Opleidingen details RINO Groep Utrecht

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Trauma en gehechtheidproblematiek bij volwassenen (ID nummer: 326592)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
NVRG - Nascholingscursus627-9-2018 t/m 26-9-2021

Aan de basis van gezond psychisch functioneren ligt het vermogen om op adequate wijze emoties te kunnen reguleren, zowel in interactie met de externe wereld als met de eigen innerlijke belevingen. Neurobiologisch onderzoek over de laatste decennia laat zien hoe vroege hechtingsrelaties cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de structuren in het brein die ten grondslag liggen aan dit vermogen. Heftige emotionele reacties bij mensen met ernstig trauma in hun voorgeschiedenis kunnen een zware wissel trekken op de therapeutische behandelrelatie. Tegelijk wijst onderzoek uit dat een succesvolle psychotherapeutische behandeling in belangrijke mate bepaald wordt door de kwaliteit van de relatie tussen cliënt en psychotherapeut. In dit verband staat het vermogen van de therapeut om, evenals een veilige ouder, sensitief te zijn voor een breed scala aan heftige emoties zonder zelf ontregeld te raken centraal. Hierbij is gebleken dat ook de gehechtheidervaringen en aangeleerde coping strategieën van de therapeut zelf een cruciale rol spelen bij de wijze waarop hij de emotionele reacties, zowel van zijn patiënten als van zichzelf, leert verdragen en containen. Evenals bij de patiënt is aandacht voor lijfelijke reacties, die in eerste instantie zich afspelen als ‘automatische piloot’ buiten het bewustzijn om, van groot belang.

Doelen
U raakt vertrouwd met gehechtheidtheorieën en hun belang voor de therapeutische relatie, zowel waar het om de patiënt als om uzelf gaat.
U krijgt inzicht in het belang van vroeg trauma en hechtingervaringen bij psychische disfunctioneren in het volwassen leven.
U krijgt inzicht in de dynamiek van gehechtheidsrelaties binnen gezinnen en in de gevolgen hiervan voor de hechtingsstijlen van kinderen.
U krijgt inzicht in de gevolgen van vroeg trauma op het gebied van neurobiologie.
U verwerft inzichten, ervaringen en technieken die het behandelen van mensen met ernstig trauma in hun voorgeschiedenis kan faciliteren.
U wordt zich meer bewust van impact van de emotionele reacties van uw patiënten op de uzelf als therapeut, en u krijgt handvatten aangereikt hoe hier mee om te gaan.

Beroepsgroep
NIP-Eerstelijnspsychologie NIP
uitsluitend academici
Cursus
 Inleidend
 Verdiepend
9
12
ja
855
18
toetsing en evaluatie
Gz-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en systeemtherapeuten.
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50
Selecteer een bestand aub.