Opleidingen details Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG
Zesde Groningse cursus Tinnitus: neurofysiologische basis, diagnostiek en behandeling (ID nummer: 330242)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Werkterrein - Audiologie (AUD)616-11-2018 t/m 15-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan dient u de presentie zelf in te geven nadat u bent ingelogd in PE-Online.

Tinnitus is een frequent voorkomende aandoening die zowel de patiënt als de behandelaar voor problemen stelt. Patiënten hebben vaak een eenvoudige wens: "ik wil dat het weer stil wordt." Toch is deze wens meestal niet te vervullen. Aangezien tinnitus in de meeste gevallen niet genezen kan worden, vergt de behandeling van tinnitus maatwerk. Door een goede balans tussen medische, audiologische en psychosociale diagnostiek en behandeling blijkt dat een groot deel van de patiënten adequaat kan worden geholpen. Gezien de diversiteit van de klachten en de gevolgen ervan voor het dagelijks leven, kan door een multidisciplinaire diagnostiek van tinnitus een passend advies worden gegeven op die gebieden waar de patiënt beperkingen ervaart.

In de cursus Tinnitus wordt in verschillende presentaties inzicht gegeven in de snel groeiende wetenschappelijke kennis over tinnitus en komen de praktische aspecten van diagnose en behandeling van tinnitus aan bod.

In het eerste deel van de cursus wordt ingegaan op de rol van het centraal auditieve systeem en de relatie met andere neurale systemen. Verder worden de medisch behandelbare pathologieën, die ten grondslag kunnen liggen aan tinnitus, behandeld. Na de lunch is er aandacht voor de multidisciplinaire benadering die in Groningen gekozen is om tinnituspatiënten te behandelen en wordt ingegaan op veel voorkomende psychosociale gevolgen van tinnitus. Ook komt de psychosociale diagnostiek en behandeling van tinnituspatiënten aan bod. Verder wordt ingegaan op het herkennen van psychosociale problematiek.

Na de lunch wordt het lopend wetenschappelijk onderzoek in Groningen op het gebied van tinnitus toegelicht. Ten slotte worden de mogelijkheden van hoortoestellen als behandeling van tinnitus besproken.

De cursusdag wordt afgesloten met gelegenheid tot het stellen van vragen en een mondeling evaluatie van de cursus.

De cursist heeft na afloop van de cursus inzicht in de relatie tussen de vele KNO-medische, audiologische en psychosociale facetten van tinnitus.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Audiologie (AUD)Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica/OKF
Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde (NVKNO)KNMG-GAIA
6
Bestand  
WI002 Programma Tinnituscursus 16nov18 DEF.pdf3-7-2018 15:2949 KB
Nee
16-11-2018
Tijd09:30 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG

Hanzeplein 1
9713 GZ
Groningen
Postbus 30.001
9700 RB
GRONINGEN
050-3611402