Opleidingen details SmartEducation - MovingSmart BV
SMARTEDUCATION : Chronische pijn, centrale sensitisatie en de rol van educatie - Prof Jo Nijs & Prof Mira Meeus (ID nummer: 326583)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk1327-9-2018 t/m 26-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Chronische pijn, centrale sensitisatie en de rol van educatie: breinschool ter vervanging van rugschool?

Docenten : Prof. dr. Jo Nijs, Prof. dr. Mira Meeus & dra. Margot De Kooning.

Doelstelling van de cursus : 

De laatste tijd zijn er heel wat nieuwe inzichten ontstaan m.b.t. pijn en chronische pijn, en die hebben een ware hype ontketend in nieuwe behandelmethodes voor pijnpatiënten. De kinesitherapeut neemt hierin internationaal het voortouw, met implementatie van deze neurowetenschappelijke inzichten in de dagelijkse praktijk. Deze tweedaagse scholing maakt u als therapeut op toegankelijke en praktijkgerichte wijze vertrouwd met die nieuwe inzichten, inclusief de wijze waarop ze in de praktijk worden toegepast. 

De recente neurowetenschappelijke inzichten laten ons toe de complexe chronische pijnproblematiek, zoals die vaak in de kinesitherapiepraktijken en revalidatiecentra gezien worden, goed te begrijpen, alsook om er gedegen mee aan de slag te gaan in de therapie. Sleutel tot een effectieve therapie voor chronische pijnpatiënten is dat niet alleen de therapeut, maar ook de patiënt goed begrijpt waarom die pijn zo hardnekkig is en vanwaar die afkomstig is. Dit deel van de behandeling wordt pijneducatie genoemd en dat is één van de kerndoelen van deze scholing. Cursisten zullen op het einde van de tweedaagse scholing met pijneducatie aan de slag kunnen. Dit is net een bijzonder leuk en steeds weer verrassend onderdeel van de revalidatie bij chronische pijnpatiënten, waardoor therapeuten meer plezier beleven aan hun werk met deze vaak moeilijke doelgroep. Pijneducatie is een goed onderbouwde therapie voor chronische pijnpatiënten, met aangetoonde therapeutische effecten bij lage rugpijn, nekpijn, whiplash, fibromyalgie, pre-operatieve rugpatiënten en CVS. Maar eigenlijk is pijneducatie bruikbaar bij zowat iedere chronische pijnpatiënt.

De cursus bestaat uit een goede mix tussen theorie en praktijk (skills training met casuïstiek, demonstraties en begeleide vaardigheidstraining). Naast de pijneducatie worden de cursusdeelnemers ook geschoold in hoe ze de pijneducatie optimaal kunnen koppelen met andere werkzame onderdelen van hun behandeling, zoals oefentherapie, graded activity en stress management. De deelnemers leren snel dat ze met al deze verrichtingen eerder het brein dan de spieren of gewrichten van hun patiënten behandelen. Zo evolueren we in de revalidatie van klassieke rug- en nekscholen naar ware breinscholen…

Doelgroep van de cursus : Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten en artsen. [Jo nijs]

Inbegrepen : Syllabus, lunchbuffet en koffiepauzes.

Jo Nijs onderzoekt en doceert aan de Vrije Universiteit Brussel over de wisselwerking tussen pijn en lichaamsbeweging  en de rol van het centraal zenuwstelsel bij (het onderhoudenvan) pijn. Hij is bezieler van de internationaal gerespecteerde onderzoeksgroep Pain in Motion. Hij werkt tevens als kinesitherapeut/manueel therapeut in het UZ Brussel met chronische pijn. Hij is tevens auteur van het boek ‘Pijneducatie’.

Mira Meeus is hoofddocent Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen. Zij maakt deel uit van de onderzoeksgroep “Pain in Motion”, die wetenschappelijk onderzoek uitvoert naar (revalidatie van) chronische pijn en chronische vermoeidheid en spitst zich voornamelijk toe op endogene pijninhibitie bij patiënten met chronische pijn.

Dra. Margot De Kooning is doctoraatsonderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen en maakt deel uit van de Pain in Motion onderzoeksgroep. Ze is geïnteresseerd in de rol van centrale pijnverwerkingsmechanismen en huninteractie in chronische pijn met een focus op chronische whiplash klachten. Naast haar werk in onderzoek heeft ze ook ervaring met de kinesitherapeutische behandeling van chronische pijn en dit in verschillende medische settings

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Bestand  
programma keurmerk.docx25-7-2018 18:2628 KB
Hoofdniveau
Centraal Neurologisch
Musculo Skeletaal Rug
Musculo Skeletaal bovenste extremiteiten
Musculo Skeletaal onderste extremiteiten
Psychosomatisch
27-9-2018 t/m 28-9-2018
Tijd09:00 - 17:00
LocatieMechelen (BE) (Toon kaart)
Opmerkingenhttps://smarteducation.be/cursus/chronische-pijn-sept18/

Moving Smart BV is een voortrekker in postacademische vorming voor kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers. Met Stijn De Mot en Robbie Billen aan het roer, herdefinieert onze onderneming zorgverlening door kennis, groei en ondernemerschap.
Van SmartEducation's toonaangevende vorming en Echografie Vlaanderen's specialisatieopleidingen, tot SmartPractice's expertise in praktijkmanagement willen we onze sector naar een hoger niveau tillen.
Bij Moving Smart BV sta jij centraal in onze missie voor een gezondere toekomst. Welkom bij onze familie, waar jouw passie onze sector positief verandert!

Sluisstraat 79
3000
Leuven
+32468029719