Opleidingen details RINO Amsterdam

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Behandeling van zedendelinquenten up to date (ID nummer: 327068)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Nascholingscursus - contacturen616-1-2019 t/m 15-1-2022

Behandeling van zedendelinquenten up to date

(behandeling als psychotherapeutische onderneming)

Uit klinische ervaring, theorievorming en onderzoek komen twee routes naar voren die een verklaring bieden voor seksueel grensoverschrijdend gedrag: de route van intimiteitstekorten en de route van problemen met zelfregulatie. Deze routes zijn te vinden bij alle cliënten met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De gehechtheidstheorie onderbouwt het idee dat een deel van de zedendelinquenten hun relationele problemen compenseren met seksueel misbruik ter bevrediging van hun intimiteitsbehoefte. De zelfregulatietheorie stelt dat zedendelinquenten op basis van hun ongunstige kindertijd- en jeugdervaringen tekort schieten in hun zelfregulatie waardoor zij voor hun problemen in het dagelijks leven verkeerde oplossingen zoeken in seksuele activiteiten, maar in meer of mindere mate ook andere activiteiten als middelenmisbruik, crimineel gedrag, overmatig eten enzovoort, om hun verstoord gevoel van evenwicht te herstellen.
In deze cursus staan beide etiologische routes centraal. Binnen het kader van het Risk-Need-Responsivity model, worden de dynamische risicofactoren (de needs), vallend onder deze twee routes, kritisch onderzocht en worden handvatten geboden voor diagnostiek en behandeling. De volgende onderdelen komen daarbij aan bod: delictanalyse, cognitieve factoren die aan delictpleging bijdragen, sociale en relationele vaardigheden, emotie-en algemene zelfregulatie, seksualiteit.
 
De nadruk in deze cursus ligt vooral op therapeutvaardigheden binnen het kader van goed psychologisch handelen. In contrast met de huidige praktijk, waar vermindering van risico op recidive het hoofddoel is, staan in deze cursus de problemen van cliënten centraal. De behandeling gaat niet alleen over risico maar over het ontwikkelen en bevorderen van gezond sociaal en seksueel functioneren en het verbeteren van iemands zelfregulatie. Daarbij wordt niet uitgegaan van een algemeen aanbod van vaardigheidstraining geldend voor alle zedendelinquenten maar van een individueel opgesteld programma gebaseerd op holistische theorie en functieanalyse. Er wordt rekening gehouden met het feit dat over het algemeen cliënten aan het begin van de behandeling niet gereed genoeg zijn om deel te nemen en in veel gevallen gebukt gaan onder schaamte- en schuldgevoelens. Aandacht wordt daarom besteed aan hoe cliënten te valideren, het zelfinzicht te vergroten en te motiveren tot gedragsverandering.

Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 hulpvraag en behandeldoel
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 terugvalpreventie
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
 voorlichting over ziektebeeld en behandeling
academici en HBO-ers
Cursus
 Verdiepend
8
20
ja
245
6
toetsing en evaluatie
N.v.t.
Bestand 
798 publiek.docx13 KB
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO Amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al bijna twintig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803
Selecteer een bestand aub.