Opleidingen details Noordwest Academie
Symposium Pieter van Foreest wetenschapsprijzen (ID nummer: 330411)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 2211-10-2018 t/m 10-10-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De nascholing die wij organiseren betreft een jaarlijks terugkerend symposium waarbij de uitreiking van de Pieter van Foreest wetenschapsprijzen centraal staat. Dit symposium en deze traditie worden dit jaar voor de 28e keer gehouden. Hiermee willen we als STZ- (Stichting Topklinische Ziekenhuizen) ziekenhuis vieren dat er in ons ziekenhuis veel onderzoek en innovatie wordt gedaan, dat dit wordt beloond en dat we er trots op zijn. Het doen van wetenschappelijk onderzoek  en ook innovatie is belangrijk, het draagt immers bij aan betere patiëntenzorg en kwaliteit van zorg.

De Pieter van Foreest Wetenschapsprijzen worden toegekend aan het beste wetenschappelijke artikel in een (inter)nationaal peer reviewed tijdschrift, voor de beste innovatie en er is een aanmoedigingsprijs voor een jonge medische of verpleegkundige professional. Collega's uit Noordwest Ziekenhuisgroep krijgen allen de gelegenheid mee te dingen naar de prijzen en worden hiertoe aangemoedigd. Een wetenschappelijke adviesraad, bestaande uit experts uit het VUmc en eigen ziekenhuis, bepaalt vooraf een aantal genomineerden. Tijdens het symposium worden de prijswinnaars bekend gemaakt en het publiek wordt ook gevraagd haar stem uit te brengen.

De genomineerden presenteren hun onderzoek tijdens het symposium. Alle ingediende innovaties in de vorm van een poster zijn door alle aanwezigen te bezichtigen. De winnaar van de aanmoedigingsprijs van vorig jaar zal vertellen hoever hij tot nu toe is gekomen met zijn onderzoek en wat hij daarvan geleerd heeft. Daarnaast wordt een lezing gegeven door een gastspreker.

Dit jaar wordt de lezing gegeven door Adam Cohen. Hoogleraar Klinische Farmacologie bij het LUMC en directeur van CHDR Innovation Services in Leiden. De lezing heeft als titel: ‘De klinische trial in het fossielenmuseum?'

De klinische trial is de basis van bijna al ons medisch handelen. We vergeten soms dat het een vrij recente uitvinding is waarvan het aantal en de kosten vanaf de jaren 1950 geëxplodeerd zijn. Er zijn trials die tegen het miljard kosten. Dat lijkt een onhoudbare situatie en het kan dan niet anders of de trial beland in het museum, naast andere grote en indrukwekkende diersoorten die het ook niet hebben gehaald zoals de dinosauriërs.

Gelukkig is er hoop. De opvolgers van T.Rex en zijn soortgenoten zijn kleine lichte en wendbare dieren, de vogels. Zo kunnen we ook een nieuwe vorm van klinische research bedenken. Daar hoort men meer van tijdens de lezing!

Leerdoelen:

- deelnemers doen kennis op van lopend medisch wetenschappelijk onderzoek binnen Noordwest Ziekenhuisgroep
- deelnemers horen van onderzoekers welke hobbels zij hebben ervaren in de weg naar de resultaten van het onderzoek en kunnen hier lering uit trekken
- deelnemers doen kennis op over het opzetten en uitvoeren van onderzoek
- deelnemers worden op de hoogte gebracht van uitkomsten van verschillende onderzoeken welke zijn uitgevoerd binnen Noordwest
- deelnemers ontwikkelen wetenschappelijke vakkennis
- deelnemers doen kennis op op het gebied van het onderwerp; klinische trials.

Na het gehele programma van het symposium te hebben bijgewoond zijn de bovenstaande leerdoelen behaald. Er vindt geen toetsing plaats. Wel beoordelen aanwezigen welke publicatie zij het beste vinden om een winnaar te benoemen en nemen actief deel aan de discussies die volgen op de presentaties.

Werkvorm: Luisteren en discussieren

Het programma is bijgevoegd. De door de wetenschappelijke adviesraad genomineerde publicaties ook. Deze zullen in presentaties worden toegelicht, waarna ruimte is voor vragen en discussie. De deelnemers aan de bijeenkomst mogen stemmen op hun winnaar. De presentaties zelf kunnen wij nog niet meesturen, omdat we die pas een enkele dagen voor het symposium ontvangen. Een voorbeeld van een presentatie van vorig jaar kan worden toegevoegd.

(Mini)symposium
Bestand  
Programma donderdag 11 oktober 2018.docx13-7-2018 11:2421 KB
Oproep tot inzenden PvF 2018.pdf13-7-2018 11:26135 KB
Poster final vooraankondiging PvF 2018.pdf13-7-2018 11:27574 KB
0
Tijd16:00 - 19:00
LocatieAlkmaar (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenPieter van Foreest zaal

leerhuis, onderdeel van Noordwest Ziekenhuisgroep

Prinses Julianalaan 14
1815 JE
Alkmaar
Noordwest Academie Postbus 501
1800 AM
Alkmaar
072-5483700