Opleidingen details Altrecht Psychosomatiek Eikenboom

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

ACT voor SOLK (Basiscursus) (ID nummer: 336148)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd246-11-2018 t/m 5-11-2019

Patiënten met ernstige somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) vechten vaak tegen hun pijn, vermoeidheid, spasme, verlamming of beperkingen. Blijven vechten tegen onvermijdelijke fysieke klachten kan de problematiek echter ook versterken. Patiënten raken dan steeds meer verstikt in automatische inperkende, rigide, en onbevredigende gedragspatronen. Dit kan het lijden onnodig vergroten, wat uiteindelijk steeds meer ten koste van de kwaliteit van leven gaat.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een behandelvorm die patiënten met SOLK helpt om te gaan met lichamelijke klachten die niet direct te beïnvloeden zijn. ACT streeft niet naar afname van lichamelijke klachten, maar naar het aannemen van een accepterende houding tot lichamelijke symptomen, gedachten en gevoelens, in plaats van deze proberen te negeren, vermijden, veranderen of controleren. Zes onderling verbonden therapeutische kernprocessen staan centraal: aanvaarding, cognitieve defusie, contact met hier-en-nu, zelf als context, waarden en toegewijde acties.
ACT is een bewezen effectieve therapie voor (ernstige) SOLK die goed verenigbaar is met non-verbale therapievormen, die bij behandeling van SOLK vaak onmisbaar zijn.

De zes therapeutische kernprocessen en daarbij horende technieken worden doorgenomen met het accent op wat van belang is voor patiënten met (ernstige) SOLK. Speciale aandacht is er voor lichamelijke belevingen, lichaamsgericht werken, lichaams-gerelateerde cognitieve fusie en aanvaarding, de therapeutische relatie, rouw, exploreren van waarden en ACT als een proces.

Leerdoelen:
- Verkrijgen van kennis over de onderliggende kernprocessen die van belang zijn bij SOLK.
- Verkrijgen van kennis van en vaardigheden in ACT als behandelvorm voor SOLK.
 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Consultatieve PsychiatrieVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Keurmerk Fysiotherapie therapeutenregisterFysiotherapie portaal
1 2
Professionals die werken met patiënten met ernstige SOLK, zoals psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, vaktherapeuten.
12
Ja
28
Zowel voor dag 1 als voor dag 2 van de cursus dient literatuur te worden gelezen.
De literatuur bestaat uit een hoofdstuk (15 pagina's) uit het 'Handboek SOLK' van Jaap Saans et al (red.) en uit het boek 'ACT in de praktijk' van Russ Harris.
645
Prijs in inclusief lunch, handouts en hoofdstuk uit het Handboek SOLK. Het boek van Russ Harris is op eigen kosten aan te schaffen.
Medewerkers van Altrecht betalen € 545.
Hoofdniveau
Psychomotorische therapie (PMT)
Beeldende therapie
Tijd9:30 - 17:00
LocatieZeist (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieZeist (NL) (Toon kaart)

Altrecht Psychosomatiek Eikenboom is een top klinisch centrum voor volwassenen en jongeren met ernstige onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Wij bieden diagnostiek, advies, behandeling en consultatie. Ook ontwikkelen wij innovatieve therapieën, verspreiden wij kennis en doen wij wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten.
 

Vrijbaan 2
3705 WC
Zeist
030-6965600
Selecteer een bestand aub.