Opleidingen details Breederode B.V.
Praktijkverpleegkundige / Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (PVK/POH) - verkorte traject (ID nummer: 333252)
 (0) 
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen15016-10-2018 t/m 17-12-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Als Praktijkverpleegkundige/Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (PVK/POH) ben je werkzaam in de eerstelijnszorg en ondersteun je de huisarts bij de medische zaken en zorg aan patiënten met chronische aandoening zoals Diabetes Mellitus, CVRM en Astma/COPD. Dit doe je volgens gebruikelijke richtlijnen tijdens een eigen georganiseerde spreekuur waarbij je controles en lichamelijk onderzoek uitvoert. Ook geef je de patiënt voorlichting en educatie, leg je huisbezoeken af en beantwoord je de vragen van de patiënten. Je leert hoe patiënten met (de gevolgen van) hun ziekte kunnen omgaan en bespreekt hoe jij als PVK/POH daar ondersteuning in kunt bieden. Jij bent de verbindende schakel tussen verschillende hulpverleners. Maar ook binnen de praktijk speel je een belangrijke rol, je houdt je namelijk ook bezig met het verbeten van de kwaliteit binnen de huisartsenpraktijk. In de komende jaren zal er een zeer sterke toename zijn van de zorgvraag binnen de huisartsenzorg. Dit wordt mede veroorzaakt door een stijgende trend in de prevalentie van chronische aandoeningen (waaronder Astma en Diabetes Mellitus). De Nederlandse bevolking vergrijst ook. Daardoor zie je veel oudere patiënten met complexe problematiek. De functie van de PVK/POH is de afgelopen jaren opnieuw ruim gegroeid. Voor 2006 werd het aantal POH’s geschat op maximaal 3.300. In 2016 werken er naar schatting tussen de 5.900 en 6.700 POH’s. Nivel (2016), Praktijkondersteuners (POH’s) in beeld: Aantallen, kenmerken en geografische spreiding in Nederland. Utrecht.

Deze opleiding tot PVK/POH bij Breederode Hogeschool helpt jou om de huisarts op bekwame wijze te ondersteunen binnen de zorgverlening van de patiënten met chronische aandoeningen. Hierdoor ontwikkel jij je als vakbekwame zorgprofessional in de huisartsenpraktijk.

Doel van de opleiding

Aan het einde van de opleiding tot PVK/POH voldoe je aan alle rollen van het competentieprofiel Praktijkondersteuner 2017 en kan je zelfstandig als vakbekwame zorgprofessional werken binnen de huisartsenpraktijk als PVK/POH. Na afloop ontvang je een erkend diploma en beschik je als PVK/POH over de juiste kennis en vaardigheden zoals in het competentieprofiel staat beschreven. Zo kan jij als afgestudeerd PVK/POH breed worden ingezet in het team van de huisartsenpraktijk. 
Na het behalen van je diploma is het mogelijk om je kosteloos in te schrijven bij de basiscursus insulinetherapie en de training “Stoppen met Roken”.

Wat kan je verwachten van deze opleiding?

De PVK/POH opleiding bij Breederode Hogeschool is gebaseerd op het competentieprofiel Praktijkondersteuner Huisartsenzorg 2017 zoals dit is beschreven in het Rapport POH Transitie van april 2017. Het competentieprofiel POH 2017 is hier te downloaden.

De opleiding telt 23 lesdagen (dit is exclusief toetsing, diploma uitreiking, reserve dagen en introductie). Je hebt gemiddeld eens per 2 weken les. Per week loop je stage van minimaal 8 praktijkleeruren in de huisartspraktijk en heb je gemiddeld een studiebelasting van 3 tot 4 uur per week (dit is exclusief de lesdagen). De opleiding bestaat uit zowel medisch vakinhoudelijke modulen (DM, CVRM, Astma/COPD en Ouderenzorg) als ondersteunde vakinhoudelijke modulen (o.a. communicatie, kwaliteit van de praktijk, organisatie van je spreekuur en je gezondheidsbevorderaar). In onze gratis studiebrochure lees je uitgebreide informatie over de diverse module.
Het volgen van losse modulen behoort ook tot de mogelijkheden. Neemt contact op met de programmaleider om de mogelijkheden te bespreken.

Opleiding
5250
Tijd09:15 - 16:45
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

 Breederode B.V.
 (35) 

Breederode is het instituut voor opleidingen in zorg en welzijn. Wij bieden deze geaccrediteerde opleidingen aan, zowel individueel als in-company. Al onze opleidingen worden verzorgd door de beste professionals uit het vakgebied.

Het beste praktijkgerichte onderwijs bieden in zorg en welzijn, dat is waar Breederode voor staat. Breederode doet dit door de continu veranderende situatie in de zorg en welzijn te vertalen naar de actuele behoeften van haar klanten. Op deze manier zijn u en uw collega’s verzekerd van de beste voorbereiding op de toekomst.

Al onze opleidingen worden vormgegeven in samenspraak met het werkveld en experts uit het vakgebied. Daarnaast voldoen onze opleidingen aan alle wettelijke eisen en kwalificaties. Dit betekent ook dat u accreditatiepunten ontvangt na het volgen van onze opleidingen.

Breederode is gelieerd aan de Hogeschool Rotterdam. Dit betekent dat Breederode en de Hogeschool Rotterdam nauw samenwerken op het terrein van validatie en aansluiting van onze opleidingen op hbo- en masteropleidingen van de Hogeschool Rotterdam.

Breederode is ontstaan uit de Hogeschool Rotterdam Transfergroep. Alle opleidingen rondom zorg en welzijn binnen de Hogeschool Rotterdam Transfergroep zijn verzelfstandigt onder de naam Breederode.

Wijnhaven 42
3011 WS
Rotterdam
Wijnhaven 42
3011 WS
Rotterdam
010-3042340