Opleidingen details Biofeedback Opleiding

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Introductiecursus biofeedback (ID nummer: 331340)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
(Na)scholing Fysiotherapie2414-9-2018 t/m 13-9-2020

Inleiding

Bij biofeedback worden lichaamssignalen, zoals spierspanning, ademhaling, hartslag, huidgeleiding en handtemperatuur, gemeten en teruggekoppeld via een computerscherm naar cliënt en therapeut. De methode kan op diverse manieren gebruikt worden:

 • In het kader van diagnostiek van (psychische) problemen, waarbij lichamelijke klachten optreden, zoals stress, burnout, angst, hyperventilatie, hoge bloeddruk, pijnklachten of een verstoord of gering lichaamsgevoel. 

 • Als behandelmethode bij bovenstaande klachten, waarbij de cliënt getraind wordt in lichaamsbewustwording en interne zelfregulatie.

 • In combinatie met andere technieken, zoals systematische desensitisatie, waarbij het inzetten van biofeedback het therapeutisch proces kan vergemakkelijken.

 • Als meetinstrument bij de evaluatie van een interventie, zoals het effect van een visualisatie of van een oefening uit de autogene training

Een groot pluspunt van biofeedback is dat een cliënt leert inzien dat hij/zij zelf controle kan hebben over de klacht, waardoor de zelfredzaamheid en het verantwoordelijkheidsgevoel vergroot wordt.

 

Omschrijving cursus

De cursus bestaat uit een afwisseling van theorie en praktijk. De basisprincipes van biofeedback worden uitgelegd en er is uitgebreid aandacht voor de psychofysiologie.

Alle soorten biofeedbackmetingen en de daarbij behorende toepassingsmogelijkheden worden besproken, gedemonstreerd en geoefend. In de praktische onderdelen wordt gewerkt met diverse biofeedbacksystemen, waaronder een meerkanaals systeem met uitgebreide software en kleinere apparaten met specifieke toepassingen in de biofeedback, zoals stressmeters en hartcoherentie-meters.

 

Onderdelen van de cursus:

 • basisprincipes van biofeedback
 • soorten metingen, plaatsen van sensoren, herkennen van artefacten
 • het meten van spierspanning bij o.a. hoofdpijnklachten
 • psychofysiologie van acute en chronische stress
 • het maken van een stressprofiel (combinatie van alle metingen, gemeten in rust en tijdens mentale inspanning)
 • toepassing van biofeedback bij stress, burnout en overprikkeling
 • toepassing van biofeedback bij klachten door een verstoorde ademhaling
 • hartcoherentietraining voor behandeling van hoge bloeddruk, stress en emotionele problemen

Leerdoelen

Na afronding van de cursus is de cursist in staat om biofeedback als middel in het kader van diagnostiek en behandeling toe te passen bij cliënten met (psychische) problemen, waarbij lichamelijke klachten optreden, zoals stress, burnout, angst, hyperventilatie, hoge bloeddruk,  pijnklachten of een verstoord of gering lichaamsgevoel. Wanneer de cursist zich verder wil bekwamen in de biofeedback, dan kan gekozen worden voor een supervisie vervolgtraject.

 

Hoofdniveau
Musculo Skeletaal bovenste extremiteiten
Psychosomatisch
Respiratoir Vasculair
Overig
Tijd09:30 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe cursus wordt gegeven op 06-03-2020, 20-03-2020 en 03-04-2020 (3 vrijdagen)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe cursus wordt gegeven op 06-09-2019, 20-09-2019 en 11-10-2019 (3 vrijdagen)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe cursus wordt gegeven op de volgende data: 18-01-2019, 01-02-2019 en 15-02-2019

Tijd09:30 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe cursus wordt gegeven op de volgende data: 14-09-2018, 28-09-2018 en 12-10-2018

Wie zijn wij?
Kracht door balans – Biofeedback opleiding is een bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) geregistreerd opleidinsinstituut. Door deze registratie kunnen we BTW-vrije scholing aanbieden.

Wat bieden wij?
Wij bieden een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen en workshops over biofeedback en onderwerpen waar biofeedback als behandelmethode een rol bij speelt, zoals slaapproblemen, dysfunctionele ademhaling en stressklachten. Tevens bieden we supervisie op het gebied van biofeedback en HRV/hartcoherentie. Onze opleidingsactiviteiten hebben een HBO/WO niveau

Wie zijn onze docenten?
Onze docenten zijn werkzaam in de praktijk, hebben veel ervaring en een gedegen theoretische achtergrond. Meer informatie over de docenten vind je bij de cursusbeschrijvingen van ons opleidingsaanbod.

Voor wie is ons opleidingsaanbod interessant?
Wij verzorgen bij- en nascholing voor fysiotherapeuten, psychologen, POH-GGZ en oefentherapeuten.
Voor deze doelgroepen proberen we accreditatie te regelen. Uiteraard kunnen ook beroepsbeoefenaren in aangrenzende werkvelden bij ons terecht. Meer informatie over toegekende accreditaties vind je bij de cursusbeschrijvingen van ons opleidingsaanbod.

Rodderikweg 21
3813 LP
Amersfoort
Postbus 555
3800 AN
Amersfoort
0645330846
Selecteer een bestand aub.