Opleidingen details Euregionaal Congresburo / Centrum voor Educatie en Supervisie
Congres - Nare jeugdervaringen (ID nummer: 326428)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners522-11-2018 t/m 21-11-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het congres over nare jeugdervaringen (ook wel bekend als ’Adverse Childhood Experiences’) vindt dit jaar plaats in Zwolle.

Kinderen zijn behalve kwetsbaar, óók veerkrachtig. We weten natuurlijk dat bepaalde situaties waarin kinderen opgroeien hun ontwikkeling kunnen schaden. Getuige zijn van huiselijk geweld of slachtoffer zijn van mishandeling bijvoorbeeld. Of ouders hebben die scheiden en elkaar naar het leven blijven staan. Of opgroeien met een verslaafde opvoeder. Door de veerkracht die kinderen bezitten, komen veel kinderen echter nog betrekkelijk goed uit zulke situaties.

Maar bij een aanzienlijk deel van de kinderen die iets vervelends meemaken, komt de ellende niet alleen. De nare gebeurtenissen stapelen zich bij hen op. Zij groeiden met meerdere, elkaar vaak versterkende, riscofactoren op. De prognose van deze kinderen is aanmerkelijk slechter dan van kinderen die maar met één enkele risicofactor opgroeiden, zo laat het beschikbare onderzoek naar Adverse Childhood Experiences zien.

Hoe stel je vast dat een kind zich in een dergelijke situatie bevindt? Wat zijn de effecten van een opeenstapeling van nare jeugdervaringen voor de verdere ontwikkeling van een persoon? Hoe stel je een (chronisch) psychotrauma of een posttraumatische stressstoornis vast? Hoe doorbreek je intergenerationele overdracht van deze problemen? Hoe ga je om met de stemmings- en persoonlijkheidsproblemen van mensen die een nare jeugd hadden? Hoe pak je dat aan bij migranten? Wat kun je als hulpverlener met de hechtingsstijl van deze mensen als kind en op latere leeftijd?

Bij deze en andere vragen staan de sprekers op dit congres uitvoerig stil.

Leerdoelen:

  • Wat Adverse Childhood Experiences zijn en wanneer deze problematisch worden;
  • Wat de effecten van nare jeugdervaringen zijn op de verdere ontwikkeling van mensen;
  • Hoe bepaalde risicofactoren van generatie op generatie worden overgedragen en wat te doen om deze spiraal te helpen doorbreken;
  • Op welke manier een productieve samenwerkingsrelatie aan te gaan met mensen die stemmings- en / of persoonlijkheidsproblemen ervaren als gevolg van nare jeugdervaringen;
  • Hoe mensen met een niet-westerse migratie achtergrond te helpen omgaan met de verwerking van nare jeugdervaringen;
  • Welke behandeleffecten en innovaties bij getraumatiseerde kinderen in de praktijk ingezet kunnen worden;
  • Chronisch trauma en het doorbreken van weerstand voor behandeling.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
1 2 3 4 5 6 7
congres
Na deelname weet de deelnemer:
Wat Adverse Childhood Experiences zijn en wanneer deze problematisch worden;
Wat de effecten van nare jeugdervaringen zijn op de verdere ontwikkeling van mensen;
Hoe bepaalde risicofactoren van generatie op generatie worden overgedragen en wat te doen om deze spiraal te helpen doorbreken;
Op welke manier een productieve samenwerkingsrelatie aan te gaan met mensen die stemmings- en / of persoonlijkheidsproblemen ervaren als gevolg van nare jeugdervaringen;
Hoe mensen met een niet-westerse migratie achtergrond te helpen omgaan met de verwerking van nare jeugdervaringen;
Welke behandeleffecten en innovaties bij getraumatiseerde kinderen in de praktijk ingezet kunnen worden;
Chronisch trauma en het doorbreken van weerstand voor behandeling.
295
20
300
Drs. Remy Vink
Bijdrage: "Ik heb al veel meegemaakt..."
Remy is socioloog en onderzoeker bij TNO op het gebied van kindermishandeling. Zij deed onder andere onderzoek naar Adverse Childhood Experiences (ACE) bij kinderen en is auteur van twee richtlijnen kindermishandeling (voor de jeugdgezondheidszorg en voor jeugdhulp en jeugdbescherming). Eerder werkte Remy bij gemeenten en GGD-en en was zij projectleider van het eerste integrale project huiselijk geweld in Haarlem.

