Opleidingen details Ovidio
Verdiepingscursus oplossingsgericht begeleiden, coachen en leidinggeven voor gedragswetenschappers in de gehandicaptenzorg (ID nummer: 338242)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Kinderverpleegkunde3017-1-2019 t/m 16-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leerdoelen: cursist kan na de cursus:  

-  het oplossingsgericht werken toepassen in de aansturing en/of coaching van individuele collega's en teams (teamoverleg, cliëntbespreking, vergadering, intervisie e.d)

- oplossingsgericht werken toepassen in de ondersteuning/begeleiding van en gespreksvoering met cliënten en ouders en verwanten.

- cursist neemt op oplossingsggerichte wijze sleutelpositie in in zijn/haar team t.b.v. verbreding en borging van het oplossingsgerichte werken in de organisatie

 

 

 

 

 

 

 

Tijd9:30 - 17:00
LocatieGouda (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:00
LocatieGouda (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:00
LocatieGouda (NL) (Toon kaart)

Integrale aanpak voor oplossingsgericht begeleiden-, coachen- en leidinggeven in de gehandicaptenzorg.

In samenwerking met een grote organisatie van gehandicaptenzorg in Zuid Holland hebben wij het afgelopen jaar een succesvol cursusmodel ontwikkeld met als doel de oplossingsgerichte benadering integraal in de organisatie te implementeren. En dat op zo’n manier dat de oplossingsgerichte aanpak daadwerkelijk beklijft en een breder draagvlak krijgt.  Dat wordt stap voor stap gerealiseerd d.m.v. een ‘train de trainers’ formule. Wij leiden intrinsiek gemotiveerde medewerkers op tot zgn. sleutelfiguren. Deze sleutelfiguren zijn na de cursus in staat het gedachtegoed van de oplossingsgerichte benadering en vooral de daarmee gepaard gaande attitude en werkwijze door te geven aan collega’s in hun dagelijks werken met cliënten, leerlingen, ouders en collega’s. Dus ook in teamvergaderingen, cliëntbesprekingen, intervisie enz. Op deze manier ontstaat er geleidelijk via deze sleutelfiguren een ‘olievlek’ in de organisatie.

Belangrijke werkzame principes daarbij zijn:

  • De wens om aan te sluiten bij de individuele behoeften en krachten van de ander (cliënt, ouders, collega’s) wordt toegejuicht en ondersteund door het management; 
  • Deelname aan de cursus vindt plaats op vrijwillige basis. D.w.z. deelnemers die hiertoe intrinsiek gemotiveerd zijn kunnen zich hiervoor bij de organisatie opgeven;
  • Deelnemers van de cursusgroepen komen uit alle lagen van de organisatie: van secretariaat, persoonlijk begeleider, gedragsdeskundigen tot (regio) directeur. Met andere woorden: wij werken met gemengde groepen.
  • De deelnemers worden vóór aanvang via een vragenlijst bevraagd naar hun motivatie, affiniteit met en/of kennis van de oplossingsgerichte benadering en vooral naar hun persoonlijke doelen. “Wanneer is voor jou de cursus geslaagd?”
  • De cursus wordt op maat gemaakt naar gelang de reeds aanwezige kennis en doelen van de deelnemers.
  • De deelnemers krijgen specifieke opdrachten die zij ter voorbereiding op en tussen de cursusdagen uitvoeren in hun dagelijkse werk. Dat doet men in een zgn. buddysysteem.

Accreditatie in kader van herregistratie van opleidingen K&J/OG,  SKJ,  : 30.5 punten.

Accreditatie in kader van herregistratie van opleidingen V & V: 30 punten

Accreditatie aanvragen voor AVG artsen, fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten zijn in behandeling

Catharina van Clevepark 67
1181 AS
Amstelveen
020 4415450