Opleidingen details Nationale Intensive Care Evaluatie
Landelijke discussiebijeenkomst 2018 (ID nummer: 334901)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten46-12-2018 t/m 5-12-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding

Op de bijeenkomst, waarvoor alle aanleverende NICE-deelnemers zijn uitgenodigd, zal eerst in een plenaire bijeenkomst een overzicht een aantal relevante onderwerpen worden besproken.

Plenaire sessie

Zo zullen de verschillende Intensive Cares (IC's), in een plenaire sessie, met elkaar vergeleken worden (Openbare benchmark). Hier zullen ziekenhuizen en IC's met elkaar vergeleken worden op basis van het aantal en het soort patiënten. Daarnaast zal er gekeken worden naar belangrijke uitkomstmaten (sterfte en behandelduur). Welk ziekenhuis heeft een betere uitkomst en waardoor zou dat kunnen komen? Vervolgens zal er gesproken worden over belangrijke trends.

Door de NICE data te koppelen aan gegevens van Vektis, de overkoepelende dataverwerkingsorganisatie van Nederlandse zorgverzekeraars, zijn interessante resultaten op het gebied van zorgconsumptie voor en na IC opname, en het ontstaan van nieuwe morbiditeiten na IC aan het licht gekomen. Hier zal vertelt worden wat de zorgconsumptie van de IC-patiënten is voor, tijdens en na IC-opname.

Het kwaliteitsdashboard. Een trial met 21 IC’s met de nieuwe actiegerichte kwaliteitsindicatoren rondom pijnmanagement is afgesloten. De resultaten zijn mooi en nodigen uit om het kwaliteitsdashboard en de toolbox ook toe te passen voor de domeinen antibiotica en beademing.

Wederom wordt er ingezoomd op een belangrijk onderdeel van de behandeling. Dit maal zullen we meer nadruk leggen op Kosten van behandeling op de IC op de IC. Verschillende zaken worden hier besproken. Hoe kunnen we kosten inschatten in het DBC-DOT tijdperk? Hoe weten we nu wie welke kosten werkelijk heeft gemaakt? Zijn de zorgkosten na IC-opname hoger/lager dan voor de opname?

Parallelsessies/workshops

Na de lunch verdelen de deelnemers zich in vier kleinere parallelsessies, waarbij vier onderwerpen werden besproken aan de hand van de NICE gegevens. Er zullen sessies zijn over:

  1. NICE2Know. In deze sessie zullen interessante bevinding uit onderzoek op NICE data via korte pitches worden gepresenteerd. Kunt u ze toepassen op uw zorgpraktijk? Inspireert het u voor het aanvragen van nieuwe onderzoeksvragen? Aan bod komen: (1) de associatie tussen door-to-ICU time en uitkomst (2) de uitkomsten van cardiac arrest patiënten (3) de associatie tussen delta Natrium in eerste 24 uur en uitkomsten en (4) de voorspellende waarde van SOFA voor cardio-chirurgische patiënten.

  2. Zorgzwaarte: ervaren en objectieve werklast. Met het benchmarken van de verpleegkundige werklast is de NICE-rapportage nu ook interessant voor verpleegkundigen. Tijdens deze sessie kijken we niet alleen naar de waarde van de benchmark, maar ook van het onderzoek met de zogeheten MMO’s. Wat is de gemeten objectieve werklast en wat is de ervaren werklast door verpleegkundigen? Tijdens deze sessie kijken we terug maar is het ook een goed moment om van gedachten te wisselen over wat NICE nog meer voor de verpleegkundigen kan betekenen.

  3. Workshop "Is deze patiënt te oud voor de IC?"  In navolging op de succesvolle workshop in 2017 bespreken we in deze workshop aan de hand van een fishbone analyse: of u de oudere patiënt (>80 jaar) wel terecht opneemt; of de behandeling van sepsis voor patiënten van >80 jaar wel zinvol is; of iemands pre-existent functioneren niet belangrijker is dan de "acute physiology"; of een frailty scale gerelateerd is met uitkomst; of traplopen de uitkomst op de IC voorspelt; of gebruik van de quick-SOFA (qSOFA) bij oudere patiënten net zo goed voorspelt als bij jongere patiënten.

  4. Co-design van een geïntegreerd en actiegericht NICE kwaliteitsdashboard. NICE heeft diverse software producten om kwaliteitsindicatoren inzichtelijk te maken. De oudste en bekendste zijn het dashboard algemene indicatoren en de Analysetool. Sinds 2 jaar is daar het dashboard actiegerichte indicatoren met de Toolbox bijgekomen. Uit evaluatie blijkt deze effectief te zijn. In deze interactieve workshop discussiëren we over hoe u geïnformeerd wilt worden over de kwaliteitsindicatoren en hoe we deze dashboards kunnen integreren zodat u als deelnemer het best geholpen wordt om indicatorscores om te zetten in kwaliteitsverbeteractiviteiten.

Wederom plenaire sessie

Discussie Ontregel de zorg. Er is veel te doen over de registratielast door kwaliteitsregistraties. Hoe kunnen we de registratielast verminderen voor wat betreft de NICE registratie?

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie (& registratie) Bureau Intensive Care (ABIC)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Intensive CareVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Nederlandse Internisten Vereniging (NIV)KNMG-GAIA
1 2 3
 Deze scholingsactiviteit is geschikt voor Verpleegkundig Specialisten
Congres of symposium
Bestand  
programma discussiebijeenkomst 2018.pdf3-9-2018 16:59276 KB
n.v.t. (gratis)
6-12-2018
Tijd09:30 - 15:30
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)

NICE staat voor Nationale Intensive Care Evaluatie en omvat een continue, complete registratie van alle opgenomen patiënten in de intensive care van de deelnemende afdelingen. NICE is een stichting zonder winstoogmerk, opgericht door de beroepsgroep (intensivisten) in samenwerking met het CBO en de afdeling Klinische Informatiekunde (AMC).

secretaris DW de Lange UMC Utrecht kamer F06.139 Heidelberglaan 100
3584 CX
Utrecht
Stichting NICE p/a secretariaat Stichting NICE t.a.v. Mw. G.A. van Velzen Academisch Medisch Centrum kamer J1B-125 Postbus 23640
1100 EC
Amsterdam
020-5667647