Opleidingen details PAO Psychologie
Cognitieve gedragstherapie op maat, gericht op kinderen, jeugdigen en volwassenen (ID nummer: 327442)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners30 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Bij cliënten met complexe of ernstige problematiek – zoals vaak voorkomt in de specialistische GGZ- is het volgen van een standaard behandelprotocol lang niet altijd afdoende. Vaak is een behandeling ‘op maat’ nodig. In deze vervolgcursus cognitieve gedragstherapie krijg je vaardigheden aangereikt zodat je cliënten met complexe of ernstige problemen op maat kan behandelen en waar nodig gemotiveerd kan afwijken van protocollen. Om een behandelingsstrategie op maat te onderbouwen word je vertrouwd met het N=1 design. Deze kennis kun je ook in het vervolg van je opleiding tot cognitief gedragstherapeut VGCt goed gebruiken (de N=1 studie is namelijk een verplicht onderdeel van de opleiding).

Een bijzonder kenmerk van deze cursus is de aandacht voor het gebruik maken van wetenschappelijke kennis in de therapiepraktijk. Je leert onder meer hoe je gericht literatuur kunt zoeken in antwoord op je onderzoeksvragen.

De modellen in de cursus hebben betrekking op angst, dwang en traumagerelateerde stoornissen.

Theorie, demonstraties en casuïstiek zijn toepasbaar en gericht op zowel volwassenen als  kinderen en jeugdigen.

Doel

In de cursus wordt aandacht besteed aan competenties uit de zeven deelcompetenties zoals onderscheiden in het competentieprofiel van de cognitief gedragstherapeut. (Competentieprofiel cognitief gedragstherapeut)

Aan het eind van de cursus:

  • Kennen de cursisten huidige cognitieve theorieën en modellen.
  • Beheersen de cursisten de vaardigheden om het gedragstherapeutisch proces goed aan te houden bij het opzetten en uitvoeren van een behandeling.
  • Weten de cursisten hoe gebruik te maken van meetinstrumenten, zowel ten behoeve van diagnostiek als ten behoeve van het evalueren van interventies
  • Kunnen de cursisten relevante vraagstelling formuleren bij casuïstiek en deze beantwoorden middels een efficiënte literatuurreview.
  • Hebben de cursisten uitgebreide kennis van de theoretische modellen bij angst en dwang en de verschillende behandelmodellen
  • Hebben de cursisten uitgebreide kennis van de theoretische modellen bij trauma gerelateerde stoornissen en de verschillende behandelmodellen

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Consultatieve PsychiatrieVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
cursus
Deze cursus is bedoeld voor gedragstherapeuten in opleiding en andere gedragstherapeuten die hun kennis van de cognitieve gedragstherapie en het therapeutisch proces willen verdiepen. Doelstelling van deze cursus is dat de cursisten gericht competenties aangereikt krijgen die passen bij de fase waarin de basisvaardigheden en principes van het protocollair werken al zijn verworven. De cursist krijgt vaardigheden aangereikt zodat hij waar nodig gemotiveerd kan afwijken van protocollen. De aangereikte theorie, demonstraties en casuïstiek zijn toepasbaar en gericht op zowel volwassenen als op kinderen.

