Opleidingen details RINO Groep Utrecht
Praktijkondersteuner GGz in de huisartsenpraktijk (POH-GGz) (ID nummer: 333368)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners309-10-2018 t/m 10-10-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Als praktijkondersteuner ggz kun je op een laagdrempelige manier van grote betekenis zijn in het leven van patiënten met psychische problemen die de huisartsenpraktijk bezoeken. Probleemverheldering, screening en diagnostiek, het opstellen en bespreken van een vervolgstappenplan, het geven van psycho-educatie en het begeleiden of ondersteunen bij zelfmanagement zijn belangrijke taken van de praktijkondersteuner ggz. Daarnaast heeft preventie een duidelijke plaats en wordt dit in een vroegtijdig stadium ingezet bij patiënten met beginnende klachten of bij hen die een verhoogd risico lopen om klachten te ontwikkelen. Terugval- en zorggerelateerde preventie, waarin zorgcoördinatie belangrijk is, behoort eveneens tot het takenpakket van de POH-GGZ.

De praktijkondersteuner ggz houdt rekening met de leefomgeving, de behoeften en (on)mogelijkheden van de patiënt. Soms zal het nodig zijn om te overleggen met andere zorgverleners om de behandeling goed af te stemmen op de vraag van de patiënt. Consultatie van een psycholoog of psychiater behoort eveneens tot de mogelijkheden. Wanneer er sprake is van (een vermoeden van) psychopathologie kan worden doorverwezen naar andere behandelaars in de ggz voor verdere diagnostiek en therapie. Chronisch psychiatrische patiënten worden echter - na terugverwijzing uit de specialistische ggz en onder bepaalde voorwaarden - steeds meer door de praktijkondersteuner ggz zelf begeleid. Er wordt nauw samengewerkt met de huisarts en het ondersteunende team in de huisartsenpraktijk en in de wijk. Taken worden helder op elkaar afgestemd, zodat gezamenlijk de beste zorg geboden kan worden.

Deze 20-daagse opleiding is ontwikkeld met het competentieprofiel van de LHV als uitgangspunt. Deze opleiding voldoet aan dit landelijk profiel.

Wat leer je?
Je wordt opgeleid tot praktijkondersteuner. Zo ontwikkel je jouw professionele rol in de zorgverlening en praktijkvoering van de POH-GGZ in de huisartsenzorg. Je ontwikkelt competenties op het gebied van vraagverheldering, signaleren en screenen, begeleiding en advisering staat daarbij centraal, uiteraard in relatie tot de diversiteit aan problematiek en doelgroepen waar de POH-GGZ in de praktijk mee te maken krijgt.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
CliëntondersteunersRegisterplein
Consultatieve PsychiatrieVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZ-agogenRegisterplein
1 2 3
cursus
Je wordt opgeleid tot praktijkondersteuner. Zo ontwikkel je jouw professionele rol in de zorgverlening en praktijkvoering van de POH-GGZ in de huisartsenzorg. Je ontwikkelt competenties op het gebied van vraagverheldering, signaleren en screenen, begeleiding en advisering staat daarbij centraal, uiteraard in relatie tot de diversiteit aan problematiek en doelgroepen waar de POH-GGZ in de praktijk mee te maken krijgt.
4235
15
15
mw. drs. M. Mous; Gz- en eerstelijnspsycholoog. Zij is werkzaam in eigen praktijk.

drs. M. Radstake; is werkzaam als huisarts

mw. dr. E. Hofstad; Eugenie Hofstad is werkzaam als psychiater

Mw. T. Daggenvoorde Msc.; is werkzaam binnen Dimence regio Midden-Overijssel in verschillende functies. Naast haar PhD traject is zij Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in het ambulante team voor Angst- en Stemmingsproblematiek

dhr. I. Straatman; is POH GGz-er. Hij werkt voor diverse huisartsenpraktijken in Nijverdal. Ignas Straatman heeft als Senior-Verpleegkunidge GGZ en Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige ervaring binnen de Jeugd-,Volwassenen en ouderenzorg. Daarnaast heeft hij ervaring met arbeidsgerelateerde problematiek en hulpverlening.

hr. G. Lohuis; is sociaal psychiatrisch verpleegkundige, docent en stafmedewerker bij Lentis. Hij heeft zeer ruime ervaring op het gebied van de oggz, zorgcoördinatie, rehabilitatie en dubbele diagnose problematiek. Hij is auteur van o.a. het boek ‘Van bemoei- naar groeizorg’.

