Opleidingen details GGz Breburg
Referaten GGz Breburg oktober 2018 (ID nummer: 334896)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog131-10-2018 t/m 30-10-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

(1) Dit referaat gaat over de inhoudelijke (methodische) opzet van een gezamenlijke observatie afdeling tussen GGZ Breburg en VVT organisatie Thebe.  In 2021/2022 wordt er in Breda een expertisecentrum gerealiseerd.

Door de synergie tussen beiden instellingen, met expertise op zowel somatisch en psychiatrisch gebied (in het bijzonder bij chronische aandoeningen), wordt een werkwijze en visie  ontwikkeld, geïntegreerd in de ambulante zorg. De zorg richt zich op de resterende eigen vermogens (positieve psychologie), regie en aanpassing, gebruikmakend van elementen uit de herstel ondersteunende zorg en het concept positieve zorg (Machteld Huber). Uiteraard gebruikmakend van bestaande voorzieningen en in nauwe samenwerking met naastbetrokkenen.

De werkwijze richt zich dus minder op causaliteit en symptoomreductie, maar eerder hoe om te gaan met stoornissen en aandoeningen (kwetsbaarheden) om een zinvol leven te kunnen inrichten, samen met anderen.

De methodiek richt zich op het behoud van functionaliteit en zo mogelijk deze te herontdekken, verbeteren en ondersteunen.

Een aantal  methoden worden tijdens het referaat gepresenteerd:

-de functiegerichte rehabilitatie waarbij gebruik gemaakt wordt van de constructionele gedragsanalyse (Andreoli et al, 2011).

-Bakker et al (2018) geven duidelijke en concrete handvatten om functiebehoud te realiseren, rekening houdende met het levensloopperspectief en doormiddel van voortdurend proces van klinisch redeneren.  

- Thebe heeft zelf een zorgpad ontwikkeld wat verder wordt toegelicht.     

- (2) VERS (Vaardigheidstraining EmotieRegulatieStoornis) is een bewezen effectieve psychotherapeutische behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis bij volwassenen. VERS bij ouderen is een nog onontgonnen terrein, zowel klinisch als wetenschappelijk. Dit hangt wellicht samen met therapeutisch nihilisme ten aanzien van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen, maar ook met de aanname dat emotieregulatieproblematiek verbetert met het ouder worden. In de klinische praktijk zien we echter veelvuldig ernstige emotieregulatieproblematiek bij ouderen in reactie op veranderingen die met het ouder worden samenhangen. Daarom zijn we binnen PersonaCura, in samenwerking met het team persoonlijkheidsstoornissen van GGz Breburg - als eersten in Nederland, en voor zover ons bekend ook internationaal -  begonnen met VERS als behandeling voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen. Gezien het gebrek aan empirische kennis, hebben we aan deze innovatieve interventie wetenschappelijk onderzoek gekoppeld, om deze interventie te onderzoeken op zijn toepasbaarheid en uiteindelijk ook effectiviteit bij ouderen.

In deze lezing staan bovenstaande onderwerpen centraal. Na deze lezing heeft men up-to-date kennis van emotieregulatieproblematiek bij ouderen met persoonlijkheidsstoornissen en heeft men zicht op de behandelopties, waaronder VERS. Een en ander wordt geïllustreerd met klinische vignetten. 

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
1 2 3
Psychiaters (in opleiding), Klinisch en gezondheidzorgpsychologen en psychotherapeuten (in opleiding), Verpleegkundig specialisten (in opleiding), Vaktherapeuten
 Verbredend
 Verdiepend
10
60
ja
Bestand  
Folder 31 okt 2018.docx4-9-2018 15:31284 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Ouderen
31-10-2018
Tijd17:55 - 20:05
LocatieTilburg (NL) (Toon kaart)

GGz Breburg biedt als tweedelijnsinstelling gespecialiseerde, geestelijke gezondheidszorg aan jeugdigen, volwassen en ouderen. Circa 1200 medewerkers staan in zeer diverse functies garant voor de zorg- en dienstverlening aan gemiddeld 10.000 mensen per jaar.
 

Jan Wierhof 7
5017 JD
Tilburg
Postbus 770
5000 AT
Tilburg
088-0167133