Opleidingen details Radboudumc Health Academy
Leerlijn Kinderneurorevalidatie module KNR deel 1 (ID nummer: 330301)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing12311-1-2019 t/m 11-4-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Dit is het eerste deel van de Module KNR. Deelnemers kunnen zich inschrijven op alleen deel 1 of 2 of voor de gehele module. De module richt zich op het inventariseren, interpreteren en interveniëren bij een kind met een cerebrale parese (CP).

In deel 1 komt aan bod: houding en bewegen in relatie tot spel, communicatie, eten en drinken, zich verplaatsen en zelfverzorging. Het interprofessioneel handelen staat voorop, in het onderwijs vormgegeven door praktijk met kinderen. Daarnaast is er voor de verschillende professies ook voldoende aandacht voor vakinhoudelijke verdieping.

Aan het eind van deel 1 kan je een probleemanalyse maken van de (zit)houding en het bewegen van het kind zoals beschreven in het domein 'mobiliteit' van de ICF-CY. De cursist kan de bevindingen tevens relateren aan het functioneren van het kind in andere domeinen zoals communicatie, zelfverzorging, spel en leren/toepassen van kennis. Je kan de genomen beslissingen over diagnostiek en behandeling verantwoorden op basis van best available evidence ten aanzien van motorische ontwikkeling, motorische controle, motorisch leren en de pathofysiologie van CP.

De module maakt deel uit van de leerlijn KinderNeuroRevalidatie (KNR). De leerlijn KNR verzorgt praktisch en interprofessioneel onderwijs voor professionals die werken met kinderen en jongeren met centraal neurologische aandoeningen in het bijzonder met Cerebrale Parese (CP). Het onderwijs is gebaseerd op “State of the Art” inzichten o.a. op het gebied van pathofysiologie bij CP, motorische controle en motorisch leren. Tevens worden de aanbevelingen uit de ge-update CBO Richtlijn “Diagnostiek en behandeling van kinderen met een spastische CerebraleParese” geïntegreerd.

Cursus
 Algemene scholing voor paramedici (alle onderstaande beroepsgroepen)
 NVLF - Logopedisten
Eindtermen Module KNR Deel 1
- De deelnemer is in staat om vanuit een interprofessioneel perspectief het belang van de (zit)houding te beschrijven in relatie tot de verschillende domeinen van de ICF-CY en is op de hoogte van verschillende middelen om de (zit)houding te beïnvloeden bij een kind met cerebrale spastische CP, GMFCS III/IV.
- De deelnemer kan door middel van observeren/inspecteren/onderzoeken de wijze van functioneren beschrijven binnen de domeinen arm/handfunctie, zelfverzorging en spel denkend aan de verschillende fasen van ontwikkeling van de verschillende domeinen.
- De deelnemer kan tijdens het observeren/inspecteren/onderzoeken de invloed van persoonlijke- en externe factoren op de wijze van functioneren vaststellen.
- De deelnemer kent en begrijpt de normale houdings- en bewegingsontwikkeling, met nadruk op het komen tot en handhaven van zit.
- De deelnemer is in staat om het waarom te beschrijven van het functioneren van een kind met een bilaterale spastische parese GMFCS III/IV binnen de domeinen van functioneren van de ICF-CY.
- De deelnemer kan naar aanleiding van het observeren/inspecteren/onderzoeken in hypotheses formuleren welke veranderingen in anatomische eigenschappen en functiestoornissen ten grondslag kunnen liggen aan het niveau en de wijze van functioneren (op activiteiten en participatieniveau).
- De deelnemer is in staat om de verschillende classificaties (GMFCS, MACS, CFCS, EDACS, ZANCOLI, House) te herkennen en juist te classificeren als het je eigen discipline betreft.
- De deelnemer kent het belang van een goede (zit)houding en weet hoe de (zit)houding invloed heeft op het handelen in alle domeinen.
- De deelnemer kan de invloed van de (zit)houding op adem-stemkoppeling benoemen.
- De deelnemer kan de invloed van de (zit)houding op de arm-handfunctie benoemen, alsmede de consequenties voor de zelfverzorging en spel.
- De deelnemer kan de invloed van de (zit)houding op veilig en prettig eten en drinken benoemen.
- De deelnemer is op de hoogte van verschillende mogelijkheden om de (zit)houding te beïnvloeden in het belang van het functioneren binnen de verschillende domeinen van de ICF-CY.
- De deelnemer kan op basis van een passief en actief onderzoek van de schoudergordel, romp en onderste extremiteiten een inschatting maken van de mogelijkheden om de romp te beïnvloeden.
- De deelnemer is op de hoogte van verschillende mogelijkheden om de (zit)houding te beïnvloeden in het belang van het spreken, handelen (spel en adl) en eten en drinken.
- deze module zinvol is in de eigen ontwikkeling.
Bestand  
KNR deel 1 Rooster.pdf4-7-2018 12:2475 KB
• Ruud. Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut, onderwijskundige, MEREM, Kinderrevalidatie, Almere.
• Ingrid van den Tillaar, ergotherapeut, kinderrevalidatie Sint Maartenskliniek Nijmegen
• Sandra de Groot, logopedist, Radboudumc Nijmegen, afd. Kinderrevalidatie
• Drs. Karen van Hulst, logopedist, klinisch epidemioloog, Radboudumc Nijmegen, afd. kinderrevalidatie
• Emmeke Faas, fysiotherapeut & bewegingswetenschapper, Revalidatiecentrum de Hoogstraat, Utrecht.
• Ilse Oosterom, kinderfysiotherapeut, Revalidatie Friesland
• Jan Wielders, ergotherapeut & handtherapeut, RC ST.kinderrevalidatie Sint Maartenskliniek Nijmegen
• Florentine Schepers, logopedist, UMCG kinderrevalidatie locatie Beatrixoord en Groningen.

Gastdocenten
• Drs. Jeanine Voorman, kinderrevalidatiearts, WKZ/De Hoogstraat, Utrecht
• Drs. Jolanda Schieving, kinderneuroloog, Radboudumc Nijmegen
40
90
1095
Deel 1 en deel 2 allebei gevolgd dan geldt een korting, prijs is dan €1990,-
Tijd08:30 - 17:00
Locatie''s-Hertogenbosch (NL) (Toon kaart)

De Radboudumc Health Academy verzorgt bij- en nascholing voor alle medische en zorgprofessionals binnen en buiten het Radboudumc.

Gerard van Swietenlaan 2 (route 51)
6525 GB
Nijmegen
Postbus 9101 (huispost 51)
6500 HB
NIJMEGEN
+31621132933