Opleidingen details PAO Psychologie
Werken met weerstand (ID nummer: 331458)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners30 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Hulpverleners ervaren agressie en weerstand in contact met cliënten. Problematiek lijkt zich te verergeren en dit speelt met name in multistress gezinnen. Als gevolg hiervan raken hulpverleners opgebrand en voelen cliënten zich onbegrepen. In deze cursus krijg je handvatten voor het aangaan en versterken van de hulpverleningsrelatie. Hierin wordt de cliënt geholpen en voelt zich gehoord. De hulpverlener is beter in staat zichzelf te begrenzen door betere copingstrategieën en het vroegtijdig signaleren van secundaire traumaklachten of burn out.

Weerstand is een uitnodiging om cliënten beter te leren begrijpen, maar soms voelt dat niet zo. Dus wil je weten hoe je een relatie opbouwt met cliënten die weerstand laten en zien en niet tot verandering te bewegen lijken. Hoe gebruik je oplossingsgerichte vaardigheden in een relatie waarin vaak sprake is van weerstand en welke gedragstherapeutische principes kun je gebruiken om elkaar beter te begrijpen? Vraag jij je af welke rol jij kan spelen in dit proces zonder er zelf op leeg te lopen?

Na afloop van deze cursus:

  • weet je hoe weerstand ontstaat en hoe je hierop kunt interveniëren.
  • ben je je bewust van eigen motivatie, copingstijl en denkpatronen die jou kunnen helpen of in de weg kunnen staan in de hulpverleningsrelatie.
  • heb je een plan om vitaal en gezond te blijven bij het werken met deze doelgroep.

 Uitgebreide informatie:  https://gitp.nl/deelnemer/gitp-pao/cursussen-professionele-vaardigheden/adviseren-beinvloeden/werken-met-weerstand       

cursus
Na afloop van deze cursus:

weet je hoe weerstand ontstaat en hoe je hierop kunt interveniëren
ben je je bewust van eigen motivatie, copingstijl en denkpatronen die jou kunnen helpen of in de weg kunnen staan in de hulpverleningsrelatie
heb je een plan om vitaal en gezond te blijven bij het werken met deze doelgroep
995
8
18
Eva Eggink is orthopedagoog-generalist (i.o). Zij heeft ruime ervaring in de gedwongen jeugdzorg zowel als uitvoerend medewerker (gezinsvoogd) als gedragswetenschapper. Ze is expert op het gebied van met traumagerelateerde problematiek, hechtingsproblematiek binnen multistress gezinnen. Daarnaast is een belangrijke taak het begeleiden van de uitvoerend medewerkers individueel en in teamverband. Het werken met gezinnen met weerstand is bekend terrein voor haar waarin zij ook persoonlijk ervaren heeft welk effect dit heeft op haar werkplezier en interactie met het gezin.

Roos Gerats is orthopedagoog-generalist (i.o.). Zij heeft ruime ervaring in de gedwongen jeugdzorg. Ze heeft zich in haar werk met name geconcentreerd op kinderen en jeugdigen waarbij de ontwikkeling ernstig verstoord verloopt door allerlei omstandigheden zoals trauma, systeemproblematiek en hechtingsproblemen. Daarnaast is een belangrijke taak het begeleiden van de uitvoerend medewerkers individueel en in teamverband. Werken met de weerstand die deze cliënten en hun ouders laten zien en desalniettemin een werkrelatie op weten te bouwen is zorgt voor steeds wisselende dynamieken die het werk interessant houden.
25
Hulpverleners; groepswerkers, (GZ)psychologen, orthopedagogen, SPV-ers, POH-GGZ, intern begeleiders en andere hulpverleners die werken met kinderen en jongeren en gezinnen waar weerstand speelt. Minimaal opleidingsniveau HBO.
De cursus is opgebouwd uit drie onderdelen: huiswerkuren, 7,5 online cursusuren en 19,5 klassikale cursusuren.

Tijdsinvestering en doorlooptijd
Je moet rekening houden met een tijdsinvestering van 2,5 online cursusuren voorafgaand aan een klassikale cursusdag. Daarnaast heb je nog tijd nodig voor het toepassen van het geleerde. Bij de start van de cursus krijg je toegang tot de online leeromgeving. Hierin vind je de te bestuderen literatuur én de opdrachten voor het online cursusdeel. De cursus bestaat uit 19,5 klassikale cursusuren.

Werkwijze
Ter voorbereiding op de cursusdagen lees je de literatuur, pas je geleerde kennis toe jouw praktijk, en kijk je hier kritisch op terug. Dit valt onder huiswerkuren.

Daarnaast volg je voorafgaand aan elke klassikale cursusdag online cursusuren. Hierin krijg je theoretische basiskennis, doe je tests, maak je discussieopdrachten en maak je zelftestvragen om na te gaan of je de stof begrijpt.

Vervolgens ga je naar de klassikale cursusdag. Hier pas je de online geleerde kennis op casussen toe in de eigen praktijk. Ook is er veel ruimte voor discussie en uitwisseling van kennis.

Blended learning: snel en effectief op uw persoonlijke leerdoel af
Deze cursus is opgezet volgens het blended learning concept. Dit is een uitgebalanceerde mix van klassikaal, online en informeel leren. Voor en tussen de klassikale cursusdagen ga je aan de slag met theorie, reflectie, oefeningen en praktijkopdrachten. Je krijgt ondersteuning in jouw werkpraktijk door de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen met medecursisten en de docent(en). Het leren gaat dus door buiten de cursus.
Met de gerichte voorbereiding, meer wisselwerking tussen cursus en werkpraktijk, en meer tijd voor het oefenen van vaardigheden, haal je jouw persoonlijke leerdoelen sneller en effectiever. Het trainingsresultaat is een intensieve en duurzame leerervaring.
 
 
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
28-11-2019 t/m 9-1-2020
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

14-3-2019
Tijd9:00 - 16:30
Locatie

PAO Psychologie richt zich op postacademisch onderwijs: vakinhoudelijke na- en bijscholing op het gebied van de gedragswetenschappen. Onze klanten zijn vooral professionals met een universitaire vooropleiding op dit gebied: psychologen, pedagogen, psychotherapeuten, psychiaters. Bij veel cursussen is de doelgroep breder en zijn ook psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, leerkrachten en begeleiders welkom.

 

Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
085-4879310