Opleidingen details PAO Psychologie
Autismespectrumstoornissen bij kind en jeugd (ID nummer: 328151)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners30 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het herkennen van de gedragskenmerken bij een autismespectrumstoornis (ASS) én het begrijpen en spreken van de ‘autistische taal’ zijn cruciaal in het kader van de diagnostiek, de behandeling en begeleiding. In deze cursus leer je de vertaalslag maken van gedrag naar autistisch denken. Je oefent vaardigheden om bij een vermoeden van een ASS de juiste vragen aan ouders/verzorgers te stellen. Ook oefen je om observatie- en onderzoeksgegevens ten behoeve van de beeldvorming te analyseren. Verder is er in de cursus aandacht voor de veranderingen in de classificatie van ASS in de DSM-5, krijg je handreikingen en oefen je vaardigheden om een ASS beter te leren onderscheiden van andere ontwikkelings- en psychiatrische stoornissen.

Een goede beeldvorming biedt perspectief op een passende behandeling of begeleiding. In de cursus is hier ook aandacht voor. We staan stil bij de invloed van een ASS op het gezin en de wijze waarop een ouderbegeleider oudergericht kan werken. Daarnaast krijg je handreikingen voor behandeling (van co-morbiditeit of problemen in gedrag) en het trainen van vaardigheden.

Na afloop van deze cursus:

  • ben je in staat om gedragskenmerken van autismespectrumstoornissen bij kinderen en jeugdigen in de verschillende levensfasen te herkennen
  • ben je in staat de vertaalslag te maken van gedrag naar autistisch denken
  • beschik je over basiskennis en -vaardigheden om bij vermoeden van ASS de juiste vragen te stellen en kritisch te observeren en testgegevens (ook kwalitatief) te analyseren
  • beschik je over basiskennis om ASS te onderscheiden van andere ontwikkelings- en psychiatrische stoornissen bij kinderen en jeugdigen
  • beschik je over meer kennis en vaardigheden op het gebied van ouderbegeleiding en de specifieke inkleuring hiervan door de ASS bij het kind en/of de ouder(s)
  • beschik je over meer kennis en basisvaardigheden met betrekking tot diverse behandel- en trainingsmogelijkheden in relatie tot ASS

Voor uitgebreide informatie: https://pao.nl/cursus-autismespectrumstoornissen-bij-kind-en-jeugd/

cursus
De laatste jaren is het denken over autismespectrumstoornissen (ASS) enorm in beweging en veranderd. Dankzij wetenschappelijk onderzoek en dankzij de ervaringsverhalen van de mensen met een ASS zelf.

Een ASS zit veel meer aan de binnenkant en is regelmatig aan de buitenkant meer verborgen, zeker bij kinderen en jongeren met een goede intelligentie en bij meisjes. Om een ASS te herkennen en vast te kunnen stellen wordt daarom een meer genuanceerde kijk op de gedragskenmerken van ASS gevraagd. Waarbij kennis over de verscheidenheid en meer subtiele uitingsvormen, inclusief de verschillen tussen jongens en meisjes, en de impact van camoufleren een belangrijke basis vormen. Ook om op een andere manier vragen te kunnen stellen waarmee belangrijke informatie voor de (differentiaal) diagnostiek kan worden verkregen.

Daarbij zorgt het kennen van de onderliggende cognitieve modellen bij ASS voor een beter begrip van binnenuit, zowel voor de persoon met een ASS zelf als voor zijn of haar omgeving. Inmiddels kennen we naast de meer traditionele modellen als Theory of Mind en Centrale Coherentie ook nieuwe cognitieve modellen als de Predictive Coding Theorie en HIPPEA.

Het zijn deze nieuwe, meer genuanceerde en verdiepende inzichten over ASS die leiden tot andere visies over passende interventies en die (nieuw) perspectief bieden voor kinderen en jongeren met een ASS en hun gezinnen. Zo is in de behandeling en begeleiding meer het accent komen te liggen op het van binnen naar buiten werken: van inzicht geven in ASS en de eigen identiteitsontwikkeling naar het behandelen van co-morbide stoornissen en leren van (sociale en communicatieve) vaardigheden. En is er steeds meer aandacht voor welbevinden en emotionele draagkracht.

Naast behandeling of begeleiding van het individu is het belangrijk om in de behandeling tegelijkertijd oog te hebben voor het gezin en het perspectief van de ouders. Een ASS treft namelijk niet alleen het kind, maar het hele gezin. Soms is sprake van een ouder of ouders met een ASS, wat zowel het opvoederschap als de ouderbegeleiding op een eigen wijze zal inkleuren.

In deze cursus komen alle genoemde thema’s aan bod. Met de nieuw opgedane kennis en vaardigheden op het gebied van de beeldvorming, diagnostiek, behandeling en begeleiding kun jij vervolgens hét verschil maken voor kinderen en jongeren met een ASS en voor hun omgeving.