Mw. drs. C. Logman; is werkzaam als praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg in de huisartsenpraktijk Poortvliet

Eric Albers is B-verpleegkundige, psychomotorisch therapeut, docent pedagogiek. Hij is werkzaam als ambulant begeleider voor cluster 4 studenten, gedragsproblematische en psychiatrische problematiek binnen het ROC Nijmegen. Daarnaast is hij trainer en coach binnen de psychiatrie en hospitality branche vanuit het thema 'omgaan met lastige mensen'.

dr. P. Rijnders; Paul Rijnders is werkzaam bij Mentaal Beter Zeeuws Vlaanderen en bij het Zeeuws hand en polscentrum te Goes. Paul is auteur van diverse publicaties over kortdurende psychotherapie en heeft het KOP-model ontwikkelt.

Gertjan van Hinsberg is Gz-psycholoog, psychotherapeut, systeemtherapeut en EMDR-practioner. Hij is werkzaam bij GGZ kinderen en jeugd Rivierduinen.

dhr. R. Tebbens; is orthopedagoog en trainer/coach bij Mindfit

mw. dr.S. Hoppenreijs; is psychiater en arts

Martin Kat is ouderenpsychiater. Hij is verbonden aan de afdeling Klinische Geriatrie van het Medisch Centrum Alkmaar en is vrijgevestigd psychiater/psychotherapeut in Amsterdam. Daarnaast werkt hij als consulent ouderenpsychiatrie in verpleeghuizen en is hij als specialist verbonden aan een huisartsenpraktijk. Martin is vaste docent ouderenpsychiatrie en ouderenpsychotherapie bij een aantal opleidingsinstituten. IPT bij ouderen heeft zijn speciale interesse, omdat deze behandelvorm goed aansluit bij de dagelijkse behandeling van ouderen met psychische en psychiatrische problemen en bovendien snel en efficiënt inzetbaar is.

dhr. G. Machiels; SPV POH-GGz bij Dimence en Theo Cents is acteur

mw. dr. Lyonne Zonneveld is klinisch psycholoog, psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut..

mw. E Stevens Msc; heeft de opleiding Klinische (neuro)psychologie gevolgd. Emma Stevens is psycholoog. Zij is werkzaam als e-health ontwikkelaar bij ZorgIQ. Emma houdt zich o.a. bezig met de inhoudelijke ontwikkeling van (digitale) zorgprogramma’s en de coördinatie van implementatietrajecten in huisartspraktijken. In samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen verricht zij wetenschappelijk onderzoek naar de validiteit van een beslissingsondersteunend instrument (BOI) voor de huisartspraktijk. Tevens werkt zij als behandelaar in de basis ggz.
102
Je hebt één van de volgende vooropleidingen afgerond: psychologie (wo), pedagogische wetenschappen (wo), toepaste psychologie (hbo), hbo-verpleegkunde met differentiatie GGZ of OGGZ, SPV, Verpleegkundig Specialist GGZ, SPH, maatschappelijk werk en dienstverlening (of de voormalige hbo-opleiding maatschappelijk werk). Daarnaast is vereist dat je minimaal twee jaar werkervaring hebt in de ggz of in een ggz aanverwante zorgsector, bijvoorbeeld verslavingszorg of jeugdhulp, en dat je gedurende de opleiding minimaal 8 uur per week als POH-GGZ binnen één of meer huisartsenpraktijken werkzaam bent in de vorm van een werkplek, stage- of werkervaringsplek.
o.a. plenaire overdracht, rollenspellen, individuele presentaties, het in de groep bespreken van casuïstiek, onderwijsleergesprekken.
 
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
9-10-2018 t/m 10-10-2019
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50