Opleidingen details Leyden Academy on Vitality and Ageing
Succesvolle interventies voor vitale ouderen (ID nummer: 328129)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Oefentherapeuten - Scholing 2528-9-2018 t/m 28-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Doel: Na de cursus is de cursist in staat om met kennis over leefplezier, gedragsverandering en co-creatie interventies beter af te stemmen op wat er daadwerkelijk toe doet voor de oudere cliënt. Daardoor kan er een positieve bijdrage worden geleverd aan de kwaliteit van leven van de oudere cliënt. Daarnaast heeft de cursist in co-creatie met ouderen een eerste plan voor de ontwikkeling en / of implementatie van een interventie gemaakt.

Globale inhoud: Mensen worden ouder, de bevolking vergrijst en het zorggebruik neemt toe met de leeftijd. Dat betekent dat de therapeut steeds meer oudere patiënten in haar/zijn praktijk en zorginstelling tegenkomt. Maar waar liggen kansen voor vitaal en gezond oud worden? Wat vinden ouderen belangrijk in hun leven? Wat motiveert hen om gezond en vitaal te blijven? Als zorgverlener is de therapeut opgeleid om de focus te leggen op de zorgbehoefte van ouderen. Maar wat zijn hun wensen, verlangens en ambities? En wat zorgt voor leefplezier? Met antwoorden op deze vragen kan de therapeut individuele en groepsinterventies implementeren die beter aansluiten bij wat er voor de oudere toe doet en waar de oudere gelukkig van wordt. De cursus/post-HBO training ‘Succesvolle interventies voor vitale ouderen’ bestaat uit twee klassikale lesdagen in Leiden in combinatie met online cursusmateriaal. In de cursus/training wordt gebruik gemaakt van hoorcolleges, brainstorms, kennisquizzen, individuele en werkgroepopdrachten, coaching, expert- en ouderenpanels en pitches door de deelnemers zelf. Tijdens de cursus/training komen de volgende punten aan bod:
- focus op leefplezier (uitgaande van wensen en ambities van ouderen)
- positieve gezondheid, vitaliteit en preventie
- mindshift van een etic naar een emic perspectief
- leefstijl en gedragsverandering in de fysieke en sociale omgeving (met o.a. nudging, priming en affordances)
- eigen regie (met o.a. zelfmanagement, zelforganisatie en zelfzorg)
- co-creatie tussen de therapeut en ouderen
Al deze elementen komen terug in de grote opdracht, die tussen de twee klassikale lesdagen wordt uitgevoerd. Daarvoor hebben de deelnemers een maand de tijd. De opdracht is om in co-creatie met ouderen een innovatieve interventie te ontwikkelen. Op de tweede lesdag wordt deze interventie voorgelegd aan een expertpanel en gepresenteerd tijdens een Dragon’s Den setting. Ter inspiratie worden gedurende de lunches van beide lesdagen hoorcolleges verzorgd over beeldvorming rondom ouderen, Customer Journey en het Value Proposition Canvas. Ten slotte, de cursisten wordt de mogelijkheid geboden een bezoek te brengen aan een van de Vitality Clubs: ouderen die iedere doordeweekse dag een uur buiten sporten zonder professionele begeleiding, maar met peer-coaching. 

