Opleidingen details SchouderNetwerk Goot Drenthe
Innovatie Congres 1 (ID nummer: 330009)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk429-11-2018 t/m 28-11-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In dit symposium presenteert een viertal sprekers allerleid zaken die voor het begrip van schouderklachten  en de behandeling ervan van belang zijn.

  1. Bij pijn en zeker bij chronische pijn spelen veel factoren een rol. Aan de hand van de begrippen plasticiteit en sensitisatie presenteren wij een model dat zich opdringt vanuit onderzoek bij verschillende chronische pijnsyndromen. Met een paar voorbeelden bespreken we de consequenties voor diagnostiek en behandeling van chronische pijn syndromen. In het bijzonder staan we stil bij de stand van zaken betreffende de rol van sensitisatie bij chronische pijn van de schouder. Na afloop stelt u zich de vraag wat de rol is van het brein bij pijn en wat dit betekent voor uw behandelmogelijkheden. Sprekers Jan Willem Ek (Huisarts, en Celeste Overbeek (onderzoekster Leids Universitair Medisch Centrum)

  2. Ondanks vorderingen in de mogelijkheden van scopische rotatorcuff chirurgie, blijven massale, irreparabele cuffscheuren een probleem. Oplossingen als een latissimus dorsi transfer of een reversed schouderprothese zijn niet altijd gewenst of mogelijk. Nieuwe scopische mogelijkheden als de subacromiale ballon en de superior capsule reconstruction hebben hun intrede gedaan en lijken veelbelovend. Tijdens deze presentatie zal dieper op deze ontwikkelingen worden ingegaan. Spreker Max Hoelen, orthopedisch chirurg Reinier de Graaf Gasthuis

  3. Gerard gaat tijdens zijn presentatie in op oefentherapie bij RCR SP (Rotator Cuff Related Shoulder Pain). Welke oefeningen moeten we geven bij subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) / RCR SP om de belastbaarheid van peesweefsel te verbeteren. Dat is in feite wat we het meest doen aangezien de meerderheid van de SP patiënten (zeker in de eerste lijn) hun RC pezen in betere conditie moeten krijgen.
    Spreker Gerard Koel, epidemioloog, fysiotherapeut, docent Saxion Hogeschool Enschede

  4. In de presentatie zullen er enkele eigenschappen van fasciaal weefsel besproken worden, met daaraan gekoppeld enkele veelvoorkomende klachten. Ook worden er enkele therapie vormen besproken die fascia technieken gebruiken om deze te beïnvloeden (zoals het fasciaal distorsiemodel, taping, Faszium etc). Binnen de presentatie wordt zoveel mogelijk verwezen naar wetenschappelijk onderzoek.
    Spreker Harry Pijnappel, fysiotherapeut, sportfysiotherapeut, docent Medical Taping concept

Leerdoelen:

  1. Vergroten kennis schouderklachten, gericht op praktijk
  2. Bekendheid geven aan het SchouderNetwerk Groot Drenthe
  3. Intercollegiaal contact
Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Bestand  
Uitnodiging sngd symposium.pdf29-6-2018 14:36193 KB
Hoofdniveau
Musculo Skeletaal Rug
Musculo Skeletaal bovenste extremiteiten
29-11-2018
Tijd15:30 - 21:00
LocatieFluitenberg (NL) (Toon kaart)

Op 29-11-2018 organiseert het SNGD (SchouderNetwerk Groot Drenthe) een schoudersymposium in de Schildhoeve, Hoogeveen. Voor dit symposium wil het SNGD graag accreditatie aanvragen voor de leden die aangesloten zijn het het SKF.
Kerkuil 73
7827GD
Emmen
0615155158