Opleidingen details Parnassia Groep
CGW Nascholingsdag 20 september 2018: "Grip op je leven" (ID nummer: 330746)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Nascholingscursus - contacturen620-9-2018 t/m 19-9-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding en motivatie:

Sinds 2007 heeft Brijder verslavingszorg, onderdeel van de Parnassiagroep, zes geaccrediteerde cursussen CGW ontworpen, georganiseerd en uitgevoerd. Na de eerste cursus is de cursus nadrukkelijk gepositioneerd als onderdeel van een opleidingstraject dat moest leiden tot het behalen van de registratie CGW waarin ook het verrichten van praktijkwerkzaamheden en het volgen van supervisie hoorden. Dit opleidingstraject is inmiddels gevestigd. Bij Brijder werkzame cognitief gedragstherapeuten en supervisoren dragen bij. Om ook herregistratie te faciliteren werd twee jaar geleden (2016) voor het eerst een nascholingsdag georganiseerd. Elke CGW (i.o.) werd in de gelegenheid gesteld aan deze dag deel te nemen. De lezingen en workshops werden in beide jaren zeer enthousiast ontvangen. Besloten werd om jaarlijks zo’n dag te organiseren.
De nascholingsdag waarvoor nu accreditatie wordt aangevraagd is door een werkgroep bestaand uit CGW-ers (i.o.) georganiseerd en ondersteund door de hoofddocent/supervisor van de gegeven basiscursussen die tevens van elk jaar meerdere groepen superviseert. De dag is vormgegeven in samenwerking met andere CGW-ers (i.o.), en CGT-ers (i.o.).

Doel:
Informatie geven over de VGCt en de sectie CGW en het (her-)registratietraject

Het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van CGT zoals:
1. de oplossingsgerichte therapie, die een nieuw perspectief biedt op traditionele CGT
2. Regulatiestrategieën die cliënten met verslavingsproblematiek kunnen gebruiken en welke alternatieve, nieuwe vaardigheden ze zouden kunnen leren om anders met hun emoties en spanning om te gaan (omgaan met emotieregulatieproblemen).
3. Stoppen met roken.
4. Slaapproblematiek en de CGt-I (insomnia).
5. MGV bij jongeren en jongvolwassenen.
6. Contingency management.

Inhoud

De te accrediteren nascholingsactiviteit heeft betrekking op:

-Tijdens de workshop over de oplossingsgerichte therapie kunnen deelnemers er mee oefenen en worden deelnemers uitgenodigd na te denken hoe deze toepassingen in gesprekken met cliënten morgen al ingezet kunnen worden.
-De workshop Emotieregulatie gaat over het zien van verslavingsproblematiek als zijnde een emotieregulatieprobleem.
-In de workshop over stoppen met roken wordt vooral ingegaan op:
>In hoeverre deze aanpak overeen komt met de standaard
>De aanbevelingen van de richtlijn tabaksverslaving en de aanvulling mbt zwangere vrouwen
>Diagnostiek en korte interventies
>Toepassing van verschillende aan MGV ontleende methodieken
>Het onderscheid tussen coaching en CGT
>Een aantal verschillen in te bespreken thema’s tussen behandeling tabaksverslaving en andere verslavingen
>Oefenen met aankaarten en bespreken van enkele thema’s
>De vertaling naar wat wij cliënten ambulant en klinisch kunnen aanbieden

De CGt-I is een psychotherapeutische methode met als doel verlichten van overdreven zorgen en misvatting over slaap, slapeloosheid en de dagelijkse gevolgen. Er zal geoefend worden met “de vicieuze cirkel van slecht slapen”,  “gedachten-schema’s” en de “gedachtenstop-methode”.

In de MGV workshop wordt geoefend met creatieve mogelijkheden om verandertaal te ontlokken bij jongeren, en hoe om te gaan met jongeren die “gestuurd” worden.

In verschillende richtlijnen wordt contingency management (CM), naast motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie, aanbevolen als bewezen effectieve interventie voor behandeling van problematisch middelengebruik. Contingency management is een gedragstherapeutische methode die gericht is op systematische contingente bekrachtiging van vooraf vastgelegd doelgedrag. Toch wordt CM nauwelijks in de praktijk toegepast. Waarom wordt de methodiek nu zo slecht geïmplementeerd in het dagelijks professioneel handelen? Er kleven een aantal vooroordelen aan die implementatie van deze interventie belemmeren. Inmiddels zijn er wel een aantal initiatieven in Nederland om CM te implementeren als standaardinterventie bij problematisch middelengebruik. In de workshop laten we enkele vormen van contingency management de revue passeren en onderzoeken we of en hoe deze toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Daarbij is een actieve inbreng en participatie van de deelnemers essentieel.”

Werkwijze

Er wordt plenair en in subgroepen gewerkt met diverse werkvormen: interactieve lezingen en inleidingen in de ochtend, workshops in de middag. In de workshops ligt het accent op het oefenen met vaardigheden.

 

Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 leertheoretisch model toepassen en analyses maken (bijvoorbeeld betekenisanalyses (BA’s), functieanalyses (FA’s) en evt. holistische theorie (HT)
 terugvalpreventie
academici en HBO-ers
Studiedag
 Verdiepend
nvt
50
ja
0
6,5
Geen toetsing, wel evaluatie
CRKBO
nvt
Bestand  
Progr CGW naschdag en workshops 20-9-2018.docx10-7-2018 11:5937 KB
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
Cogn.gth.werker bij-/nascholing
20-9-2018
Tijd9:00 - 17:00
LocatieHaarlem (NL) (Toon kaart)

Parnassia Groep

Parnassiagroep Afd. Leren & Ontwikkelen t.a.v. Accreditatiebureau Dadelplein 1
2552 DS
Den Haag
088-3577582