Opleidingen details De Gezonde Zaak
Workshop Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) (ID nummer: 335042)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners411-9-2018 t/m 10-9-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

WORKSHOP SOMATISCH ONVOLDOENDE VERKLAARDE LICHAMELIJKE KLACHTEN

Hoofddoel:

Bedrijfsartsen, huisartsen en de praktijkondersteuners GGZ kennis aanreiken omtrent het herkennen van en het beter omgaan met cliënten met 'lichamelijk onbegrepen klachten'.

Subdoelen:

- inzicht bieden in verklaringsmodellen

- het leren stellen van de juiste vragen om de 'diagnose' SOLK te kunnen stellen, aan de hand van het SCEGS-model

- diagnostiek en behandeling in de eerstelijn en de multidisciplinaire aanpak in de tweedelijn

In de training worden vooraleerst de verschillende (en wetenschapelijk onderbouwde) verklaringsmodellen rondom SOLK besproken. Vervoglens wordt ingegaan op bestaande richtlijnen en zorgstandaarden, zodat de deelnemers geholpen worden in het selecteren van de meest passende behandelvorm. De rest van de training is voor een groot gedeelte interactief opgezet waarbij een aantal opdrachten dienen te worden uitgewerkt en casuïstiek wordt besproken. Uitleg wordt gegeven over de verschillende aspecten omtrent het gedrag van mensen met SOLK, waarna mogelijkheden worden aangedragen om de omgang te verbeteren. Hier zal ook in getraind worden.

Deze training wordt aangeboden als training van 1 sessie van 4 uur. Het maximum aantal deelnemers per training is 15.

workshop
Deelnemers krijgen kennis aangereikt omtrent het herkennen van en het beter omgaan met patiënten met 'lichamelijk onbegrepen klachten'. Circa 40% van de patiënten bij de huisarts heeft klachten die niet medisch verklaard kunnen worden. Een deel hiervan komt ook terecht bij de POH-GGZ. Het vroegtijdig herkennen van SOLK maakt dat deze doelgroep effectief behandeld kan worden op de juiste plek (al dan niet door de POH-GGZ) en dat 'medisch shop-gedrag' wordt voorkomen.

Subdoelen:
- inzicht bieden in verklaringsmodellen
- het leren stellen van de juiste vragen om de 'diagnose' SOLK te kunnen stellen, aan de hand van het SCEGS-model
- diagnostiek en behandeling in de eerstelijn en de multidisciplinaire aanpak in de tweedelijn
0
8
15
Dr. P.J.G. Schreurs is voormalig hoogleraar Psycholoog (Universiteit Utrecht) en is één van de oprichters geweest van Winnock (voormalig Rug Advies Centrum), een pionier op het gebied van de behandeling van chronische pijn (tegenwoordig SOLK genoemd).

Mw. A.C.M. Koenraad is senior psycholoog arbeid & gezondheid en behandelt inmiddels circa 15 jaar patiënten met chronische, lichamelijk onverklaarde klachten, waaronder chronische aspecifieke pijn, chronische vermoeidheid en chronische aspecifieke maag-/darmklachten.
4
Praktijkondersteuners GGZ, als ook huisartsen en bedrijfsartsen
De workshop bestaat uit kennisoverdracht in de vorm van een presentatie rondom wat SOLK is, de verklaringsmodellen en behandelmogelijkheden; aansluitend wordt nadrukkelijker stilgestaan bij het SCEGS-model dat voor artsen en POH'ers gebruikt kan worden om SOLK te 'diagnosticeren' en de juiste vervolgstappen te bepalen. Hiermee wordt vervolgens uitgebreid geoefend middels casuïstiek.
 
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
6-11-2018
Tijd17:00 - 21:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

11-9-2018
Tijd17:30 - 21:30
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

De Gezonde Zaak werkt in het hele land met teams. Deze multidisciplinaire teams bestaan uit psychologen, fysiotherapeuten, bewegingsdeskundigen en specialisten. Zij werken aan het (functie) herstel van mensen met lichamelijke en psychische klachten.

Deze klachten, die het verzuim veroorzaken of ervoor zorgen dat het werk en/of privé niet lekker loopt, kunnen van uiteenlopende aard zijn. Voorbeelden zijn psychische klachten zoals burn-out, depressie, angst of andere gedragsgerelateerde problemen. Of meer lichamelijke klachten waarbij de gedragscomponent een grote rol speelt zoals RSI, whiplash, rugklachten, bekkeninstabiliteit, chronische pijnklachten of lichamelijk onverklaarde klachten zoals fybromyalgie en chronische vermoeidheid.

Vanuit een ‘topsportbenadering’ zorgen wij dat patiënten snel kunnen starten (geen wachtlijsten).
We werken met een hoge frequentie en een optimale intensiteit aan het herstel van de klachten zodat de klachten snel, verantwoord en duurzaam worden verholpen. Het werk staat hierbij centraal, want ‘werken is gezond’ is het adagium van De Gezonde Zaak.

Onze multidisciplinaire gedragsgeoriënteerde aanpak leidt tot een betere diagnostiek en een effectievere behandeling.
Zo bereiken 92% van onze patiënten het beoogde resultaat en daar zijn ze zelf ook zeer tevreden over.

 

Levie Vorstkade 65
3071 AG
Rotterdam
088-0088600