Cursus
 EN - Ergotherapeuten
 VvOCM - Oefentherapeuten Cesar / Oefentherapeuten Mensendieck
Hoofddoel: Na de cursus is de cursist in staat om met kennis over leefplezier, gedragsverandering en co-creatie interventies beter af te stemmen op wat er daadwerkelijk toe doet voor de oudere cliënt. Daardoor kan er een positieve bijdrage worden geleverd aan de
kwaliteit van leven van de ouderecliënt. Daarnaast heeft de cursist in co-creatie met ouderen een eerste plan voor de ontwikkeling en / of implementatie van een interventie gemaakt.
Subdoelen:
- De cursist herkent en erkent de eigen sterke en zwakke punten in het dossier in relatie tot leefplezier van de cliënt.
- De cursist kent en begrijpt: het persoonsgerichte-zorgmodel van McCormack en McCrane; het positieve-activiteitenmodel van Lyubomirsky en Layous; de disability paradox. De cursist kan in zijn dagelijkse praktijk: zijn nieuwe blik op ouder worden met het vitaliteitsconcept beschrijven; bewust handelen vanuit een emic perspectief (itt een etic perspectief); de eigen regie van de oudere cliënt ondersteunen; manieren toepassen om meer te focussen op leefplezier van de oudere cliënt.
- De cursist kent en begrijpt: de invloed van de fysieke en sociale omgeving op (gezondheids)gedrag. De cursist kan: de verschillen tussen de twee beslissystemen volgens de Dual Process theorie beschrijven; de achterliggende principes van nudging, priming en affordances benoemen en deze technieken toepassen in beweeginterventies; gedragsveranderingsmodellen (zoals het doenvermogen) toepassen.
- De cursist kent en begrijpt de huidige beeldvorming rondom (migranten) ouderen en hoe deze beeldvorming is gewijzigd in de loop der tijd.
- De cursist kent en begrijpt de principes van peer-coaching en zelf-organisatie.
- De cursist kan gebruik maken van de technieken voor Customer Journey en Value Proposition Canvas.
- De cursist kent: voorbeelden van succesvolle co-creatie en implementatie projecten in de zorg; voorbeelden voor financiering en werving voor (preventieve) beweegprogramma’s voor ouderen.
- De cursist kent: de kansen voor vitaal en gezond oud worden; het belang en nut van co-creatie met doelgroep; methoden voor co-creatie met doelgroep; creatieve technieken voor co-creatie; de niveaus van co-creatie. De cursist kan: in groepen ouderen verduidelijken wat de wensen, verlangens en ambities van ouderen zijn; creatieve methoden inzetten om met de doelgroep te brainstormen / komen tot ideeën voor een therapeutische interventie om het leefplezier van ouderen te vergroten.
- De cursist brengt de geoefende lesstof in praktijk en bedenkt, co-creëert en ontwikkelt een nieuwe interventie, samen met ouderen. De cursist heeft daarbij: met beroepsgenoten, maar vooral met ouderen een bijdrage geleverd aan het maatschappelijke debat over gezondheid, hulpbehoevendheid, gezondheidszorg en therapeutische hulpverlening; de mogelijkheden onderzocht voor goede toegankelijkheid van zorg, ook buiten de gebaande paden; op innoverende wijze, met het betrekken van de cliënt, nieuwe vormen van therapeutische zorg onderzocht; met beroepsgenoten en ouderen ideeën voor financiering en werving voor (preventieve) programma’s voor ouderen onderzocht.
Prof. dr. Joris Slaets
Dr. Arlette Hesselink
Dr. Leontien van Wely
Dr. Jolanda Lindenberg
Marie-Louise Kok
Dr. Lex van Delden
16
17
475
Kosten:
Deelname aan de cursus 'Succesvolle interventies voor vitale ouderen' kost 475 euro per deelnemer inclusief koffie, thee, lunch en netwerkborrel.
Betalings- en annuleringsvoorwaarden:
Leyden Academy is als leerinstelling vrijgesteld van btw. Na inschrijving ontvangt u van Leyden Academy een factuur. Het is altijd mogelijk om een vervangende collega in uw plaats te laten deelnemen indien u ons hierover informeert. U kunt zonder bijkomende kosten annuleren tot tien werkdagen voor aanvang van de cursus. Helaas is restitutie daarna niet meer mogelijk. Voor werkgevers zijn zakelijke scholingskosten fiscaal aftrekbaar. Voor particulieren zijn scholingskosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daarbij geldt een drempelbedrag van 250 euro.
Tijd09:00 - 17:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Als kennisinstituut verricht Leyden Academy wetenschappelijk onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen gericht op vitaliteit en veroudering. We vinden het daarbij belangrijk dat de kennis die we opdoen, zijn weg vindt naar het dagelijks leven van oudere mensen. Hoe kunnen wetenschappelijke inzichten in de praktijk worden toegepast en hoe kan maximale toegevoegde waarde voor oudere mensen en de samenleving worden behaald?

Leyden Academy is betrokken bij diverse praktijkprojecten en programma’s, we ontwikkelen concepten en leggen die vast in blauwdrukken en scholingspakketten, waarmee onze partners op grotere schaal aan de slag kunnen. Tot slot dragen we onze visie en inzichten over in onderwijsprogramma’s voor uiteenlopende doelgroepen.
Rijnsburgerweg 10
2333 AA
Leiden
071-5240960