Opleidingen details Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind/Onderzoek & Ontwikkeling
Een goed begin (ID nummer: 335412)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie521-9-2018 t/m 20-9-2019
K&J/OG opleiding - behandeling 121-9-2018 t/m 20-9-2019
K&J/OG opleiding - diagnostiek121-9-2018 t/m 20-9-2019
K&J/OG opleiding - overige taken0,521-9-2018 t/m 20-9-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving

Een goed begin is het halve werk! Studie na studie toont aan dat vroege interventie bij kinderen met aangeboren gehoorverlies leidt tot betere ontwikkelingsperspectieven. Tegelijkertijd zien we nog steeds veel psychische problemen bij dove en slechthorende kinderen en jongeren. Wat kunnen we nóg beter doen in de eerste fase, om latere problemen te voorkomen? Hoe ziet dat hele prille begin eruit bij pasgeborenen, welke elementen dragen bij aan een goed begin? En hoe zorgen we ervoor dat de interventies die we aanbieden deze elementen optimaal stimuleren? Wat is de rol van ouders hierin? Deze en andere vragen staan centraal tijdens deze bijeenkomst.

Diverse sprekers uit binnen- en buitenland gaan hier uitgebreid op in. Verschillende aspecten van de ontwikkeling komen aan bod: ouder-kindinteractie, de sociaal emotionele ontwikkeling, klankontwikkeling en taalontwikkeling en het belang van vroege interventies zoals de inzet van hoorhulpmiddelen en gezinsbegeleiding. De meest recente onderzoeksresultaten op gebied van de eerste levensjaren van dove en slechthorende kinderen worden gepresenteerd door een vijftal experts/onderzoekers.

Leerdoelen

- deelnemers zijn op de hoogte van de nieuwste en meest bepalende inzichten de heel vroege klank/spraak/taalontwikkeling van kinderen mét en zonder gehoorverlies

- deelnemers zijn op de hoogte van de nieuwste en meest bepalende inzichten inde rol van ouders in de heel vroege klank/spraak/taal- en emotionele ontwikkeling van kinderen mét en zonder gehoorverlies.

- deelnemers zijn op de hoogte van de nieuwste en meeste bepalende inzichten in de invloed van gehoorverlies op de ontwikkeling van kinderen op de langere termijn.

academici en HBO-ers
Symposium
 Verbredend
 Verdiepend
200
350
ja
75
5
Geen toetsing
nvt
Bestand  
Een goed begin 21 september 2018.pdf7-9-2018 17:11215 KB
Programmaonderdelen.pdf7-9-2018 17:11314 KB
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
21-9-2018
Tijd09:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De NSDSK is een zorgaanbieder voor iedereen met een gehoor-, spraak- of taalbeperking. De NSDSK richt zich vooral op jonge kinderen, van 0 tot 5 jaar, maar biedt ook zorg aan oudere kinderen en volwassenen. Dat doen we:

•Door in het hele land vroegtijdige opsporing van gehoorstoornissen te coördineren. Dat is de meeting van het gehoor van de baby, die enkele dagen na de geboorte wordt gedaan.
•Via ons audiologisch centrum in Alkmaar, het Audiologisch Centrum Holland Noord (ACHN). Naar dit centrum worden kinderen en volwassenen verwezen met gehoor- of spraaktaalproblemen. Het ACHN diagnosticeert en adviseert over behandeling, bijvoorbeeld een hoortoestel of behandeling door de logopediste.
•Door jonge kinderen en hun ouders te begeleiden. Dat kunnen jonge dove en slechthorende kinderen zijn, maar ook jonge kinderen met een (vermoeden van) een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Voor deze kinderen zijn er behandelgroepen: Knipoog voor dove en slechthorende kinderen, Ster voor kinderen met (een vermoeden van)TOS.
•Door wetenschappelijk onderzoek te verrichten, gericht op nieuwe methoden en op het bereiken van een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor jonge kinderen met auditieve en communicatieve beperkingen.

Lutmastraat 167
1073 GX
Amsterdam
020-5745945