Opleidingen details Jeugdzorg Academie
Trauma en het handelen in de jeugdhulp 12+ (ID nummer: 328614)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie2121-9-2018 t/m 20-9-2021
K&J/OG opleiding - behandeling 721-9-2018 t/m 20-9-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek1421-9-2018 t/m 20-9-2021
K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie2021-9-2018 t/m 20-9-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving van de inhoud van de cursus:

Een aanzienlijk deel van de jongeren die aangemeld worden voor jeugdhulp zijn blootgesteld aan huiselijk geweld, kindermishandeling of andere traumatische ervaringen in het gezin. Dit hangt vaak samen met psychiatrische problematiek bij ouders. Het is belangrijk dat professionals inzicht hebben in de effecten van traumatische situaties op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en deze kennis kunnen gebruiken bij het maken van een analyse van de problematiek van de aangemelde jongeren en zijn gezin.

Specifiek zal in deze cursus stilgestaan worden bij posttraumatische stressreacties en de kwaliteit en de fase van traumaverwerking, de invloed van trauma op de gehechtheidsrelaties, mentaliseren, cognitieve schema’s en coping stijlen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de gezinsdynamiek en de effecten van opgroeien met ouders met psychiatrische problematiek.  

De jongeren en ouders hebben meestal niet zelf een hulpvraag op het gebied van diagnostiek en interventie bij trauma klachten, maar komen eerder binnen met een hulpvraag over bijvoorbeeld de gedragsproblemen van de jongeren. Daarom wordt in deze cursus ook veel aandacht besteed aan hoe je jongeren en ouders mee kunt nemen in dit proces. Hoe kun je ze meenemen in het opstellen van hypothesen over de aanwezigheid van traumaproblematiek?; hoe kun je cognitieve schema’s en de daarbij horende emoties bespreekbaar  maken en meenemen in het behandelplan van bijvoorbeeld een leefgroep, gezinshuis of school? Tot slot wordt stilgestaan bij de diverse behandelvormen en de fasering daarin.

Didactische opzet:

Er wordt gewerkt met een afwisselend lesprogramma. Er wordt begonnen met een stukje theorie en het neerzetten van een veilige groep en vervolgens wordt de vertaalslag gemaakt naar de eigen werkpraktijk door middel van een practicum waarin de toepassing van de theorie op eigen casuïstiek centraal staat.

  1. Leerdoelen:
  • De cursist heeft inzicht in de effecten van traumatische situaties op de ontwikkeling en gedrag en de kwaliteit en fase van traumaverwerking van  de jongeren en kan deze kennis meenemen in zijn of haar analyse van de problematiek.
  • De cursist is in staat verschillende schema’s te herkennen (bijv. domein onverbondenheid / afwijzing) en de relatie met copingsstijlen.
  • De cursist heeft inzicht in de samenhang tussen trauma, gehechtheid, cognitieve schema’s, emoties en copingsstijlen en kan deze kennis meenemen in zijn of haar analyse van de problematiek.
  • De cursist heeft kennis van de gezinsdynamiek in gezinnen met ouders met psychiatrische problematiek.
  • De cursist kan de jongeren en ouders meenemen richting een hypothese rondom traumaproblematiek.
  • De cursist kan schema’s bespreekbaar maken met jongeren en ouders en te integreren in het behandelplan
uitsluitend academici
Cursus
 Inleidend
12
20
ja
575
21
toetsing en evaluatie
Basispsycholoog en/of orthopedagoog
Bestand  
Brochure Trauma en handelen 12.pdf13-6-2018 14:121167 KB
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd09:30 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Organiseren en geven van trainingen voor jeugdzorg professionals.

Lindenstraat 47
2023 TC
Haarlem
Lindenstraat 47
2023 TC
Haarlem
06-19340492