Opleidingen details Rob Giel Onderzoekcentrum
RGOc Studiemiddag Gepersonaliseerde zorg: geen woorden maar daden (ID nummer: 333102)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie311-12-2018 t/m 11-12-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

RGOc Studiemiddag 

Gepersonaliseerde zorg: geen woorden maar daden
 

Al heel lang weten we dat de rol van naastbetrokkenen bij de begeleiding en behandeling bij de hulpverlening belangrijk is.

Veel psychische stoornissen gaan gepaard met een grote variatie in individuele kenmerken, symptomen en ziektebeloop. Het huidige behandelaanbod binnen de GGZ levert niet bij elke cliënt goede resultaten op. Dat is ook niet zo gek: elke cliënt brengt zijn eigen achtergrond, verwachtingen en doelen mee naar de behandeling. De huidige richtlijnzorg biedt echter vaak onvoldoende uitkomst om deze individuele factoren in de behandeling mee te nemen. Mede hierom wordt er al jaren bepleit om de geestelijke gezondheidszorg meer te personaliseren.

In de oncologie hebben stadiëring en patiëntprofilering geleid tot meer nauwkeurige en effectievere behandelingen. Ook de geestelijke gezondheidszorg zou baat kunnen hebben van dergelijke gepersonaliseerde zorg. Door relevante individuele factoren in kaart te brengen en deze te relateren aan beloop, kan de juiste interventie bij de juiste patiënt worden ingezet. Een groot voordeel is bovendien dat cliënten ook veel beter betrokken kunnen worden bij de besluitvorming, zodat de uiteindelijke behandeling beter aansluit bij de behoefte van de cliënt.  

Kortom: gepersonaliseerde gezondheidszorg lijkt beloftevol. Maar hoe ziet een dergelijke behandeling er in de praktijk precies uit? Wie kunnen van deze nieuwe technieken gebruik maken? Welke tijdsinvestering is hiervoor nodig? Hoe kunnen cliënten betrokken worden binnen deze gepersonaliseerde benadering, en hoe ervaren zij dit? Deze vragen staan centraal op de RGOc studiemiddag Gepersonaliseerde zorg, geen woorden maar daden. Want hoewel er veel gesproken wordt over het belang van gepersonaliseerde zorg, wordt het tijd om te bekijken hoe dat er dan precies uit kan zien.

Tijdens deze middag laten we zien hoe je tot gepersonaliseerde zorg komt, en geven we praktijkvoorbeelden van gepersonaliseerde zorg met dagboekmetingen.
 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
(Mini)symposium
0
nvt
Hoofdniveau
Biologische psychiatrie
Psychotherapie en Psychiatrie
Tijd13:00 - 16:50
Locatie9471 KA Zuidlaren (NL) (Toon kaart)

Het Rob Giel Onderzoekcentrum is een samenwerkingsverband tussen de stichtingen GGz Groningen, GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Dimence en Mediant en de Rijksuniversiteit Groningen.

Het RGOc staat garant voor hoog gekwalificeerd onderzoek. Onderzoek dat nationaal en internationaal van betekenis kan zijn voor de dagelijkse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg. Het RGOc brengt onderzoekers samen die op het terrein van GGz-onderzoek werkzaam zijn. Het gaat om onderzoek en evaluatie in de vorm van omschreven wetenschappelijke projecten wat betreft doelstelling, personele inzet, duur en kosten.

Hanzeplein 1
9713 GZ
Groningen
Postbus 30.001
9700 RB
Groningen
050-3612079