Opleidingen details Nederlands Forensisch Instituut / Deskundigheidsbevordering
Themadag Zedenonderzoek voor Forensische Opsporing en forensisch artsen en -verpleegkundigen (ID nummer: 338113)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Forensische geneeskunde622-11-2018 t/m 21-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Introductie

Zedenonderzoek is bij uitstek een onderzoek waarbij verschillende disciplines goed moeten samenwerken en elkaar op de hoogte moeten houden van nieuwe bevindingen, om het onderzoek zo effectief mogelijk te laten zijn.

In 2016 en 2017 zijn alle zedenrechercheurs van Nederland bijgepraat over DNA onderzoek in zedenzaken en over toxicologisch onderzoek, met name bij bedwelmingen van slachtoffers. Hierbij werd nadrukkelijk de Forensische Opsporing bij betrokken, omdat die de eerste vraagbaak is voor forensische vragen van de zedenrecherche.

De zedenrechercheurs praten met slachtoffers en verdachten, en schakelen een forensisch arts in voor het zedenonderzoek om sporen veilig te stellen. Deze worden hierbij bijgestaan door forensisch verpleegkundigen en de Forensische opsporing, die ook voor het eventuele verdere sporenonderzoek zorgdraagt.

Voor de Forensische opsporing en de forensisch artsen van Noord-Holland wordt deze nascholingsdag georganiseerd, ook forensisch verpleegkundigen zijn welkom.

 

Hoofddoel is de mogelijkheden en beperkingen te schetsen van forensisch onderzoek bij zedenzaken en de deelnemers handvatten en aandachtspunten aan te reiken hoe te handelen bij zedenonderzoeken.

 

Leerdoelen

Na afloop van deze nascholing:

1.    Weet de deelnemer hoe in grote lijnen een zedenonderzoek uitgevoerd wordt en wat hierbij aandachtspunten en valkuilen zijn.

2.    Weet de deelnemer wat de hoofdresultaten zijn van jarenlang zedensets afnemen.

3.    Kent de deelnemer mogelijkheden en beperkingen van DNA onderzoek in zedenzaken.

4.    Kent de deelnemer mogelijkheden en beperkingen van forensisch onderzoek naar glijmiddelen e.d. bij zedenzaken.

5.    Kent de deelnemer mogelijkheden en beperkingen van niet-humane biologisch sporenonderzoek in zedenzaken, tbv het type epitheelcellen in bemonsteringen en eventueel overgedragen besmettelijke ziekten.

6.    Kent de deelnemer aandachtspunten en successen in de opsporing bij zedenzaken.

7.    Weet de deelnemer globaal welke effecten te verwachten zijn bij gebruik van bedwelmende middelen inclusief drugs en medicijnen.

8.    Kent de deelnemer de meerwaarde en beperkingen van het gebruik van forensisch licht bij onderzoek in zedenzaken.

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma Zedendag Amsterdam 22-11-2018.pdf4-10-2018 13:1115 KB
 
0
in company
HoofdniveauSubniveau
M&GForensische Geneeskunde
22-11-2018
Tijd9:30 - 16:35
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIngang Gemeentehuis.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkt als essentiële schakel in de forensische onderzoeksketen. Partijen als de politie en het Openbaar Ministerie kunnen bij het NFI terecht voor hulp bij het strafrechtelijk onderzoek. Hierbij gaat het om het onderzoeken van sporen die zijn gevonden op de plek van een misdrijf. Zo levert het NFI met het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek een bijdrage aan de waarheidsvinding. Het NFI is in Nederland toonaangevend in de toepassing, ontwikkeling en overdracht van forensische wetenschap.
Het NFI stelt aanwezige kennis graag beschikbaar. De samenwerking met ketenpartners verloopt soepeler naarmate zij meer kennis hebben van de forensische wetenschap. Daarom verzorgt het instituut trainingen voor politie, Openbaar Ministerie, Rechtspraak en strafrechtadvocaten. Deskundigen van het NFI doceren in de forensische opleidingen aan de Politieacademie, de SSR, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Ook werkt het NFI samen met bijvoorbeeld de Netherlands School of Public and Occupational Health (NSPOH) in de opleiding Forensische Geneeskunde. 

Laan van Ypenburg 6
2497 GB
Den Haag
Postbus 24044
2490 AA
Den Haag
070-8886349