Opleidingen details Roessingh Research & Development
Cursus Bewegingsanalyse bij volwassenen (ID nummer: 337750)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing revalidatieartsen4217-1-2019 t/m 16-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Cursus bewegingsanalyse bij volwassenen 

De klinische gangbeeldanalyse beschrijft de afwijkingen van het gangbeeld op basis van kennis van het normale gangbeeld. Gestandaardiseerd klinisch onderzoek wordt aangevuld met informatie over spieractivatie-patronen en grondreactiekrachten om de afwijkingen in het gangbeeld te verklaren en klinische beslissingen te ondersteunen. Interpretatie van de verzamelde data is een essentieel onderdeel van het hele proces. Dit vereist niet alleen kennis van het normale en abnormale gaan (om afwijkingen van het normaal te kunnen beschrijven) maar ook kennis van diagnose-specifieke therapeutische opties. Denk hierbij aan het aanmeten en uitlijnen van orthesen en orthopedisch schoeisel, het indiceren van medicatie zoals botulinetoxine en het overwegen van weke delen chirurgie.

De cursus

De cursus wordt gegeven door Roessingh Research and Development (RRD) in Enschede. Tijdens de cursus leert u het normale en afwijkende gangbeeld op gestructureerde wijze observeren. U leert gegevens van het lichamelijk onderzoek te interpreteren om vervolgens aanvullend onderzoek zoals elektromyografie en grondreactiekrachten gericht aan te kunnen vragen en te interpreteren. Vervolgens leert u de gegevens te combineren, te rapporteren en uit te werken in een behandeladvies of waar nodig een verwijzing. Jarenlange ervaring van de cursusleiding en gastdocenten wordt hierbij gecombineerd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

In de cursus ligt de nadruk voornamelijk op bewegingsanalyse bij CVA-patiënten, maar de aangeboden systematiek is toe te passen bij andere pathologie zoals MS, amputatie en dwarslaesie. In de cursus is ruime aandacht voor het zelf uitwerken van patiëntcasussen op de eigen laptop. De benodigde software (MoXie viewer) kan worden gedownload van internet via www.smalll.eu.

Bij aanmelding voor de cursus gaat de voorkeur uit naar tweetallen. De cursisten wordt gevraagd één laptop per tweetal mee te nemen. Individuele aanmelding is echter ook mogelijk.

Cursusleiding

dr. Jaap Buurke en dr. Marc Nederhand

Docenten

De verschillende modules in de cursus worden verzorgd door vakspecialisten van verschillende toonaangevende revalidatiecentra en academische centra van ons land, ondermeer:

Dr. Jaap Buurke (RRD, Enschede); Dr. Marc Nederhand (RRD, Enschede); Dr. Judith Fleuren (Roessingh, Centrum voor Revalidatie, Enschede); Prof. Dr. Vincent de Groot (VU Medisch Centrum, Amsterdam); Prof. Dr. Klaas Postema (UMC Groningen); Prof Dr. Sander Geurts (Radboud UMC, Nijmegen).

Doelgroep

De cursus richt zich op revalidatieartsen, orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers, orthetisten en bewegingstechnologen, werkzaam binnen de revalidatie en de orthopedie. Voor de cursus gelden geen strikte vooropleidingseisen als aanvangsniveau. Enige ervaring in de (multidisciplinaire) revalidatie/orthopedie is wenselijk. 

Het programma

Het programma bestaat uit 7 cursusdagen. Elke cursusdag wordt afgesloten met huiswerkopdrachten met als doel de geleerde vaardigheden verder te oefenen. Tijdens de laatste cursusdag is er ruimte voor de inbreng van eigen casuïstiek.

Cursusdag 1: Inleiding lesdoelen, introductie voorbeeldcasus, observatie van het gaan, lichamelijk onderzoek als onderdeel van de gangbeeldanalyse (practicum).

Cursusdag 2 en 3: Inleiding in de algemene begrippen van de biomechanica, biomechanica toepassen bij het gangbeeld, grondreactiekrachten (practicum), indeling in rockers, gangbeeld en schoenaanpassingen, gangbeeld en orthesiologie, electromyografie, spasticiteit.

Cursusdag 4: Afsluiten van de voorbeeldcasussen, enkel- en voetproblemen bij CVA, knieproblemen bij CVA.

Cursusdag 5 en 6: Balans: basale begrippen en strategieen, EMG in de praktijk, presentatie patientcasussen

Cursusdag 7: Stabiliteit tijdens het lopen, operatieve technieken, eigen casuistiek

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma cursus bewegingsanalyse 2019.pdf2-10-2018 11:51723 KB
1695
€1695 per persoon excl BTW. Inclusief cursusmateriaal, DVD “uitvoering lichamelijk onderzoek” en cursusdiner op de avond van cursusdag 2.
17-1-2019 t/m 16-5-2019
LocatieEnschede (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Nascholing revalidatieartsenDatumTijd
Cursusdag 1: observatie van het gaan, lichamelijk onderzoek617-01-20198:45 - 17:00
Cursusdag 2: Grondreactiekrachten en schoenaanpassingen607-02-20198:45 - 17:00
Cursusdag 3: orthesiologie, gewrichtsmomenten en spieractivatiepatronen, spasticiteit608-02-20198:45 - 17:00
Cursusdag 4: knieproblemen, enkel- en voetproblemen, casuistiek607-03-20198:45 - 17:00
Cursusdag 5: Balans, groepscasussen604-04-20198:45 - 17:00
Cursusdag 6: groepscasussen, EMG in de praktijk605-04-20198:45 - 17:00
Cursusdag 7: stabiliteit tijdens lopen, EVOs, stiff-knee gait, patientcasus616-05-20198:45 - 17:00

Roessingh Research and Development, founded in 1991, is an (inter)nationally recognised research institute that contributes to improvements in rehabilitation medicine with a particular interest in rehabilitation technology and pain rehabilitation. Our activities cover the areas of research and development in clinical rehabilitation, rehabilitation technology and technology transfer for people with functional disabilities.RRD is affiliated to rehabilitation centre Het Roessingh, one of the largest rehabilitation hospitals in the Netherlands. Het Roessingh and Roessingh Research and Development are acknowledged as centres of excellence in rehabilitation technology and pain rehabilitation by the Dutch Minister of Health.

Roessinghbleekweg 33b
7522 AH
Enschede
088-087 5777