Opleidingen details GGMD
De gevolgen van auditieve beperkingen op het werk (ID nummer: 332823)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde213-11-2018 t/m 12-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Wat betekent het om op de werkvloer slechthorend te zijn, tinnitus te hebben of hyperacusis? En welke secundaire beperkingen brengt dit met zich mee? Hoe kan uitval van mensen met een auditieve beperking teruggedrongen en terugkeer op het werk versoepeld worden? Hoe kan een bedrijfsarts hierin een cruciale rol spelen?

Op deze en andere vragen gaan we in tijdens de bijeenkomst: ‘Gevolgen van auditieve beperkingen op het werk’.

Slechthorendheid betekent minder goed verstaan en is er in verschillende gradaties en verschillende vormen. Tinnitus of fantoomgeluid, ook oorsuizen genoemd, is het waarnemen van een voortdurend geluid, zonder dat er in de omgeving een geluidsbron is aan te wijzen. Men spreekt over hyperacusis als er sprake is van overgevoeligheid (pijn) voor geluid.

Tijdens deze bijeenkomst bespreekt de neuropsycholoog deze auditieve beperkingen en laat u ervaren hoe het is om deze beperkingen te hebben. Aan de hand van deze ervaring bespreken we de secundaire problematiek die hieraan gekoppeld is zoals communicatie, (over)vermoeidheid, concentratie en belastbaarheid. Belangrijke informatie voor een bedrijfsarts om mee te nemen in de beoordeling van de client.

De gradatie van slechthorendheid is af te lezen uit het audiogram en het percentage spraakverstaanbaarheid uit het spraakaudiogram. Deze gegevens zijn belangrijk om de mogelijkheden van de cliënt te kunnen beoordelen. Tijdens de bijeenkomst gaat de trainer, aan de hand van casuistiek, hier nader op in en leert  u om een (spraak-)audiogram af te lezen en welke informatie hiervan belangrijk is om op te nemen in de rapportage.

De secundaire beperkingen hebben een grote impact op het dagelijkse functioneren, waardoor er een grotere kans is op uitval op het werk. Gelijktijdig zijn deze beperkingen nauwelijks tot niet meetbaar. Aan de hand van casuistiek wordt hier nader op ingegaan en leert u om een (spraak)audiogram af te lezen ; welke informatie is belangrijk om op te nemen in de rapportage.

Tot slot wordt informatie gegeven over de mogelijkheden en werkwijze van GGMD.

Leerdoelen: Aan het einde van de bijeenkomst :

  • Heeft de deelnemer kennis over (de verschillende gradaties van) Slechthorendheid, Tinnitus en Hyperaccousis en is hij zich bewust van de specifieke secundaire gevolgen van gehoorproblemen.
  • Kan de deelnemer de mate van slechthorendheid en het spraakverstaan aflezen van een (spraak-)audiogram en deze gegevens op juiste wijze rapporteren.
  • Kan de deelnemer de secundaire beperkingen die van belang zijn op het algehele functioneren van de werknemer op de juiste wijze rapporteren zodat de arbeidsdeskundige een volledige plan van aanpak kan opstellen.
  • Is de deelnemer op de hoogte van de mogelijkheden van GGMD.
Beroepsgroep
Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
181113 Programma.pdf8-8-2018 11:34114 KB
0
GGMD biedt behandeling en begeleiding aan mensen met een gehoorbeperking zowel voor de GGZ als voor de maatschappelijke dienstverlening. Wij hebben een subsidie van het Ministerie van VWS om onze expertise beschikbaar te stellen
HoofdniveauSubniveau
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
A&GVerzekeringsgeneeskunde
9-4-2019
Tijd16:30 - 19:30
LocatieApeldoorn (NL) (Toon kaart)

12-3-2019
Tijd16:30 - 19:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

13-11-2018
Tijd16:30 - 19:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

GGMD voor Doven en Slechthorenden is een landelijke organisatie met brede ervaring en expertise in de zorg en dienstverlening. GGMD biedt geestelijke gezondheidszorg en begeleiding op alle terreinen van het maatschappelijk leven: wonen, werken, opvoeden, relaties, scholing, vrije tijd en inkomen.

Er wordt gewerkt vanuit regioteams, waaronder een team Kind & Jeugd, aangestuurd door een regiomanager. In elke regio is een betrokken team actief, bestaande uit professionals die vanuit hun eigen deskundigheid begeleiding bieden aan de doelgroep. GGMD ontwikkelt regelmatig nieuwe zorg en diensten en investeert veel in de kwaliteit van de organisatie, de communicatie met doven en slechthorenden en de persoonlijke en vakgerichte ontwikkeling van haar medewerkers.

Kanaalweg 93C
3533 HH
Utrecht
088-4321799