Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Masterclass ’Zin en onzin van screening en monitoring binnen de sport en podiumkunsten’ (ID nummer: 334471)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
(Na)scholing Fysiotherapie6 

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door (inter-)nationaal gerenommeerde experts, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysiotherapeuten die een masteropleiding sportfysiotherapie volgen of hebben afgerond.

In Nederland lopen sporters jaarlijks 4,4 miljoen blessures op. Dit resulteert in een kostenpost van 2 miljard euro op jaarbasis. Onder recreatieve en topsporters leiden blessures vaak tot langdurige uitval en zijn een belangrijk motief om met een sport te stoppen. Meer inzicht in het vroegtijdig signaleren van klachten is van essentieel belang om blessures te voorkomen.

Centraal in deze masterclass staat de zin en onzin van screenen en monitoren bij de preventie van sportblessures. Welke screeningstools en registratiesystemen kunnen ingezet worden bij blessurepreventie en hoe vertaal je de data naar preventieve programma’s op maat? Met welke risicofactoren moet je rekening houden en welke rol kan big data spelen bij het opsporen van blessures? De docenten behandelen de thema’s aan de hand van aansprekende voorbeelden uit onder andere het betaald voetbal, vrouwenvoetbal, vrouwenbasketbal, turnen en de danswereld.

Dr. Janine Stubbe is bewegingswetenschapper en werkzaam als lector Performing Arts Medicine bij Codarts Rotterdam. Binnen het lectoraat houdt zij zich bezig met het monitoren en voorkomen van gezondheidsproblemen bij sporters en podiumkunstenaars.  

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer gerichte keuzes maken bij de monitoren van de acuut en chronische workload bij sporters en podiumartiesten. Op basis van de resultaten van deze monitoring kan hij/zij gerichte performance programma’s en interventies ontwikkelen gericht op de preventie van (sport)blessures.

Hoofdniveau
Musculo Skeletaal Rug
Musculo Skeletaal bovenste extremiteiten
Musculo Skeletaal onderste extremiteiten
Tijd09:30 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg.

De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg.
Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'.

Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
Optimale service aan de paramedicus staat hierbij centraal.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00
Selecteer een bestand aub.