Opleidingen details GGZ Friesland
“Zin in seks: Seks geeft Zin”. (ID nummer: 336162)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog313-11-2018 t/m 12-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Van harte nodig ik  u uit voor een middag over het onderwerp seksualiteit.  Dit onderwerp staat volop in de belangstelling en vonden we relevant en boeiend  in het kader van onze bijscholing voor specialisten. Jelto Drent nuanceerde het mannelijk stereotype in zijn boek: De man is geen Jager, en boog zich ook over de vrouwelijke seksualiteit. Ellen Laan werd afgelopen jaar  benoemd tot hoogleraar biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid en zij riep ons op om er vooral in de spreekkamer  over te praten omdat prettige seksuele ervaringen samenhangen met welbevinden en beschermend werken. Kortom genoeg redenen het er met elkaar over te hebben tijdens deze studie middag en in de spreekkamer.

De volgende expert sprekers houden een inleiding, en brengen de discussie op gang:

Jelto Drent: Jeltho schreef twee boeken over zijn werk als seksuoloog aan het Rutgershuis in Groningen. (De oorsprong van de wereld over de vrouwelijke seksualiteit en De man is geen jager over mannelijke seksualiteit). De beide boeken hebben een medische insteek ,  zijn onderbouwd vanuit de literatuur en staan vol illustraties van de seksuologische praktijk.

Rikus Knegtering houdt zich al heel lang met seksualiteit bezig  vanuit zijn werk als psychiater. Soms wordt het sexuele leven door de stoornis zelf verstoord, en soms (vaak) door de behandeling omdat veel medicatie negatieve effecten heeft op de seksualiteit. Rikus is op bijwerkingen van medicatie gepromoveerd en heeft er veel over gepubliceerd veelal samen met anderen. Hij geeft ook regelmatig workshops over dit onderwerp en stimuleert zijn assistenten in opleiding in zijn rol als A-opleider om in gesprek te gaan met hun patiënten over de seksualiteitsbeleving en eventuele problemen daarbij.

Beide sprekers gaan ieder 45 minuten spreken over seksualiteit en het belang ervan om dit onderwerp expliciet  in de spreekkamer aan de orde te stellen om misverstanden uit te wereld te helpen. Misverstanden over wat normaal is en wat abnormaal en wat verwachtingen zijn tussen partners en hoe dat bespreekbaar te maken.  Ook de rol van medicatie en hoe uit te leggen wat een patiënt kan verwachten en welke oplossingen er zijn komt aan bod.

Leerdoelen: na deze studiemiddag heb je weer handvatten hoe het onderwerp seksualiteit bespreekbaar kan worden gemaakt in de praktijk en hoe kan worden omgegaan met problemen op dit terrein. Na deze studiemiddag weet je hoe seksuele bijwerkingen van psychiatrische medicatie kan worden aangepakt.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
Psychiaters, Klinisch psychologen, Verpleegkundig Specialisten
 Verbredend
1
200
ja
Bestand  
Programma.docx17-9-2018 15:2112 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Volwassenen
Ouderen
Tijd14:00 - 18:00
LocatieLeeuwarden (NL) (Toon kaart)

GGZ Friesland, de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland, biedt professionele hulp aan mensen met psychiatrische stoornissen of ernstige psychische problemen. Jaarlijks maken zo'n 22.000 mensen gebruik van onze diensten. We bieden zorg op twaalf verschillende locaties dicht bij u in de buurt, verspreid over de provincie Friesland.

Weghalen van drempels

Een psychiatrische ziekte is voor de buitenwereld in veel gevallen onzichtbaar en ongrijpbaar, maar is voor de persoon in kwestie en diens omgeving vaak heel ingrijpend. Bijna niemand vertelt graag dat hij psychische hulp nodig heeft. Meer dan de helft van de mensen met psychische klachten zoekt helemaal geen hulp. GGZ Friesland probeert deze drempels weg te halen, of in ieder geval te verlagen. Door te overleggen met huisartsen, voorlichting te geven en ook in de media open te spreken over psychische problemen, willen we ‘de psychiatrie' gewoner maken.

Verschillende zorg

Psychische problemen zijn er in alle soorten en maten en kunnen overal
ontstaan; op het werk, op school, tijdens de studie of in het gezin. We behandelen een breed scala aan stoornissen, zoals ADHD, angst- en paniekstoornissen, borderline, schizofrenie of depressie. Maar we bieden ook behandeling en begeleiding bij klachten die te maken hebben met werk of studie of zeden- en delictgedrag.

Zorgprogramma's

GGZ Friesland werkt met zorgprogramma's waarin voor de meestvoorkomende stoornissen de behandeling is vastgelegd in zorgpaden. Voor u betekent dit dat u vanaf het begin van de behandeling precies weet hoe vaak u door wie op welke wijze wordt behandeld, en wanneer u samen met uw behandelaar de behandeling evalueert. De zorgprogramma's bevatten alleen behandelvormen die bewezen effectief zijn. Ook werken we toe naar een snel verloop van de behandeling.

Onderdelen GGZ Friesland

Bepaalde vormen van zorg zijn ondergebracht in aparte onderdelen van GGZ Friesland die onder een eigen merknaam functioneren:

Kinnik, kind- en jeugd GGZ
MindUp, rehabilitatie (werken, leren, activiteiten, wonen)
De Swaai, samenwerkingverband tussen GGZ Friesland en Talant
Denk, voor lichtere psychische klachten

Van Andel, ouderenpsychiatrie

 

GGZ Friesland, WO&O Sixmastraat 2
8932 PA
Leeuwarden
GGZ Friesland, WO&O Postbus 932
8901 BS
Leeuwarden
058 - 28 48 989