeut Revant Breda en projectleider Breinlijn

 

13.20  Innovaties in de arm handgroep

N. van Hooij, ergotherapeut Revant Breda

I. Akkermans, ergotherapeut Revant Breda

 

13.40  Yes oefenapp  waar staan we nu?

L. Stegeman, verpleegkundige en maatschappelijk werker, DE MARQ

 

13.50  Ervaringsdeskundige aan het woord: CVA zorg en innovatie

A. van Dongen, bestuurslid stichting hersenletsel.nl Zuid-Holland, senior coördinator NAH Zuid- Holland en NAH coach hersenletselcentrum Rotterdam-Rijnmond.

 

14.30  De innovatiemarkt

Met een drankje in de hand de innovaties in zorg en behandeling ontdekken
(posterpresentaties, gadgets, digitaal ontwikkelde ondersteuning in zorg en behandeling (apps etc,)

 

15.10  De behandeling in de acute fase en de initiatie van de nieuwe trials

Dr. M. Remmers, neuroloog Amphia

 

15.35 Constraint- Induced- Movement- Therapy; Er waren eens 2 apen...

R. Tichelaar MSc, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, Amphia

 

16.00 Angst en paniek na CVA; innovatief of niet?

R. van Gool MANP, Verpleegkundig Specialist Verpleegkundig specialist intensieve zorg en GGZ, Zorgkern psychiatrie Amphia

 

16.30  Innovatie, zorg of zegen?

W. Hogerwaard, Bureau Zorginnovatie, oprichter zorginnovatiewinkel

 

17.00 Afsluiting en evaluatie


 

 Deze scholingsactiviteit is geschikt voor Verpleegkundig Specialisten
Congres of symposium
Bestand  
Uitnodiging symposium 2018 -_.pdf15-10-2018 16:39184 KB
Programma symposium 2018.docx15-10-2018 16:3916 KB
 
geen
29-11-2018
Tijd12:00 - 17:00
LocatieBreda (NL) (Toon kaart)

Amphia is één van de grootste, algemene topklinische ziekenhuizen van Nederland. Naast medische topzorg behoren ook opleiding en onderzoek tot de kerntaken. Ruim 250 medisch specialisten, 4600 medewerkers en 290 vrijwilligers streven continue naar verbetering van kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg.

Het Amphia Ziekenhuis wil patiënten de beste medische en verpleegkundige zorg bieden. Zo dicht mogelijk bij huis. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met individuele wensen, behoeften en omstandigheden.

Het Amphia Ziekenhuis wil toegankelijke, efficiënte en veilige basisspecialistische, topreferente en topklinische zorg leveren van hoogwaardige kwaliteit. Zorg georganiseerd vanuit het belang en het perspectief van de patiënt en zijn verwijzer. Dit geeft het ziekenhuis ook de mogelijkheid opleidingen en onderwijsactiviteiten als vast onderdeel van het beleid te verankeren.

 

Molengracht 21
4818CK
Breda
Postbus 990158
4800 RK
Breda
076-595 3000