Prof. Dr. Bernet Elzinga
Bijdrage: Mishandeling en verwaarlozing in de vroege jeugd
Bernet verricht onderzoek naar de invloed van neurobiologische factoren van trauma en stress op cognitieve functies (met name het emotioneel geheugen). Dit betreft zowel fundamenteel onderzoek naar de effecten van stress bij niet-klinische groepen als onderzoek bij patienten met stress-gerelateerde stoornissen (waaronder PTSD). Zij verzorgt tevens onderwijs en begeleidt stages en scripties. Sinds 2014 is zij voorzitter van de Commissie Ethiek Psychologie.

Prof. Dr. Majone Steketee
Bijdrage: Hoe doorbreken we de cirkel van geweld?
Majone is expert op de terreinen van jeugd(zorg), geweld in afhankelijkheidsrelaties en de geestelijke gezondheidszorg en doet onder andere veel internationaal onderzoek naar (factoren) van jeugdcriminaliteit. Majone promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp vrouwenhulpverlening in de psychiatrie. Momenteel is zij voorzitter Raad van Bestuur van het Verweij-Jonker Instituut.

Drs. Roland Sinnaeve
Bijdrage: Houdingsaspecten
Roland is klinisch psycholoog en onderzoeker. Hij werkt binnen het Universitair Psychiatrisch Centrum van de Katholieke Universiteit Leuven als individueel behandelaar en vaardigheidstrainer in de dialectische gedragstherapie. Hij is ook opleider bij Dialexis Advies, het DGT-opleidingsinstituut verbonden aan Behavioral Tech in Seattle.

Kaveh Bouteh
Bijdrage: Psychotrauma bij niet westerse allochtonen
Kaveh is trainer en adviseur bij Pharos, een landelijke organisatie die zich onder meer bezig houdt met het duurzaam verbeteren van de kwaliteit, effectiviteit en toegankelijkheid van zorg en preventie aan laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen. Hij is daarnaast als gastdocent verbonden aan diverse hogescholen en universiteiten en is gespecialiseerd in healthcare and diversity, health literacy en diversiteitsmanagement.

Prof. Dr. Ramón Lindauer
Bijdrage: Behandeleffecten en innovaties bij getraumatiseerde kinderen
Ramón is opgeleid tot psychiater en kinder- en jeugdpsychiater. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar neurobiologische aspecten en behandeling van PTSS bij volwassenen en vervulde de opleiding tot systeemtherapeut, EMDR-practitioner en TF-CBT-trainer/supervisor. Ramón is verbonden aan het AMC in de functie van Hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Drs. Caroline Dierkx
Bijdrage: Chronisch trauma en het doorbreken van weerstand
Caroline is GZ-psycholoog en trauma-therapeut (EMDR en/of CGT) en heeft ruime ervaring met het behandelen van chronisch getraumatiseerde kinderen en hun (pleeg)ouders. Zij is werkzaam als GZ-psycholoog bij Praktijk073 en bij Psychotraumacentrum Sterk Huis.

Drs. Judith de Vroomen
Bijdrage: Chronisch trauma en het doorbreken van weerstand
Judith is werkzaam als GZ-psycholoog/EMDR-therapeut binnen de polikliniek van Herlaarhof, waarbij zij behandelingen doet bij kinderen tussen 0-18 jaar. Binnen haar team komen jeugdigen die langdurig en/of complexe dingen hebben meegemaakt wat ervoor zorgt dat hun normale ontwikkeling (ernstig) wordt bedreigd. Daarnaast is Judith in de functie van GZ-psycholoog verbonden aan Prakijk073.
5
Dit congres is gericht op hbo- en academisch opgeleide professionals die werken met mensen die nare jeugdervaringen meemaken of in hun jeugd hebben ondergaan, en deze kwetsbare groep mensen beter willen leren ondersteunen. Denk daarbij aan: Psychologen, Orthopedagogen, Jeugdzorgwerkers, Jeugdartsen, Cliëntbegeleiders, Maatschappelijk werkers, Jeugdbeschermers, POH-GGZ, (Sociaal-) psychiatrisch verpleegkundigen, Woonbegeleiders, Gezinshuisouders, GGz-agogen, Vaktherapeuten Intern- / ambulant begeleiders, Zorgcoördinatoren, Raadsonderzoekers, etc.
Frontaal door middel van (al dan niet interactieve) presentaties
 
 
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
22-11-2018
Tijd10:00 - 17:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

Aanbieder van studiedagen, symposia, congressen, cursussen, workshops en trainingen op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs.

De Mandel 2a
6227 CS
Maastricht
043-2057962