Doelstelling
In de cursus wordt aandacht besteed aan competenties uit de zeven deelcompetenties zoals onderscheiden in het competentieprofiel van de cognitief gedragstherapeut. (Competentieprofiel cognitief gedragstherapeut)
Aan het eind van de cursus…
1 Ken je huidige cognitieve theorieën en modellen.
2 Beheers je de vaardigheden om het gedragstherapeutisch proces goed aan te houden bij het opzetten en uitvoeren van een behandeling.
3 Weet je hoe gebruik te maken van meetinstrumenten, zowel ten behoeve van diagnostiek als ten behoeve van het evalueren van interventies
4 Kun je relevante vraagstelling formuleren bij casuïstiek en deze beantwoorden middels een efficiënte literatuurreview.
5 Heb je uitgebreide kennis van de theoretische modellen bij angst en dwang en de verschillende behandelmodellen
Heb je uitgebreide kennis van de theoretische modellen bij trauma gerelateerde stoornissen en de verschillende behandelmodellen
1995
8
18
Drs.
A.J. (Angeline)
Smeltink
Angeline is VGCt-therapeut. BIG geregistreerd psychotherapeut en GZ-psycholoog. Supervisor en leertherapeut voor de VGCt en NVP. Werkzaam in eigen praktijk en binnen de forensische psychiatrie. Lid ethische commissie van het NIP sinds eind 2017. Geeft supervisorentrainingen en basis- en vervolgcursussen Cognitieve en Gedragstherapie

Drs.
A.J. (Angeline)
Smeltink
Angeline is VGCt-therapeut. BIG geregistreerd psychotherapeut en GZ-psycholoog. Supervisor en leertherapeut voor de VGCt en NVP. Werkzaam in eigen praktijk en binnen de forensische psychiatrie. Lid ethische commissie van het NIP sinds eind 2017. Geeft supervisorentrainingen en basis- en vervolgcursussen Cognitieve en Gedragstherapie
54
Psychologen, pedagogen, psychotherapeuten die in de praktijk werkzaam zijn in de hulpverlening aan kinderen, jeugdigen of volwassenen en die een VGCt-geaccrediteerde basiscursus cognitieve gedragstherapie met goed gevolg hebben afgerond.
Korte inleidingen door de docenten worden afgewisseld met discussie, bekijken en bespreken van videomateriaal, demonstratie van technieken door de docenten, rollenspellen en praktische oefeningen. We maken gebruik van videofeedback: cursisten brengen eigen casuïstiek in op video / DVD en geven/krijgen daarover feedback. Hierbij maken we gebruik van competentieformulieren die geënt zijn op de specifieke techniek. De eerste bijeenkomst is gericht op een verdieping van de algemene theorie en basiskennis ten aanzien van cognitieve therapie. Vanaf bijeenkomst 2 wordt de toepassing van cognitieve gedragstherapie op specifieke stoornissen behandeld, worden technieken gedemonstreerd en geoefend.
Video/dvd-materiaal afkomstig van o.a. Wrigt, Basko and Thase (WBT), Remco van der Wijngaart en Reinier Kreutzkamp (WK)

Binnen dit cursusblok toetsen we op een aantal manieren:
- Literatuur toets/opdracht.
- Video-feedback/Eindtoets (half uur per cursist).
N.B. de eindtoets is een video/DVD van de cursist waarbij de cursist één techniek die in de cursus aan bod is gekomen demonstreert.

Toelichting eindopdracht:
- Maak twee opnames van een interactie met een cliënt (dezelfde).
- Kies zelf in welke fase van het gedragstherapeutisch proces je de opname wilt maken.
- Schrijf een korte reflectie aan de hand van de opnames over je werkwijze, waarbij je zowel technische als procesaspecten in ogenschouw neemt.
 
Bestand  
GITP PAO - Draaiboek CGCP 2019.doc5-9-2018 15:15429 KB
Nee
nvt
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
13-3-2019 t/m 3-7-2019
Tijd9:30 - 16:30
Locatie
OpmerkingenIncompany

16-1-2019 t/m 22-5-2019
Tijd09:30 - 17:45
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

PAO Psychologie richt zich op postacademisch onderwijs: vakinhoudelijke na- en bijscholing op het gebied van de gedragswetenschappen. Onze klanten zijn vooral professionals met een universitaire vooropleiding op dit gebied: psychologen, pedagogen, psychotherapeuten, psychiaters. Bij veel cursussen is de doelgroep breder en zijn ook psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, leerkrachten en begeleiders welkom.

 

Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
085-4879310