Opleidingen details FORTIOR
De methode de draad in het speciaal onderwijs (ID nummer: 336745)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie628-11-2019 t/m 27-5-2021
K&J/OG opleiding - behandeling 1,528-11-2019 t/m 27-5-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek128-11-2019 t/m 27-5-2021
K&J/OG opleiding - overige taken0,528-11-2019 t/m 27-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het model van de draad wil belangrijke thema’s uit de ontwikkelingspsychologie concreet en bruikbaar maken voor leerkrachten in het speciaal onderwijs en andere professionals om de overstap te maken van ‘wat kan ik weten’ naar ‘wat kan ik doen’. Hoe zit deze leerling op het gebied van emotionele, relationele en sociale ontwikkeling in elkaar en wat betekent dat voor de ondersteuning die die leerling nodig heeft? In de methode ‘de draad’ worden de bouwstenen uitgewerkt die de basis zijn van hoe een leerling functioneert.

 

In de studiedag zul je leren om het verhaal van de leerling te maken aan de hand van een reeks stappen. Met het praktische handboek “ontwarring en ordening van de draad” van Gerrit Vignero kun je na afloop van de studiedag zelf aan de slag met de draad. Het handboek is een hulpmiddel bij het schrijven van het verbindend verhaal tussen leerling en leerkracht. Dit verbindend verhaal is te gebruiken als handelingsplan bij de bespreking van cliënten en voor het zoeken naar antwoorden bij moeilijk gedrag en in vastlopende situaties.

 

De methode ‘de draad’ is een indeling van de ontwikkeling in een aantal stappen, vrij vertaald in type draden. Anders dan in ontwikkelingspsychologie gaat het daarbij niet alleen om de ontwikkelingsfasen bij het kind zelf, maar ook om de verbondenheid met zijn opvoeders. Ontwikkeling is immers het samenspel tussen een volwassene en een kind. Opvoeding is als een draad die ontwikkelt tussen een ouder en een kind. Hoe trekt de ouder de draad naar het kind, hoe neemt het kind de draad op en gaat het vanuit de draad groeien en ontwikkelen? Het is een model van ontwikkelings(ortho)pedagogie.

Tijdens deze studiedag laat Gerrit Vignero zien wat zijn methode ‘de draad’ inhoudt. Daarnaast licht hij toe hoe de draad kan worden toegepast in het speciaal onderwijs. Shanna Visser (orthopedagoog) laat zien hoe de draad concreet is vertaald binnen haar ZML-school. Nynke Jongsma (intern begeleider) geeft de praktijkvoorbeelden. 

Tijd10:00 - 17:00
Locatie

FORTIOR biedt scholing aan op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatie bij kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsbeperking. Het bureau doet dat door het aanbieden van studiedagen die verzorgd worden door specialisten op het terrein van een bepaalde onderzoeks- of behandelmethode.

Stationsstraat 8
3511 EE
Utrecht
06 40172907