Opleidingen details Dekkers training en advies
Samenspel met mantelzorgers (ID nummer: 338306)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Praktijkverpleegkunde322-1-2019 t/m 21-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Programma Beschrijving training Samenspel met Mantelzorgers

Voor zorgprofesionals

Uitgewerkt door Ceder trainingen onderdeel van dekkers training en advies

 

Context

Mantelzorgers krijgen een steeds grotere rol binnen de langdurige zorg. Daarmee wordt een goed samenspel tussen verzorgenden & verpleegkundigen en mantelzorgers steeds belangrijker. In deze training gaan we aan de slag met de rol die je hebt als verzorgende/verpleegkundige om dit samenspel met mantelzorgers goed vorm te geven. Centraal in de training staat hoe je als verzorgende/verpleegkundige het samenspel zelf vorm kunt geven en hoe je daar in je werk op een praktische manier mee aan de slag kunt gaan. In de training zitten deelnemers vanuit verschillende settingen zoals thuiszorg maar ook verpleeg en verzorgingshuizen of kleinschalig woonprojecten. We laten het samenspel vanuit deze verschillende perspectieven aan de orde komen omdat er nadrukkelijk nuance verschillen zijn tussen mantelzorg in de thuissituatie en mantelzorg in verzorgings- en verpleeghuizen.

 

Leerdoelen

  • Je weet  wat mantelzorg inhoudt en je kunt de verschillende rollen van mantelzorgers herkennen
  • je kunt jezelf verplaatsen in de rol van de mantelzorger
  • Je kunt de diversiteit van de verschillende mantelzorgers onderscheiden
  • Je weet hoe je mantelzorgers kunt ondersteunen en hoe je met mantelzorgers kunt samenwerken.
  • Je hebt in kaart gebracht hoe je aankijkt tegen mantelzorgers  en hoe de samenwerking nu verloopt
  • Je hebt geoefend met het in gesprek gaan met de mantelzorger om goed te kunnen afstemmen
  • Je hebt in kaart gebracht of de randvoorwaarden voor goed samenspel in je organisatie aanwezig zijn (je weet wat die voorwaarden zijn? Hoe je deze bespreekbaar kunt maken?)

Programma

 

13.00 uur: Welkom en Toelichting programma (5 min)

 

13.05 uur: Oriëntatie op mantelzorg (45 min)

In dit onderdeel staat de oriëntatie op mantelzorg centraal. Afhankelijk van de keuze van de opdrachtgever wordt dit ingevuld via de theatervoorstelling mantelzorgmonologen of via verschillende klassikale werkvormen. In de theaterproductie De Mantelzorgmonologen maken de deelnemers op indringende wijze kennis met drie verschillende mantelzorgers: een jonge mantelzorger, een werkende mantelzorger en een oudere mantelzorger. Deze Mantelzorgmonologen zijn gebaseerd op verhalen van mantelzorgers. De deelnemers kruipen als het ware in de huid van de mantelzorger. Wat beweegt hen? Wat zijn hun wensen en behoeften? Waar lopen ze tegenaan? Wat doet het met je als je als mantelzorger 24/7 bezig bent, fysiek én mentaal?

Wordt gekozen voor de klassikale vorm dan wordt aan de hand van associaties op een bijzondere mantel die op een kapstok voor de groep staat in beeld gebracht wat mantelzorg is en waar dit voor staat. De trainers vatten dit aan het eind samen en voegen eventuele ontbrekende aspecten mbt mantelzorg in. De begrippen mantelzorg en familieparticipatie worden besproken en met elkaar in verband gebracht.

 

13.50 uur: Hoe kijk je tegen mantelzorg aan (30 min)

In dit onderdeel gaan deelnemers aan de slag hun eigen beeldvorming over samenwerking met mantelzorgers. Gestreefd wordt naar inzicht en bewustwording van de eigen houding tov mantelzorgers. Via stellingen of de fabels wordt deze beeldvorming zichtbaar gemaakt en worden eventuele vooroordelen over samenwerking met mantelzorgers zichtbaar en bespreekbaar gemaakt.

Dit onderdeel wordt afgesloten met een korte toelichting over de verschillende rollen die mantelzorgers kunnen hebben.

 

14.20 uur: Samenspel met Mantelzorgers (25 min)

In dit onderdeel wordt kort toegelicht wat er nodig is om goed samen te werken met mantelzorgers. Dit is een zaak van iedereen in de organisatie. Verzorgenden, management en beleidsmedewerkers spelen hier allemaal een belangrijke rol in. De onderdelen van het Sofa model worden kort aangestipt. Vervolgens gaan de deelnemers op een actieve manier via een aangepaste samenspelscan kennismaken met de onderdelen van de SOFA en krijgen zij meteen zicht op hoe het binnen hun organisatie gesteld is met het Samenspel

 

14.45 uur: Pauze (15 min)

 

15.00 uur: De zorgdriehoek in Balans (15)

Door de trainers wordt de zorgdriehoek gepresenteerd. Op basis van deze presentatie wordt met elkaar van gedachten gewisseld waar de zorgprofessional zich zelf plaatst in deze driehoek. Verder staan we stil bij de zorgbalans. Wat zijn helpende factoren en welke factoren zetten de zorgbalans juist onder druk

Werkvorm: A4 met zorgbalans in de vorm van weegschaal. Deelnemers inventariseren met elkaar in kleine groepjes wat de zorgbalans in stand houdt of verstoort. Inzicht in de zorgbalans is belangrijk voor klantregisseurs omdat dit hun in staat stelt met de mantelzorger in gesprek te gaan over hun zorgbalans en welke ondersteuning ze nodig hebben. Ook zijn deze factoren belangrijke indicatoren om overbelasting te signaleren

 

15.15 uur: Oefenen met afstemmen (60 min)

Via de werkvorm rollenspel in rijen en de werkvorm hoefijzer wordt het praktisch oefengedeelte vorm gegeven. Centraal staat het afstemmen met mantelzorgers. Hoe doe je dit en op welke manier ga je daarover in gesprek. Als gekozen is voor de invulling met de theatervoorstelling dan wordt het oefengedeelte samen met de acteurs vormgegeven.

 

16.15 uur: Samenspel en nu (10 min)

In dit onderdeel wordt met de deelnemers stil gestaan wat zij de dag na de training met het geleerde gaan doen. Zij beantwoorden de zin:

 

Ik neem mij voor om morgen in het kader van het samenspel het volgende op te pakken of te doen……………………………

 

16.25 uur:  Evaluatie

 

16.30 uur: afsluiting

 

 

Cursistenmateriaal

De deelnemers krijgen een uitgebreide pp presentatie mee. Deze dient als achtergrondinformatie.

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
CliƫntondersteunersRegisterplein
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Maatschappelijk werkRegisterplein
MantelzorgmakelaarsRegisterplein
1 2 3
2-10-2019
Tijd10:00 - 14:00
Locatie

20-6-2019
Tijd13:00 - 17:00
Locatie
OpmerkingenUitvoering CMD Rotterdam

11-3-2019
Tijd15:00 - 19:00
Locatie
Opmerkingenopdrachtgever gemeente Oudewater

22-1-2019
Tijd13:00 - 17:00
Locatie
Opmerkingenopdrachtgever indebuurt033

Dekkers training en advies verzorgt open en incompany training voor beroepskrachten en vrijwilligers in het sociale domein. Gekantelde vraagverheldering, werken in een SWT en versterken sociale netwerken zijn actuele trainingstheam's
Bolwerk 29
3823 AE
Amersfoort
06 24594531