Opleidingen details De Levensboom Delft
Over Rouw gesproken (ID nummer: 329864)
 (0) 
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen1715-10-2018 t/m 14-10-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inhoud driedaagse training Over Rouw gesproken

Het programma is verdeeld over 3 dagen met iedere keer enkele weken tussentijd die bedoeld zijn om datgene wat is behandeld ook in de praktijk te brengen. De programma onderdelen worden behandeld door middel van afwisselende en verschillende werkvormen, waarbij een actieve rol van de deelnemers verwacht wordt.

Dag 1: Met rouw en verlies in contact

Kennismaking

De eerste bijeenkomst begint met een kennismaking met elkaar. Wie ben jij, wat breng je mee en wat wil je inzetten? Wat wil je leren en wat verwacht je van de bijeenkomsten?

Theorie over rouw en verlies

Na de inzichten van E. Köbler-Ross, zijn er verschillende modellen en theorieën rondom rouw en verlies die actueel zijn: zoals de rouwtaken (W. Worden), de verliescirkel en het duale procesmodel (Stroebe en Schut). Op de hoogte zijn van actuele inzichten over rouw en verlies, is essentieel voor het adequaat omgaan met mensen in rouw.

Mijn eigen verlies

Iedereen komt in het leven in aanraking met verlies: het overlijden van een dierbaar persoon, een scheiding, een ziekte. De wijze waarop je hiermee bent omgegaan is heel persoonlijk: niemand rouwt op dezelfde manier. Door open en eerlijk je eigen ervaring rondom verlies te onderzoeken, kun je anderen beter begeleiden bij verlies.

Dag 2: Met gevoel en rouw in gesprek

Communicatie

Een ander steunen bij verlies gaat in essentie over contact maken, aandacht geven, luisteren, herkennen, erkennen, uiten, delen en verbinden. Geven de communicatieve vaardigheden die jij momenteel beheerst in jouw professie voldoende houvast om goed om te gaan met anderen die een ingrijpend verlies doormaken?

Bepaalde kennis en inzicht over ons zelf en de ander (zoals kernkwaliteiten, reddersdriehoek, Roos van Leary) kunnen ons op weg helpen beter en bewuster om te gaan met onszelf en in gesprek met de ander.

Gevoelens

Rouw wordt beleefd na een verlies van een dierbaar persoon of van iets dat dierbaar is: een overlijden van een dierbaar persoon, het verlies van gezondheid, maar ook het verlies door scheiding of verhuizing. Gevoelens van verlies uiten zich op allerlei manieren in verdriet, boosheid maar ook in schuld, angst en somberheid. Belangrijk is het om het te signaleren, ook als de gevoelens (nog) geen plaats krijgen, en dit bespreekbaar te kunnen maken.

Grenzen

Grenzen stellen in contact met de ander kan in situaties waar verlies een rol speelt extra moeilijk zijn. De ander kan de richting kwijt zijn en je wilt de ander niet kwetsen. Het verkennen van je grenzen in contact met de ander, weten wat jij nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen, en er te zijn voor de ander. Daarbij is het belangrijk om helder te communiceren, ook in geval van het afbouwen van het contact.

Dag 3: Verduren en verdiepen

Impact van verlies op verschillende levensgebieden

Het omgaan met verlies kan zich op allerlei manieren uiten, invloed hebben op verschillende levensgebieden en kan verschillende belemmeringen tot gevolg hebben. Waar zich dat uit en hoe zich dat uit is voor ieder van ons heel persoonlijk. Van belang is het om je bewust te zijn van je eigen belemmeringen en ook zicht te krijgen hoe dit voor de ander is.

Gecompliceerde rouw

Rouw is een normale en gezonde reactie op verlies. Bij gecompliceerde rouw zijn de rouwreacties heel intens, blijven ze aan, en veroorzaken ze problemen in het dagelijks functioneren. Unfinished Business Syndroom (H. de Mönnink) ontstaat als rouw en verlies niet ‘genomen’ wordt maar onderhuids wel voortgaat.

Zingeving/ betekenisgeving

De betekenis van verlies is de waarde die iemand beleeft na het verlies. Door samen naar antwoorden en strategieën te zoeken om met het verlies om te gaan, is een voortdurende voortgang en wisselwerking met je omgeving van essentieel belang. Iemand hierbij steunen en dit proces verduren, behoeft ondersteunende vaardigheden.

Leerdoelen driedaagse training Over Rouw gesproken

Van professionals die mensen ondersteunen die in een rouwproces verkeren, wordt behoorlijk wat verwacht. Je biedt vanuit je professie als verpleegkundige of verzorgende de nodige begeleiding en advies waarvoor je al veel kennis en vaardigheden beheerst. Maar als je met iemand in aanraking komt die rouwt door het meemaken van een ernstige ziekte of het overlijden van een dierbare, vergt dit meer van je.

Door het volgen van deze training, ga je je bekwamen tot een professional die om kan gaan met mensen in rouw en die beschikt over bepaalde competenties.

De competenties:

kan een contact aangaan met de cliënt die een verlies meemaakt.

kan een contact opbouwen met de cliënt die rouwt.

is in staat het eigen verliesverhaal te hanteren in het contact met de cliënt.

integreert kennis en inzicht in de ondersteuning die hij/zij biedt aan de cliënt.

weet vaardigheden en een juiste houding toe te passen in de ondersteuning die zij/hij biedt aan de cliënt.

biedt zingeving aan zichzelf als professional.

biedt zingeving aan de cliënt die in aanraking komt met verlies.

kan een contact afbouwen met de cliënt die rouwt.

De competenties zijn opgedeeld in kennis, inzicht, vaardigheden en attitude, verspreid over de 3 dagen, en worden door middel van verschillende werkvormen aangeleerd, deze informatie is op te vragen via info@delevensboomdelft.nl

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
LV POH-GGZLandelijke Vereniging Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (LV POH-GGZ)
VerzorgendenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
28-1-2019 t/m 18-2-2019
Tijd10:00 - 16:15
LocatieRijswijk (NL) (Toon kaart)

 De Levensboom Delft
 (1) 

De Levensboom Delft is de praktijk van Pauline Stadhouders. Zij is oncologie-verpleegkundige, rouwtherapeut en trainer. Samen met Anne Remijn (van praktijk Eb en Vloed) geeft zij de training Over Rouw gesproken, en leert zij professionals uit de (uitvaart)zorg, welzijn en onderwijs die met ziekte en rouw in aanraking komen, omgaan met rouw door middel van actuele theorie, verkennen van eigen verlieservaring, communicatie bij rouw, begrenzen en betekenis geven.

Nieuwe Plantage 28
2611 XJ
Delft
0158874168