Opleidingen details SCEM Conference Services / Education Permanente
Verloskundige zorgvragen buiten de richtlijn (ID nummer: 339078)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en) en/of MIO open inschrijving / accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
A. Geaccrediteerde bij- en nascholing57-2-2019 t/m 6-2-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
Verloskundige zorgvragen buiten de richtlijn
Wat als ouders het anders willen?

Bevallen is een bijzondere gebeurtenis voor iedere vrouw en haar partner. Maar wat als de zwangere vrouw en haar partner een andere invulling van het beleid willen dan geadviseerd? En wat als hun wensen lijnrecht ingaan tegen de richtlijnen en protocollen? Tijdens dit symposium gaan we dieper in op deze wensen, waar ze vandaan komen, wat de impact is van de keuzes op zowel vrouwen (en hun partners) als zorgverleners. En welke rol spelen wij bij het ontstaan van zorgvragen buiten de richtlijn.

Tijdens dit symposium staan we ook stil bij de vraag hoe om te gaan met bijzondere of afwijkende wensen. Ook kijken we naar wat de bijzondere of afwijkende wensen inhouden.

Maar we kijken ook naar wat deze bijzondere of afwijkende wensen nu inhouden. En waarom …..
Waarom zijn sommige zorgverleners wel bereid deze zorg te verlenen en andere niet? Wat doet het met je als je ongewild in een situatie komt waarbij de reguliere zorg wordt afgewezen? En hoe voorkom je in een morele spagaat te belanden als je de zwangere vrouw met bijzondere wensen wil bijstaan binnen de reguliere zorg?

Tijdens dit symposium besteden we ook aandacht aan de eventuele gevolgen van het inwilligen van zorgwensen die tegen de richtlijnen ingaan. Angst daarvoor is vaak niet terecht. De juridische relatie tussen de zorgverlener, de zwangere vrouw en het ongeboren kind wordt nader toegelicht. Daarnaast wordt het begrip ‘zorgplicht’ in de wetgeving onder de loep genomen waarbij het door vele zorgverleners ervaren dilemma tussen ‘bevoegd’ en ‘bekwaam’ uitgebreid en interactief aan de orde zal komen.

Leerdoelen:
• Te kunnen samenvatten waarom zwangere vrouwen er soms voor kiezen om medisch advies rondom zwangerschap en bevalling niet te volgen
• Te beschrijven wat er mis kan gaan in de interactie tussen zwangere vrouwen en hun zorgverleners, waardoor vrouwen beslissen het ziekenhuis de rug toe te keren.
• Aan te geven wat de meest voorkomende redenen zijn voor vrouwen om hun bevalling te omschrijven als ‘traumatisch’, en wat wij als zorgverleners kunnen doen om dit te voorkomen.
• Samen te vatten hoe er onder Nederlandse zorgverleners gedacht wordt over zwangere vrouwen die ingaan tegen medisch advies, en wat zorgverleners als barrière kunnen ervaren bij het werken met deze vrouwen.
• Te vertellen wat ‘holistische’ verloskundigen zijn, en waarom ze werken zoals ze doen.
• Weer te geven wat de juridische kaders zijn bij het zorg verlenen buiten richtlijnen, wat het verschil is tussen vragen en weigeren, en wat je als zorgverlener kan doen om de kans op (tuchtrechtelijke of juridische) problemen zo klein mogelijk te houden.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
KinderverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)KNMG-GAIA
1 2 3
229
Bestand  
concept programma.docx18-10-2018 13:5597 KB
Hoofdniveau
congres / symposium / cursus / opleiding / workshop
Tijd09:25 - 16:30
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

SCEM / Education Permanente organiseert onafhankelijke nascholingen binnen de totale gezondheidszorg.
Brenkmanweg 6
4105 DH
Culemborg
Postbus 26
4100 AA
Culemborg
(0345) 57 66 42