Opleidingen details GGD Zuid Limburg.
POS Seksuele Gezondheid november 2018 (ID nummer: 336260)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Infectieziektebestrijding613-11-2018 t/m 12-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Thema: bekken(bodem)fysiotherapie en seksuele problemen
Leerdoelen: inzicht in seksuele problematiek van vrouwen en mannen gerelateerd aan de bekkenbodem en de rol van de bekkenfysiotherapeut . Bij welke seksuele problemen is de bekkenfysiotherapeut eerste aanspreekpunt? Welke speciale technieken gebruikt de bekkentherapeut (bijv myofeedback, elektrostimulatie etc.)?
Welke informatie hebben bekkenfysiotherapeuten nodig in de verwijsbrief?

Thema: Haptotherapie en seksuele problemen 
Leerdoelen: inzicht in de indicaties en contra-indicaties voor haptotherapie, de rol en therapeutische mogelijkheden van de haptotherapeut bij seksuele problemen, verwijsindicaties en therapie.

Beide thema’s zijn enkele jaren eerder in dit team besproken, doordat er veel nieuwe verpleegkundigen en artsen in ons team werken en met name de bekkenbodemproblematiek in onze spreekkamer regelmatig terugkomt, hebben wij  in overleg met onze seksuologe drs. Anouk van Dillen bekkenfysiotherapie en haptotherapie opnieuw op de agenda gezet.

Thema: update project Nu Niet Zwanger (NNZ) 
Dit project gaat binnenkort in de gemeenten Maastricht en Heerlen van start. Ons Centrum van seksuele Gezondheid is hierin nauw betrokken. Taken en verantwoordelijkheden van de vacature projectleiding en inhoudelijk coördinator worden toegelicht. Ook zullen we als team onze rol hierin verder uitwerken. Voorbeeld: starten van anticonceptiespreekuren op de locaties met wel/niet de mogelijkheid van plaatsen spiraaltjes. Rol ketenpartners (JGZ, verloskundigen, huisartsen, gynaecologen, maatschappelijk werk, veilig thuis, reclassering etc.). Toelichting landelijke ondersteuning (het betreft een landelijk project dat in de regio’s wordt uitgerold).  

Thema:  interactieve presentatie fysiologie van de menstruele cyclus
Leerdoelen: opfrissen kennis/ inzicht in de fysiologie van de menstruele cyclus al basis voor de beschrijving van menstruatiestoornissen, vruchtbaarheid & (sub-)fertiliteit en de werking van anticonceptie.

Thema: interactieve presentatie over actuele/ nieuwe hormonale en niet-hormonale anticonceptie met casuïstiek
leerdoelen: up-to-date m.b.t. kennis over “natuurlijke” AC methoden en kennis over betrouwbaarheid hiervan. Up-to-date kennis over nieuwe vormen van hormonale en niet-hormonale AC, betrouwbaarheid, indicaties en contra-indicaties.  

De laatste beide thema’s zijn eveneens belangrijk voor onze poli ivm voorlichting en anticonceptie-advies. Er zijn vanuit cliënten steeds vaker vragen over “natuurlijke” anticonceptiemethoden en nieuwe anticonceptie, bijvoorbeeld mini-spiraal of koperballetjes.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Profiel Beleid & AdviesKNMG-GAIA
Profiel forensische geneeskundeKNMG-GAIA
1 2 3
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
POS Agenda.pdf18-9-2018 12:1377 KB
 
0
HoofdniveauSubniveau
M&GInfectieziekten
Tijd09:00 - 16:30
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Geneeskundige Gezondheidsdienst.

Het Overloon 2
6411 TE
Heerlen
Postbus 33
6400 AA
Heerlen
088-8805000