Opleidingen details RINO Groep Utrecht

Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen (ID nummer: 327428)
Cursus afgewezen!
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)

Met neuropsychologisch onderzoek ga je de relatie na tussen het gedrag en de werking van de hersenen. In deze cursus maak je kennis met een aantal diagnostische tests voor kinderen en jeugdigen. Je leert hoe je een neuropsychologische testbatterij samenstelt en hoe je de uitslagen interpreteert. Je oefent met het vertalen van de classificatie van neuropsychiatrische ontwikkelingsstoornissen naar de praktijk van school en thuis.

 

Neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen. Door middel van een neuropsychologisch onderzoek probeert men inzicht te krijgen in het functioneren van het kind en onderzoekt vaardigheden, zoals het geheugen en de aandachtsfuncties. Daarnaast wordt gekeken naar taal, waarneming, de planningsfunctie en naar de strategieën die het kind gebruikt. De bedoeling van een neuropsychologisch onderzoek is om inzicht te krijgen in het profiel van denkfuncties en vaardigheden en ook in de beleving van het kind.

 

Doel
Na de cursus:

  • Heb je inzicht in verbanden tussen hersenen en gedrag.
  • Kun je aangeven in welke gevallen neuropsychologisch onderzoek geïndiceerd is.
  • Weet je wat nodig is voor neuropsychologische diagnostiek.
  • Kun je een intelligentieprofiel beoordelen met als doel aanvullend neuropsychologisch onderzoek.
  • Je leert een testbatterij samenstellen en krijgt inzicht in wat de diverse neuropsychologische tests meten en hoe deze geïnterpreteerd moeten worden.
  • Je leert een vertaalslag maken naar de classificatie van neuropsychiatrische ontwikkelingsstoornissen en naar de praktijk op school en thuis.
  • Tevens is er in de cursus veel aandacht voor casuïstiek, die zelf wordt ingebracht.

De laatste bijeenkomst zal voornamelijk bestaan uit reflectie op de toets en biedt de mogelijkheid van verdieping. De geleerde kennis maar vooral de toegepaste vaardigheden in de neuropsychologische onderzoeken zijn daarbij uitgangspunt.

(Ortho)pedagogen, orthopedagogen-generalist en (Gz-) en klinisch (neuro-)psychologen die werkzaam zijn in de jeugdzorg of kinder- en jeugdpsychiatrie.
 Inleidend
9
15
ja
 Ja
 Ja
Hoofdniveau
Jeugd
Tijd13:00 - 20:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe laatste ledag is tot 17.00 uur

Tijd13:00 - 20:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe laatste lesdag is tot 17.00 uur

Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50
Selecteer een bestand aub.