Na afloop:
Ben je in staat om meer verdiepend en genuanceerd naar ASS te kijken.
Beschik je over state of the art kennis op het gebied van ASS.
Ben je in staat om gedragskenmerken van ASS bij kinderen en jongeren in de verschillende levensfasen te herkennen.
Ben je in staat om ‘de juiste vragen te stellen’ ten behoeve van de (differentiaal) diagnostiek bij (vermoeden van) ASS .
Ben je in staat om meer afgewogen en onderbouwd keuzes te maken in het kader van een diagnostisch onderzoek bij vermoeden van een ASS.
Ben je in staat om ‘de juiste vragen te stellen’ in de behandeling en begeleiding van ASS, waarmee je autistisch gedrag beter kunt verstaan, meer onderbouwd keuzes kunt maken bij het bepalen van je interventies en gerichter je behandeldoelen kunt formuleren.
Heb je meer oog voor de ‘collaborative approach’ en het ouderperspectief in de begeleiding van ouders en gezinnen met een ASS.
1000
8
16
Birgitta Kox is klinisch pedagoog, GZ-psycholoog (BIG) en Orthopedagoog-Generalist (BIG en Kwaliteitsregister NVO).
Al sinds 1989 is zij werkzaam in de ambulante GGz, gericht op kinderen, jongeren en volwassenen met een (vermoeden van) autismespectrumstoornis (ASS) en hun gezinnen. Binnen de ambulante setting heeft ze, gericht op ASS, diverse functies vervuld: ze is jarenlang programmaleider ASS geweest en heeft in een derde lijns-GGZ instelling gewerkt.
Sinds 2014 werkt ze vanuit haar eigen praktijk, om haar ASS expertise breder, dynamischer en autonomer in te kunnen zetten.
Naast diagnostiek en behandeling biedt ze consultatie aan cliënten en collega-professionals en geeft ze supervisie aan psychologen/pedagogen in opleiding tot GZ-psycholoog. Ook verzorgt ze diverse cursussen en lezingen, deels samen met ervarings- en familiedeskundigen.
Verder is ze al jarenlang als consulent verbonden aan het Centrum voor Consultatie en Expertise en is ze lid van de kerngroep van het Female Autism Network of the Netherlands (FANN). Ten slotte is Birgitta op vrijwillige basis betrokken (geweest) bij een woonproject en een Aut Café voor volwassenen met een ASS.
27
Psychologen en pedagogen werkzaam in onder andere de gespecialiseerde GGz, basis GGz, jeugdhulp (niet GGz), jeugdbescherming, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, onderwijs of het sociale domein (bijvoorbeeld wijkteam).
Ter voorbereiding op de cursusdagen lees je literatuur, beantwoord je zelftest- en discussievragen, bereid je eigen casuïstiek voor én blik je terug op dat wat je geleerd hebt tijdens de vorige cursusdag. Bovendien stel je, om jouw eigen focus tijdens de cursus te bepalen, ter voorbereiding op de eerste cursusdag, jouw persoonlijke leerdoelen op.
De cursusdagen kennen een herkenbare opbouw, waarin theorie en praktisch bezig zijn elkaar afwisselen. We nemen je mee door de theorie door middel van interactieve inleidende presentaties geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en beeldmateriaal. Daarna gaan we, in subgroepen of plenair, oefenen met dat wat uit de theorie bleek. Dit doen we altijd aan de hand van casuïstiek, die veelal door jou zelf wordt ingebracht.
Houd rekening met een tijdsinvestering van ongeveer 7-8 uur per cursusdag, inclusief literatuurstudie en online opdrachten.
 
Bestand  
ASS Publieksinfo 2023.docx19-10-2023 14:4519 KB
Nee
nvt
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
3-10-2024 t/m 21-11-2024
Tijd9:30 - 16:30
Locatie Nederland (NL) (Toon kaart)
Opmerkingendag 1,2 en 4 zijn online. dag 3 is in Utrecht.

28-8-2024 t/m 9-10-2024
Tijd9:30 - 16:30
LocatieIncompany (NL) (Toon kaart)

24-1-2024 t/m 13-3-2024
Tijd10:00 - 17:00
Locatie Nederland (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDag 2 is niet online: La Vie Utrecht

3-11-2023 t/m 15-12-2023
Tijd10:00 - 17:00
LocatieNederland (NL) (Toon kaart)

22-3-2023 t/m 10-5-2023
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

1-11-2022 t/m 13-12-2022
Tijd10:00 - 17:00
Locatie Nederland (NL) (Toon kaart)

24-5-2022 t/m 5-7-2022
Tijd10:00 - 17:00
LocatieIncompany (NL) (Toon kaart)

22-12-2021 t/m 9-2-2022
Tijd10:00 - 17:00
Locatie Nederland (NL) (Toon kaart)

2-11-2021 t/m 30-11-2021
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

7-6-2021 t/m 5-7-2021
Tijd10:00 - 17:00
Locatie Nederland (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenvolledig online cursus

2-3-2021 t/m 13-4-2021
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

3-11-2020 t/m 1-12-2020
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

1-9-2020 t/m 29-9-2020
Tijd10:00 - 17:00
LocatieIncompany (NL) (Toon kaart)

3-3-2020 t/m 31-3-2020
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

6-11-2019 t/m 4-12-2019
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

9-11-2018 t/m 7-12-2018
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

PAO Psychologie richt zich op postacademisch onderwijs: vakinhoudelijke na- en bijscholing op het gebied van de gedragswetenschappen. Onze klanten zijn vooral professionals met een universitaire vooropleiding op dit gebied: psychologen, pedagogen, psychotherapeuten, psychiaters. Bij veel cursussen is de doelgroep breder en zijn ook psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, leerkrachten en begeleiders welkom.

 

Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
085-4879310