Opleidingen details Radboudumc Health Academy
Leerlijn Kinderneurorevalidatie module KNR deel 2 (ID nummer: 330518)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing10529-3-2019 t/m 29-6-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Dit is het tweede deel van de Module KNR. Deelnemers kunnen zich inschrijven op alleen deel 1 of 2 of voor de gehele module. De module richt zich op het inventariseren, interpreteren en interveniëren bij een kind met een cerebrale parese (CP).

Deel 2: Er wordt er ingegaan op de specifieke casuïstieken van verschillende typen CP bij het schoolgaande kind: spastische CP (bilateraal en unilateraal), dyskinetische CP en atactische CP.  Er wordt hierbij een koppeling gemaakt met de (a)typische ontwikkeling van de bewegingskinesiologie.

Het interprofessioneel handelen staat voorop, in het onderwijs vormgegeven door praktijk met kinderen. Daarnaast is er voor de verschillende professies ook voldoende aandacht voor vakinhoudelijke verdieping.

De module maakt deel uit van de leerlijn KinderNeuroRevalidatie (KNR). De leerlijn KNR verzorgt praktisch en interprofessioneel onderwijs voor professionals die werken met kinderen en jongeren met centraal neurologische aandoeningen in het bijzonder met Cerebrale Parese (CP). Het onderwijs is gebaseerd op “State of the Art” inzichten o.a. op het gebied van pathofysiologie bij CP, motorische controle en motorisch leren. Tevens worden de aanbevelingen uit de ge-update CBO Richtlijn “Diagnostiek en behandeling van kinderen met een spastische CerebraleParese” geïntegreerd.

De module maakt deel uit van de leerlijn KinderNeuroRevalidatie (KNR). De leerlijn KNR verzorgt praktisch en interprofessioneel onderwijs voor professionals die werken met kinderen en jongeren met centraal neurologische aandoeningen in het bijzonder met Cerebrale Parese (CP). Het onderwijs is gebaseerd op “State of the Art” inzichten o.a. op het gebied van pathofysiologie bij CP, motorische controle en motorisch leren. Tevens worden de aanbevelingen uit de ge-update CBO Richtlijn “Diagnostiek en behandeling van kinderen met een spastische CerebraleParese” geïntegreerd.

Cursus
 Algemene scholing voor paramedici (alle onderstaande beroepsgroepen)
 NVLF - Logopedisten
Eindtermen Module KNR deel 2

- De deelnemer is in staat om vanuit een interprofessioneel perspectief bij een schoolgaand kind met Cerebrale Parese zich uitend in verschillende uitingsvormen (bilateraal spastisch – unilateraal – dyskinetisch - atactisch) het bewegen binnen elk domein van het ICF-CY te beschrijven, te onderzoeken en te beïnvloeden.
- De deelnemer kent de specifieke kenmerken van het kind met bilaterale parese. Daarbij dient het aspect houding bij bilaterale spastische parese als te verwachten voorkennis en zal bewegen een verdieping zijn.
- De deelnemer kent de specifieke kenmerken binnen de functies & anatomische eigenschappen, activiteiten en participatie van een schoolgaand kind met bilaterale parese toegespitst op het staan en lopen (met en zonder hulpmiddel) in relatie tot adem-stem-spraak, arm-handfunctie, spel, eten en drinken (zelfverzorging-wonen en school).
- De deelnemer kent de specifieke verschillen van een schoolgaand kind met bilaterale parese waarbij BO > OE (Bovenste Extremiteiten meer zijn aangedaan dan de Onderste Extremiteiten) en het beeld OE > BE (Onderste Extremiteiten meer zijn aangedaan dan de Bovenste Extremiteiten).

