Opleidingen details InteGer
Geen zee te hoog, de Dappere Doktersassistente. (ID nummer: 337183)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing157-11-2018 t/m 7-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De Terschelling-cursus voor doktersassistentes is al jaren een succes. Dit jaar zijn we gestart met een geheel vernieuwd programma. Dit hebben we o.a. samengesteld op basis van ideeën die zijn aangedragen door oud-cursisten.

De gezondheidszorg in Nederland is volop in beweging. De huisartspraktijk en daarmee het beroep van doktersassistente zal ook gaan veranderen. Eén van de initiatieven in dit kader is de beweging Dappere Dokter (Dappere Dokters willen bijdragen aan de omslag van overbehandeling en maximale zorg naar optimale zorg op de juiste plek). Dit bracht ons op het idee voor het thema van deze cursus. De huisartsenzorg in 2018 vraag om Dappere Doktersassistentes; Geen zee te hoog, de Dappere Doktersassistente. Van 7 t/m 9 november 2018 bieden we deze cursus voor de tweede keer aan.

Voor wie?
Wil jij aan de slag met de uitdagingen die de actuele ontwikkelingen in de huisartsenzorg je te bieden hebben? Wil jij op een professionele manier je vak uitoefenen en het plezier in je werk met je collega’s en patiënten/cliënten behouden en vergroten, dan is deze cursus echt iets voor jou!

Inhoud van de cursus
In deze nieuwe cursus staan we nadrukkelijk stil bij de huidige veranderingen in de zorg en de consequenties voor het vak van doktersassistente. Diverse thema’s worden uitgewerkt in een zestal workshops:

1. Positieve gezondheid

Huisarts Machteld Huber introduceerde het concept Positieve Gezondheid in Nederland in 2012. In een tijd waar de zorg verandert, de mens (patiënt) en de wereld rondom de mens steeds belangrijker wordt, verandert het vertrekpunt. Steeds meer is niet ziekte, maar positieve gezondheid het vertrekpunt en staat de mens en de bedoeling centraal. De wet-, regelgeving en protocollen zijn niet langer leidend. We hebben een interessante workshop ontwikkeld over dit concept. Welke kansen biedt dit in de huisartspraktijk en wat betekent het voor de praktijkassistente?

 

2. Omgaan met een klacht

Klachtenafhandeling  in de huisartspraktijken laat regelmatig nog het nodige te wensen over. Organisaties uit de zorg hebben gezamenlijk een Klachtenrichtlijn Gezondheidszorg opgesteld die is bedoeld om de afhandeling van klachten laagdrempeliger te maken.

Klachten leiden er voor patiënten vaak toe dat hun ziekte of aandoening nog ingrijpender en belastender wordt. Maar ook voor zorgverleners hebben klachten een grote impact. We gaan in deze workshop samen kijken naar het voorkomen van klachten, het tijdig signaleren van klachten en hoe de afhandeling van klachten is te verbeteren.

 

3. Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH)
Een Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) is een goed opgeleide assistente die de logistiek van het (eigen) spreekuur waarborgt door semi-spoedeisende patiënten de aandacht te geven die ze nodig hebben. Van allergische reacties tot brandwonden, vaak is snel duidelijk of een spoedbehandeling nodig is en hoeft de huisarts er niet noodzakelijk bij te komen. De SOH kan zelfstandig klein letsel en veel voorkomende klachten afhandelen of doorverwijzen indien nodig. Dit biedt de huisarts rust in zijn dagelijkse spreekuur, waardoor hij meer tijd heeft voor complexere problematiek.

Fenny Zuur is een ervaren SOH, zij geeft een inspirerende workshop over deze nieuwe uitdagende invulling van het vak van Doktersassistente.
 

4. Zo begrijpen ze je wel!

We begrijpen vaak niet waarom het zo lastig is om met sommige mensen samen te werken of alleen al een gesprek te voeren. Het is een hele uitdaging om met alle verschillende mensen in je praktijkteam om te gaan en samen te werken. In deze workshop leren we je welk effect bepaald gedrag heeft en om vervolgens een vertaalslag te maken naar eigen gedrag, om je op deze manier te helpen je omgeving beter te beïnvloeden. Hierbij staan we onder andere stil bij de invloed van je eigen emoties en denkbeelden op je communicatie.

 

5. Slim organiseren en samenwerken; Scrum

Deze workshop gaat over samenwerken in het praktijkteam. We staan stil bij ZELFORGANISATIE; hoe organiseer je als praktijkteam samen de dagelijkse werkzaamheden. We maken kennis met een hulpmiddel uit de SCRUM-methodiek; het Scrum-bord.

 

6. Mindfullnes voor doktersassistentes

Doktersassistente kan een stressvol beroep zijn. Op allerlei gebieden wordt gelijktijdig jouw aandacht gevraagd, dit kan leiden tot stressvolle situaties in je dagelijks werk. Mindfullnes biedt je een manier om met deze situaties om te gaan. We hebben een workshop ontwikkeld om jullie kennis te laten maken met mindfullnes en te toepasbaarheid bij je werk als doktersassistente.

In een ontspannen sfeer van openheid en enthousiasme ga je veel leren over bovengenoemde onderwerpen. Je krijgt ruim de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega’s uit andere praktijken om ook van elkaar te leren.
 

Cursus
De cursus bestaat uit 7 workshops. Bij het onderdeel 'Ingevulde programma onderdelen' staan in het daar bijvoegde document per workshop de leerdoelen uitgewerkt.
Ger Plat:
Bedrijfskundige, docent Praktijkmanagement bij huisartsopleiding UMCG en trainer/coach/adviseur CT-groep

Ans Winkel:
Professional trainer/coach, trainersacteur

Fenny Zuur
Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH)
15
515
Tijd12:00 - 16:00
LocatieWest-Terschelling (NL) (Toon kaart)

Tijd12:00 - 16:00
LocatieWest-Terschelling (NL) (Toon kaart)

Tijd12:00 - 16:00
LocatieWest-Terschelling (NL) (Toon kaart)

Integer is een bedrijf, dat zich bezighoudt met het geven van training, coaching en organisatieadvies op het gebied van de eerstelijns gezondheidszorg. Sinds enkele jaren verzorgt Integer een nascholing voor doktersassistenten.

Burgemeester Tonckensweg 2a
9765 CA
Paterswolde
06-51085815