Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Sportrevalidatie bij kinderen (ID nummer: 334433)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
(Na)scholing Fysiotherapie16 

Beschrijving

Als sportende kinderen een blessure oplopen, zijn ze tijdelijk beperkt in hun sportbeoefening. Blessures kunnen groeigerelateerd zijn, maar ze kunnen ook ontstaan door overbelasting of er kan sprake zijn acute sportletsels. Veel blessures bij kinderen herstellen vanzelf en zonder professionele hulp; het beeld is zelflimiterend en er is een gunstig beloop. Bij sommige blessures kunnen kinderen baat hebben bij professionele tips over tijdelijke aanpassing van de ADL- en sportbelasting. Met een goed advies blijven zij actief en betrokken bij hun sport. Door het tijdelijk vermijden van provocerende onderdelen in de training krijgt een blessure de kans om te herstellen en is (para)medische behandeling niet nodig. Bij een deel van de kinderen verloopt het herstel van een blessure anders dan verwacht: het aanpassen van trainingsbelasting leidt niet tot afname van klachten.

In deze 2-daagse cursus leert u een duidelijk stroomschema waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Hierbij starten we met een goede analyse van de momentane belastbaarheid van het kind op basis van lichamelijk onderzoek en try-outs. Daarna wordt er een sportanalyse van het gevraagde eindniveau gemaakt en criteria voor return-to-play bepaald. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject door ervaren sport- en kinderenfysiotherapeuten samen met de deelnemers ingevuld. Het programma van de cursus bestaat dan ook voor meer dan 50% uit praktijkonderdelen in de vorm van demonstraties, vaardigheidsonderwijs en casuïstiek.

De cursus is in eerste instantie specifiek bedoeld voor geregistreerde kinderfysiotherapeuten.

Doel

Na afloop van de cursus kan de deelnemer op basis van een analyse van de belastbaarheid van het sportende kind en de beoefende sport een verantwoord sportrevalidatieprogramma opstellen en invullen, met als einddoel sporthervatting (op het oude niveau).

Hoofdniveau
Kinderfysiotherapie
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 16:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg.

De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg.
Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'.

Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
Optimale service aan de paramedicus staat hierbij centraal.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00
Selecteer een bestand aub.