- Fysiotherapie:
o De deelnemer neemt kennis de gangbeeldanalyse aan de hand van de looppatronen volgens Becher en de gangcyclus volgens Perry en herkent de basisvoorwaarden van het lopen. Gangbeeldanalyse is een diagnostisch onderzoek om het lopen te beoordelen. De quickscan is een verkorte gangbeeld analyse en zal geïntroduceerd worden in deze les.
o Daarnaast neemt deelnemer kennis van de meest geschikte conditietesten voor kinderen met CP. Naar aanleiding van de gegevens kan de deelnemer een behandelplan op stellen.
- Ergotherapie: Deelnemer is in staat om een analyse te maken van de activiteit veterstrikken en van onderdelen van de zelfverzorging. De deelnemer is in staat om invloeden van de praxis- en visusproblemen te herkennen bij een kind met een bilaterale spastische parese OE>BE. Naar aanleiding van de gegevens kan de deelnemer een behandelplan op stellen.
- Logopedie:De deelnemer is in staat om onderzoek te doen naar het eten/drinken van Saar (spastische bilaterale cerebrale parese, GMFCS 4). Daarnaast kan de deelnemer de spraak beoordelen aan de hand van de kenmerken van dysartrie volgens de Viking Speech Scale. Naar aanleiding van de gegevens kan de deelnemer een behandelplan op stellen.

- De deelnemer kan verschillende ‘Hands on technieken’ ofwel verschillende handvattingen tijdens overgangshoudingen en het lopen toepassen op een collega.
- De deelnemer weet wanneer hij deze technieken kan inzetten, rekening houdend met de omgevingsfactoren en adaptatieruimte van een kind met CP.
- De deelnemer kent de theorie over neurofysiologische en biometrische aspecten, tonusonderzoek, excess- en deficit symptomen.
- De deelnemer kan naar aanleiding van de anamnese van een specifieke patiënt beargumenteren op welke aspecten van de participatie, het motorisch functioneren en de motorische controle het observeren/inspecteren zich richt.
- De deelnemer is bekend met (onderdelen van) het Standaard Lichamelijk Onderzoek (SLO)
- De deelnemer is in staat een analyse te maken van de plus- en minsymptomen van een houding of beweging van het kind met een bilaterale spastische cerebrale parese, en kan vanuit de analyse hypotheses opstellen voor specifiek onderzoek.
- De deelnemer heeft goed zicht op problemen van kinderen met unilaterale spastische parese gericht op oorzaken, classificatie, types herstel, algemene kenmerken, onderzoek, communicatie, neurologische profielen plus en min symptomen, sensibiliteit, gedragsproblemen, aandachtstoornissen.
- De deelnemer neemt kennis van de principes van krachttraining bij kinderen met CP.
- Zie voor totaal overzicht van eindtermen onder 'Programma'
Bestand  
KNR deel 2 Eindtermen.pdf6-7-2018 11:35390 KB
KNR deel 2 Rooster.pdf6-7-2018 11:3728 KB
• Ruud. Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut, onderwijskundige, MEREM, Kinderrevalidatie, Almere.
• Ingrid van den Tillaar, ergotherapeut, kinderrevalidatie Sint Maartenskliniek Nijmegen
• Sandra de Groot, logopedist, Radboudumc Nijmegen, afd. Kinderrevalidatie
• Drs. Karen van Hulst, logopedist, klinisch epidemioloog, Radboudumc Nijmegen, afd. kinderrevalidatie
• Emmeke Faas, fysiotherapeut & bewegingswetenschapper, Revalidatiecentrum de Hoogstraat, Utrecht.
• Ilse Oosterom, kinderfysiotherapeut, Revalidatie Friesland
• Jan Wielders, ergotherapeut & handtherapeut, RC ST.kinderrevalidatie Sint Maartenskliniek Nijmegen
• Florentine Schepers, logopedist, UMCG kinderrevalidatie locatie Beatrixoord en Groningen.

Gastdocenten
• Drs. Jeanine Voorman, kinderrevalidatiearts, WKZ/De Hoogstraat, Utrecht
• Drs. Jolanda Schieving, kinderneuroloog, Radboudumc Nijmegen
40
80
1095
Deel 1 en deel 2 allebei gevolgd dan geldt een korting, prijs is dan €1990,-
29-3-2019 t/m 28-6-2019
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

De Radboudumc Health Academy verzorgt bij- en nascholing voor alle medische en zorgprofessionals binnen en buiten het Radboudumc.

Gerard van Swietenlaan 2 (route 51)
6525 GB
Nijmegen
Postbus 9101 (huispost 51)
6500 HB
NIJMEGEN
+31621132933