Opleidingen details RINO Groep Utrecht

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Katathym Imaginatieve Psychotherapie en Begeleiding (KIPB) (ID nummer: 336923)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie4013-9-2019 t/m 24-4-2021

K.I.P.B. (voorheen ook wel symbooldrama genoemd) is een veelzijdig toepasbare behandelmethode. K.I.P.B. staat voor Katathym Imaginatieve Psychotherapie en Begeleiding. Katathym betekent ‘bezield’, ofwel bezet met beleving. Imaginatief wijst op het feit dat in deze therapievorm het werken met imaginaties centraal staat. Ze wordt gebruikt bij kinderen, adolescenten en volwassenen in de GGZ in het bijzonder bij somatiserende-, internaliserende- en hechtingproblematiek. Het wordt tevens ingezet als traumabehandeling, waaronder preverbaal trauma. In de praktijk is gebleken dat imaginatie/verbeelding als methode ook toepasbaar is in andere werkvelden dan in de, op behandeling van klachten en stoornissen gerichte GGZ. Het wordt ook toegepast bij (kortdurende) begeleiding, psychosociale hulpverlening en coaching.

 

De methode hanteert een specifieke begeleidingsstijl die het ontstaan van unieke innerlijke beelden faciliteert door zintuiglijke ervaringen en pre-verbale mogelijkheden. Juist hierdoor werkt de methode goed bij hechtingproblematiek en bij traumabehandeling. Deze beelden worden minder gehinderd door zelfkritiek en meer als “felt-sense” ervaren. Het delen hiervan schept de mogelijkheid tot verdieping en doorwerking. Samen met de therapeut/begeleider wordt de inhoud verhelderd, verdiept en geïntegreerd. De beelden worden getekend, ter ondersteuning van dit proces. Het samen kijken en delen verdiept het contact met jezelf, vergroot de zelfreflectie en maakt het mogelijk anders met problemen om te gaan.

 

Kortom: werken met verbeelding is zowel binnen de GGZ als op gebied van psychosociale hulpverlening en zingeving toepasbaar, zowel bij procesmatig behandelen als bij kortdurend begeleiden, bij psychische klachten en persoonlijkheidsproblematiek en bij vragen in de palliatieve zorg, pastoraal werk, coaching en ondersteuning in de huisartsenpraktijk.

 

In deze basiscursus leert u het proces van verbeelden, verwerft u symboolgevoeligheid middels het ervaren van eigen innerlijke beelden. U leert geselecteerde motieven aan te reiken en op niet-directieve manier te begeleiden op basisniveau. 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/ Systeemtherapeuten
Jeugdzorg pedagoogPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/ Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/ Systeemtherapeuten
Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)Psychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/ Systeemtherapeuten
1 2 3
(Meerdaagse) Nascholing
2280
incl. lunch en digitale literatuur, excl. aan te schaffen boeken
Hoofdniveau
Kinder –en Jeugdpsychiatrie
Psychotherapie en Psychiatrie
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50
Selecteer een bestand aub.