Opleidingen details PAO Psychologie
Blended cursus DSM-IV naar DSM-5 voor kinderen en jeugdigen (ID nummer: 328643)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners10 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De DSM-5, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5e editieDe DSM-5, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5e editie), is wereldwijd de meest gebruikte methode voor classificatie van psychische stoornissen bij zowel volwassenen als kinderen en jeugdigen. De DSM kan een  belangrijke rol spelen bij zorgtoewijzing en toelaatbaarheidsbepaling in het (speciaal) onderwijs. In de cursus worden de belangrijkste veranderingen van DSM-IV naar DSM-5 besproken bij het klasseren van onder meer verstandelijke beperking, autismespectrum stoornis, angst- en stemmingsstoornissen, ADHD en gedragsstoornissen en overige stoornissen van de kinderleeftijd en adolescentie( DSM-IV). Je oefent aan de hand van de door de docent ingebrachte én eigen, casuïstiek met het klasseren van deze stoornissen.

Leerdoelen:

  • Kennis van de overwegingen die ten grondslag liggen aan de veranderingen in de DSM-5
  • de opbouw en de gebruiksregels van de DSM-5
  • de belangrijkste wijzigingen in de “DSM van IV naar 5” voor wat betreft de stoornissen die het meest voorkomen bij kinderen en jeugdigen
  • de (on)mogelijkheden van het omzetten van klasseringen van DSM IV naar DSM-5
  • de veranderingen en mogelijkheden in het classificeren van stoornissen bij kinderen en jeugdigen met een verstandelijke beperking

Na afloop van de cursus heb je zicht gekregen in:

  • de eisen die het klasseren met de DSM-5 stelt aan het diagnostisch proces
  • inzicht verkregen in de opbouw en de gebruiksregels van de DSM-5
  • kennis opgedaan van de DSM-5-criteria van autismespectrum stoornissen, angst- en stemmingsstoornissen, ADHD en gedrags- , trauma en stress gerelateerde stoornissen
  • inzicht verkregen in de bruikbaarheid van de DSM-5 bij zorgtoewijzing en toelaatbaarheidsbepaling in het onderwijs
  • vaardigheden ontwikkeld in het met de DSM-5 klasseren van cluster 4-stoornissen bij kinderen en jeugdigen

 

cursus
De DSM-5, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5e editieDe DSM-5, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5e editie), is wereldwijd de meest gebruikte methode voor classificatie van psychische stoornissen bij zowel volwassenen als kinderen en jeugdigen. De DSM kan een belangrijke rol spelen bij zorgtoewijzing en toelaatbaarheidsbepaling in het (speciaal) onderwijs. In de cursus worden de belangrijkste veranderingen van DSM-IV naar DSM-5 besproken bij het klasseren van onder meer verstandelijke beperking, autismespectrum stoornis, angst- en stemmingsstoornissen, ADHD en gedragsstoornissen en overige stoornissen van de kinderleeftijd en adolescentie( DSM-IV). Je oefent aan de hand van de door de docent ingebrachte én eigen, casuïstiek met het klasseren van deze stoornissen.
Nr. Doelstelling
1 Kennis van de overwegingen die ten grondslag liggen aan de veranderingen in de DSM-5
2 de opbouw en de gebruiksregels van de DSM-5
3 de belangrijkste wijzigingen in de “DSM van IV naar 5” voor wat betreft de stoornissen die het meest voorkomen bij kinderen en jeugdigen
4 de (on)mogelijkheden van het omzetten van klasseringen van DSM IV naar DSM-5
5 de veranderingen en mogelijkheden in het classificeren van stoornissen bij kinderen en jeugdigen met een verstandelijke beperking
6 Na afloop van de cursus heb je in zicht gekregen in:
de eisen die het klasseren met de DSM-5 stelt aan het diagnostisch proces
7 inzicht verkregen in de opbouw en de gebruiksregels van de DSM-5
8 kennis opgedaan van de DSM-5-criteria van autismespectrum stoornissen, angst- en stemmingsstoornissen, ADHD en gedrags- , trauma en stress gerelateerde stoornissen
9 inzicht verkregen in de bruikbaarheid van de DSM-5 bij zorgtoewijzing en toelaatbaarheidsbepaling in het onderwijs
10 vaardigheden ontwikkeld in het met de DSM-5 klasseren van cluster 4-stoornissen bij kinderen en jeugdigen
475
8
16
(voor) Titel Drs.

Voorletter(s)
M.H.B. (Marijke)
Achternaam
Jongbloed
Omschrijving


Drs. Marijke Jongbloed orthopedagoog en GZ-psycholoog, supervisor NVO. Zij heeft jarenlang ervaring opgedaan in de diagnostiek en indicatiestelling voor speciaal onderwijs en was tot voor kort werkzaam als coördinerend onderzoeker bij de Evaluatie- en Adviescommissie Passend Onderwijs.
10
Deze cursus is bestemd voor psychologen en pedagogen die willen leren hoe zij de DSM-5 als classificatie-instrument kunnen toepassen als aanvulling op eigen psychodiagnostiek of bij de beoordeling en gebruik van onderzoeksrapportage van derden. De nadruk ligt bij deze cursus op het gebruik van de DSM-5 bij de classificatie van kinderen en jeugdigen.
Korte beschrijving. Er wordt gewerkt met blended leren. Hierbij krijgt de cursist vier uur online onderwijs, waarbij presentaties en toetsing wordt gegeven. Ook is er ruimte voor discussie. Dit alles om de theoretische basis goed te hebben.
Daarna volgt een klassikale cursusdag van zes uur waarbij vier uur online onderwijs, waarin de theorie wordt verdiept en (vooral in kleine groepjes) geoefend wordt met de toepassing van de DSM.

Volledige beschrijving (voor de deelnemers) De cursus bestaat uit één bijeenkomst van zes klassikale uren, met voorafgaand vier online uren ter voorbereiding. Tijdens de online voorbereiding bekijkt de deelnemer al enkele theoriepresentaties. Bovendien worden er vragen gesteld om het begrip van de theorie te toetsen en wordt de deelnemer uitgedaagd dieper na te denken over de theorie middel van een online discussie.
De klassikale cursusdag is opgebouwd uit drie delen: interactieve presentaties over het gebruik van de DSM; ‘speeddaten’, waardoor deelnemers kennis maken met het gebruik van de DSM-5; integreren van de DSM-5 in de eigen werkpraktijk door middel van eigen casuïstiek.
De tijdsinvestering naast de cursusbijeenkomsten bedraagt naar schatting 10 uur. 4 uur voor de online leeromgeving, 6 uur voor het lezen van literatuur en het maken van de toetsingsopdracht na afloop van de cursusdag.
 
Bestand  
DSM blended literatuur.docx13-6-2018 17:0654 KB
Nee
nvt
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
5-11-2019
Tijd9:30 - 16:30
Locatie
OpmerkingenIncompany

18-4-2019
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

2-10-2018
Tijd8:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

PAO Psychologie richt zich op postacademisch onderwijs: vakinhoudelijke na- en bijscholing op het gebied van de gedragswetenschappen. Onze klanten zijn vooral professionals met een universitaire vooropleiding op dit gebied: psychologen, pedagogen, psychotherapeuten, psychiaters. Bij veel cursussen is de doelgroep breder en zijn ook psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, leerkrachten en begeleiders welkom.

 

Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
085-4879310